Efterlysning: Gäddbetenas ”heliga graal”

Leidesdorff och Lundgrens tillverkade för över hundra år sedan ett unikt och stort drag i form av en gädda. Det såldes både målat och försilvrat och gjordes i två storlekar. Det största är på hela 21 cm och är otroligt eftersökt hos samlare!

Känner du igen gäddimitationen på ritningen ovan? Den föreställer det mest eftersökta svenska betet bland landets samlare. Prislappen blir därför skyhög och allra mest inbringar den större varianten på 21 centimeter. Här kommer ett bildspel på olika beten som direkt har en köpare!

I går presenterade vi ett bildspel på betessamlaren Peters favoriter från den egna samlingen. Samtliga har ett högt samlarvärde och några är värda åtskilliga tusenlappar. Peter, som själv är en inbiten sportfiskare, började samla beten för över 20 år sedan och gick tidigt med i samlarklubben Rullen. Där fick han träffa likasinnade som ofta hade ett specialområde. För Peters del blev det svenska beten och sedan dess har samlingen vuxit. Men fortfarande finns det mycket som saknas och han är ständigt på jakt efter nya fynd. Allra helst vill han få tag på en gäddimitation från firman Leidesdorff eller Lundgrens.

Det här betet står högst på Peters och många andra samlares önskelista.

”Att hitta en sådan hade varit en riktig jackpot!”

– Att hitta en sådan hade varit en riktig jackpot! Jag och många med mig har letat länge men ännu inte hittat någon. Det existerar ett fåtal hos samlare, men det borde också finnas ett antal hos personer som inte vet vilken guldgruva de sitter på, berättar han.

Många av dåtidens beten byggdes av silversmeder till en välbeställd överklass. De höga priserna ledde till att många byggde sina egna beten och flera av dessa finns i Peters samling. Dessa är svårare att värdera eftersom varje bete är unikt. Men för samlingens skull ger de ett viktigt tillskott och visar hur långt man kan komma med fantasi och händighet.

Ett urval av Peters unika ”hemmabyggen”. Betet nere till vänster är klätt i skinn och bär tydliga tecken på att ha använts. Betet med tre smidda krokar är gjort av pärlemor. – Det är nog mitt mest speciella bete, hälsar Peter.
Betesbyggnad är glödhett i dag men har pågått i Sverige länge. Här några egendesignade beten med många år på nacken.

Bildspelet nedan är Peters önskelista på några beten han gärna adderar till sin samling.

[allergallery id=”44334″]

Betestraditionen i Sverige är lång men i England och USA är den längre. Där tillverkades också några beten som i dag säkrar pensionen.
Se här om du äger någon av dessa dyrgripar.

Hans Hällman

 

Publicerad: 21 May 2017
Av: Hans Hällman