Ekoturismföretag stöder Älvräddarna

– Ekoturism är en sådan strategisk partner där ideella naturskyddskrafter på ett ömsesidigt och naturligt sätt kan kroka arm med kommersiella aktörer, säger Christer Borg. (Foto: Staffan Widstrand)

Fritt strömmande vatten och otämjda forsar är värdefulla tillgångar för forsränningsföretag och sportfiskearrangörer. Rätt använda skapar de både jobb, lokala intäkter och med bibehållen biologisk mångfald. Därför stöttar flera av Naturens Bästas arrangörer Älvräddarnas arbete med att skydda våra oexploaterade vattendrag.
I den lilla byn Ekorrsele livnär sig Donald Eriksson och Maria Gustavsson på vinterns hundspannsturer och sommarens forsränning. I båda fallen är den orörda nationalälven Vindeln en helt avgörande förutsättning för deras företag Aurora Borealis.
– Att Vindelälven skyddas från exploatering är A och O för vårt företagande. Det är självklart att forsränning kräver fria forsar, men även vinterns hundspannstur går till stor del utefter älven, och en oreglerad älv tillför ett tydligt mervärde på turerna, förklarar Donald Eriksson och tillägger.
– Då blir det också naturligt att varje år ge en slant till Älvräddarna som gör ett viktigt jobb.
Christer Borg, ordförande på Älvräddarna är givetvis tacksam för alla företag som sponsrar organisationens arbete.
– En mycket stor del av vår verksamhet finansieras av sponsorbidrag. Då är det extra värdefullt om dessa pengar kommer från företag, som på samma sätt som vi försvarar våra strömmande vatten.
Läs mer om Ekoturismföreningen.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!