Elever fångar svartmunnade smörbultar

Oönskad art. Elever hjälper forskare att fånga invasiva smörbultar. Foto: Julius Ohlsson

Sportfiskarna medverkar i ett skolprojekt som syftar till att kartlägga utbredningen av främmande arter. En fisk av särskilt intresse är den svartmunnade smörbulten. I går fångades drygt 50 individer av den invasiva arten i centrala Göteborg.

”Jag har napp!” Ja, gårdagens provfiske vid Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium på Nya Varvet väckte snabbt elevernas engagemang. Den invasiva arten svartmunnad smörbult fanns i riklig mängd och det tog inte lång tid innan huggen kom.
– Vi hade ett lyckat fiske med ett 50-tal fångade svartmunnade smörbultar. Andra arter som dök upp var gråsej och abborre. Att meta med mask är ett bra sätt att fånga många olika arter, berättar Julius Ohlsson, projektledare på Sportfiskarna.

Foto: Julius Ohlsson

Foto: Julius Ohlsson

Samtliga observationer och fångster av främmande arter rapporteras in till berörda forskare. Just svartmunnade smörbultar är av intresse för Leon Green, som studerar arten på Göteborgs universitet.
– Nya varvet är en utmärkt lokal för svartmunnad smörbult. Här finns det bra håligheter i stenfundamenten runt hamnen och vattnet är bräckt, precis som i Svarta Havet där de kommer ifrån. Arten ökar troligtvis i Göteborgs hamn och med det så förväntar vi oss att de börjar konkurrera om utrymme och därför rör sig längre och längre ut mot saltare vatten. Skolprojektet Främmande Arter är otroligt värdefullt, inte minst för eleverna som får lära sig hur mycket invasiva arter vi faktiskt har i svenska vatten, säger han.

Projektet – som bekostas av Länsstyrelsen i Västra Götaland och drivs av 8-fjordar – involverar omkring 1300 elever och ett 40-tal lärare.
Läs mer om projektet här.

Organiserat infångande av svartmunnade smörbultar sker även på andra platser i landet. På Gotland anordnades nyligen en tävling för att reducera antalet av de oönskade fiskarna. Lyssna på ett inslag från tävlingen här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Meterligan 2017 avgjord – Pacholik tog tredje raka

Precis som 2015 och 2016 blev det Hampus Pacholik som skrapade ihop flest antal centimetrar i Fiskejournalens Meterligan. Meterligan deltar du automatiskt i när du fått en anmäld gädda över 100 centimeter godkänd i vår populära Hundraklubben. Hampus som mestadels befinner sig i trollingbåt, men inte heller missar tillfälle att vare sig spinnfiska eller ismeta

Forskare letar läskig mat från havet

Maskar, maneter och taggiga sjöborrar är det nog få som förknippar med en trevlig middag. Men kanske kommer dessa djur att bli vanliga på de svenska matborden. Nu har Göteborgs universitet startat projektet ”Scary Seafood” i hopp om att kunna utveckla framtidens havsmat.

Granater nära badstrand i Vättern

Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.

Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Värmehandskar för kalla fiskepass

De nya värmehandskarna Kiruna Nevercold är sportfiskarens bäste vän under köldslagna fiskepass. Med en knapptryckning ställer du värmen på behaglig nivå så du kan lägga all fokus på fisket. Det spelar ingen roll vilket fiske du bedriver under den kalla årstiden – att hålla värmen är alltid A och O för ett lyckat fiskepass. Inte

Småvar fångad i Öresund

I lördags fångade Thomas Pihl en sju centimeter lång småvar under ett torskfiske i Öresund. Arten är mycket ovanlig i området och har inte registrerats sedan 1905.

Isfiskare drunknad

En 47-årig man drunknade i lördags under ett isfiske i sjön Norrviken, norr om Stockholm.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!