Ekoturismföretag stöder Älvräddarna

– Ekoturism är en sådan strategisk partner där ideella naturskyddskrafter på ett ömsesidigt och naturligt sätt kan kroka arm med kommersiella aktörer, säger Christer Borg. (Foto: Staffan Widstrand)

Fritt strömmande vatten och otämjda forsar är värdefulla tillgångar för forsränningsföretag och sportfiskearrangörer. Rätt använda skapar de både jobb, lokala intäkter och med bibehållen biologisk mångfald. Därför stöttar flera av Naturens Bästas arrangörer Älvräddarnas arbete med att skydda våra oexploaterade vattendrag.
I den lilla byn Ekorrsele livnär sig Donald Eriksson och Maria Gustavsson på vinterns hundspannsturer och sommarens forsränning. I båda fallen är den orörda nationalälven Vindeln en helt avgörande förutsättning för deras företag Aurora Borealis.
– Att Vindelälven skyddas från exploatering är A och O för vårt företagande. Det är självklart att forsränning kräver fria forsar, men även vinterns hundspannstur går till stor del utefter älven, och en oreglerad älv tillför ett tydligt mervärde på turerna, förklarar Donald Eriksson och tillägger.
– Då blir det också naturligt att varje år ge en slant till Älvräddarna som gör ett viktigt jobb.
Christer Borg, ordförande på Älvräddarna är givetvis tacksam för alla företag som sponsrar organisationens arbete.
– En mycket stor del av vår verksamhet finansieras av sponsorbidrag. Då är det extra värdefullt om dessa pengar kommer från företag, som på samma sätt som vi försvarar våra strömmande vatten.
Läs mer om Ekoturismföreningen.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Undvik att ankra på ålgräsängar

En ny studie från Göteborgs universitet visar att fritidsbåtar som ankrar på ålgräsängar kan orsaka stor skada. Ökad informationen till båtägare ska förhoppningsvis minska problemet.

Kustfisken mår sämre

Övervakning av fisksamhällen från fyra kustmråden visar att fiskarnas hälsa har blivit sämre. Förekomsten av abborre har dessutom minskat i flera områden. Vad nedgången beror på är inte klarlagt.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Sommarlovsfiske i Skåne

I sommar anordnar Sportfiskarna fem kostnadsfria fiskelovsveckor runt om i Skåne. Det innebär 21 spännande dagar fyllda av varierat fiske i både sjö och hav.

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

20 mil flottleder ska återställas

I projektet ReBorN ska 20 mil flottleder i Västerbotten och Norrbotten återställas. Målet är att storsatsningen är klar om tre år och att fisk och andra djur kommer att gynnas.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!