Elever fångar svartmunnade smörbultar

Oönskad art. Elever hjälper forskare att fånga invasiva smörbultar. Foto: Julius Ohlsson

Sportfiskarna medverkar i ett skolprojekt som syftar till att kartlägga utbredningen av främmande arter. En fisk av särskilt intresse är den svartmunnade smörbulten. I går fångades drygt 50 individer av den invasiva arten i centrala Göteborg.

”Jag har napp!” Ja, gårdagens provfiske vid Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium på Nya Varvet väckte snabbt elevernas engagemang. Den invasiva arten svartmunnad smörbult fanns i riklig mängd och det tog inte lång tid innan huggen kom.
– Vi hade ett lyckat fiske med ett 50-tal fångade svartmunnade smörbultar. Andra arter som dök upp var gråsej och abborre. Att meta med mask är ett bra sätt att fånga många olika arter, berättar Julius Ohlsson, projektledare på Sportfiskarna.

Foto: Julius Ohlsson

Foto: Julius Ohlsson

Samtliga observationer och fångster av främmande arter rapporteras in till berörda forskare. Just svartmunnade smörbultar är av intresse för Leon Green, som studerar arten på Göteborgs universitet.
– Nya varvet är en utmärkt lokal för svartmunnad smörbult. Här finns det bra håligheter i stenfundamenten runt hamnen och vattnet är bräckt, precis som i Svarta Havet där de kommer ifrån. Arten ökar troligtvis i Göteborgs hamn och med det så förväntar vi oss att de börjar konkurrera om utrymme och därför rör sig längre och längre ut mot saltare vatten. Skolprojektet Främmande Arter är otroligt värdefullt, inte minst för eleverna som får lära sig hur mycket invasiva arter vi faktiskt har i svenska vatten, säger han.

Projektet – som bekostas av Länsstyrelsen i Västra Götaland och drivs av 8-fjordar – involverar omkring 1300 elever och ett 40-tal lärare.
Läs mer om projektet här.

Organiserat infångande av svartmunnade smörbultar sker även på andra platser i landet. På Gotland anordnades nyligen en tävling för att reducera antalet av de oönskade fiskarna. Lyssna på ett inslag från tävlingen här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Lax undgår könsmognad

Genom genetiska ingrepp har norska forskare hindrat lax från att utveckla könsceller. I ett uppföljande försök har samma forskarteam nu sett att inga av dessa laxar utvecklar könsmognad, trots manipulering med ljus och temperatur. Resultatet välkomnas, då målet är att få odlad lax att undgå könsmognad.  

Sportfiskare rapporterar om fiskars hälsa

Har du sett sjuk, skadad eller död fisk under årets fiskepass? I så fall vill Statens veterinärmedicinska anstalt att du rapporterar dina iakttagelser. Sportfiskare kan på så sätt bidra med värdefull information när fiskarnas hälsa nu kartläggs.

Mängder av spökredskap uppfiskade i Norge

Nyligen avslutades en lyckad expedition, som syftade till att befria det norska kustvattnet från förlorade fiskeredskap. Insatsen resulterade bland annat i att 850 nät och 150 krabbtinor kunde plockas upp.

SM i gädda avgjordes i tät slutstrid

I dag gjorde tio team upp om den åtråvärda segern i SM i gädda – Catch with Care Sportfishing Masters 2017. Tävlingen avgjordes i Nyköpings skärgård och den direktsända kampen blev en nervpirrande holmgång. Eftermiddagens slutspurt blev avgörande och när båtarna vände hem hade team Jiggar.nu lyckats allra bäst.

Fusk med svensksåld tonfisk

Stockholms miljöförvaltning har avslöjat att butiker sålt tonfisk som behandlats för att se rödare och färskare ut. Att äta för gammal tonfisk kan ge histaminförgiftning – något som kan vara mycket allvarligt.

Rafflande slutspurt i SM i gädda

Många av Sveriges duktigaste gäddfiskare har under året kämpat om en exklusiv finalplats i SM i gädda – Catch with Care Sportfish Masters. I helgen avgörs tävlingen under festliga former i Nyköping. I morgon ska de tio högst placerade teamen från de första två finaldagarna göra upp om den åtråvärda titeln. För alla som inte kan följa

ICE HELIX – Humminbirds satsning på isfiske

Teknikföretaget Humminbird har nyligen släppt två ekolod lagom till vinterns stundande ispass. ICE HELIX-serien är fulladdad med nyutvecklad teknik som säkert kan falla många isfiskare i smaken.

Fiskade tillsammans med 3-åring – fick monstergädda

Att fånga en av årets största gäddor är en dröm för många. Och att få uppleva det tillsammans med sin treårige son – som dessutom håvar fisken – gör ju inte saken sämre. Här kommer Christoffer Svenssons egen berättelse om gårdagens oförglömliga drömfiske på Vänern!

Deppiga fiskar kan ge nya läkemedel

Depression drabbar många djurgrupper – och fiskar är inget undantag. Amerikanska forskare är nu i full gång med att studera deprimerade zebrafiskar i hopp om att kunna utveckla antidepressiva läkemedel.
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!