Ekolodsexpert på sverigebesök

Dale Logue från Humminbird flankerad av Mats Comstedt till höger i bild. (Foto: Mathias Larsson)

En av de mer kunniga människorna när det gäller marinelektronik är amerikanen Dale Logue från Humminbird. Han har arbetat och produktutvecklat ekolod och plotters i över 20 år – och har nu rollen som marknadschef på Humminbird. Fiskejournalen fick en snabb pratstund med honom innan han återvänder till USA, efter ett besök hos svenska generalagenten Comstedt.

Inom vilket segment och produkt sker den mest intensiva utvecklingen i dag och närmsta framtiden?
– Som all konsumentelektronik handlar det om att bättre kvalité till lägre pris. Tydligaste exemplet är bildskärmar, som kommer fortsätta att utvecklas och sjunka i pris. Någon som kommer avspegla sig även för ekolod- och plotterkonsumenten.

Hur skiljer sig användaren av marinelektronik i dag jämfört med för tio år sedan?
Förut var man mer fientlig mot teknik och förändring, speciellt äldre. Nu vill både unga och gamla sportfiskare har mer och mer teknik. Man kan inte få nog.

Dave fördjupar sig i användandet av ekolod och plotter i båten. Han myntar begreppet ”fiska utan att väta linan” och refererar till allt fler fiskemetoder som går ut på att söka rätt plats att fiska på. Först när man gjort det, börjar det traditionella fisket.
– Men i själva verket började fisket tidigare, då samtliga i båten stirrar intensivt på ekolodet och plottern för att hitta fisken eller en speciell miljö.

Vad blir nästa steg, tror du?
Att integrera sociala medier blir en stor och självklar grej. Det ska vara enkelt att fotografera en ”selfie” med sin fångst – och kanske kan man få med lite rolig data från fångstplatsen på bilden, säger Dave lite kryptiskt.

Mer avancerad och automatisk datainsamling från fisketuren är också något som Dave nämner – och samtalet glider över i den nya produkten Autochart PC och Autochart Live. Båda spelar in ekolodsdata och omvandlar informationen till detaljerade sjökort. Antingen automatiskt eller efter att ha mellanlandat i en PC.

– Vi är väldigt glada att kunna erbjuda Autochart till de konsumenter som äger ett Humminbilrd-ekolod, säger Dave och påpekar att de har legat i framkant under lång tid.
Han nämner Side Imaging som ett färskt exempel på revolutionerande innovationer. Det finns heller inget som tyder på att Humminbird ämnar dra ner på takten. Nyligen invigde man en ny forskningsanläggning i södra USA.
– Vi vill fortsätta att utveckla enkla, konkurrenskraftiga produkter till ett bra pris, avslutar Dave.

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!