Efterlysning: Märkta torskar i Östersjön

Östersjöns torskar har blivit allt svårare att åldersbestämma, då hörselstenarnas årsringar är otydliga. Förhoppningsvis kan de tusentals torskar som nu märks i Östersjön ge värdefull kunskap om fiskarnas tillväxt. Foto: SLU

Om du fångar en märkt torsk så vill forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet att den sparas och inrapporteras. De är nämligen i full gång med ett märkningsprojekt för att öka kunskapen om hur torskarna i Östersjön tillväxer och rör sig.

De flesta individer från det östra torskbeståndet i Östersjön är små. För att förstå orsaken är det viktigt att veta hur fort de växer. Det kommer förhoppningsvis forskare vid SLU att kunna redogöra för, tack vare ett omfattande märkningsprojekt som utförs tillsammans med kollegor från Tyskland, Danmark och Polen.
Projektet heter TABACOD och målsättningen är att märka 18 000 individer från det östra beståndet fram till slutet av nästa år. Projektet har pågått sedan 2016 och sedan dess har omkring 14 000 torskar märkts. Av dessa har omkring en procent blivit återfångade och analyserade.

Om du fångar en märkt torsk ska denna tas omhand och stoppas i frysen orensad. Därefter hämtas fångsten på plats. Belöning utgår med 200 kronor för fiskar med ett märke och 1000 kronor för fiskar med två.
– Omkring 800 torskar har fått en vit kapsel inopererad som mäter tryck och temperatur. Dessa fiskar har fått ett extra märke så vi lättare kan finna kapslarna, berättar Annelie Hilvarsson på SLU Aqua.

Läs mer här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Strimma av hopp för havens koraller

Amerikanska och brittiska forskare har funnit små ”öar” av koraller som återhämtat sig bra efter blekning. Upptäckten kan förhoppningsvis ge nya insikter i hur dessa hotade ekosystem kan skyddas.

Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Undvik att ankra på ålgräsängar

En ny studie från Göteborgs universitet visar att fritidsbåtar som ankrar på ålgräsängar kan orsaka stor skada. Ökad informationen till båtägare ska förhoppningsvis minska problemet.

Kustfisken mår sämre

Övervakning av fisksamhällen från fyra kustmråden visar att fiskarnas hälsa har blivit sämre. Förekomsten av abborre har dessutom minskat i flera områden. Vad nedgången beror på är inte klarlagt.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Sommarlovsfiske i Skåne

I sommar anordnar Sportfiskarna fem kostnadsfria fiskelovsveckor runt om i Skåne. Det innebär 21 spännande dagar fyllda av varierat fiske i både sjö och hav.

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!