En ren resursvåldtäkt

Paul Svensson vill kunna laga fisk även i framtiden. Foto: Jakob Fridholm
Paul Svensson vill kunna laga fisk även i framtiden. foto: Jakob Fridholm
Världens fiskefartyg slänger bort sju miljoner ton fisk om året. Fish Fight-kampanjen arbetar för att stoppa dumpningen, och Paul Svensson, känd kökschef och matmissionär, hör till dem som stöder initiativet.
För en kock som har lagat mat både i TV-rutan och på topprestauranger som F12 och Bon Lloc är råvarorna givetvis viktiga. Därför reagerar Paul Svensson starkt på den omfattande dumpningen av fisk.
– Det är en ren resursvåldtäkt, säger han till Fiskejournalen. Det måste finnas andra sätt.
Som kock tror Paul Svensson att restaurangerna kan inspirera andra genom att servera fisk som fångats på ett hållbart sätt.
– Jag tror på ett mer småskaligt och nära fiske, säger han. Vi i restaurangbranschen har ett ansvar när vi väljer fisk.

Fisk för framtiden
Paul Svensson har lagat mat på prestigefyllda tävlingar som Bocuse d’or, men han har också engagerat sig för en bättre vardagskost. I programmet Matakuten i TV4 tog han strid för skolmaten och barnens rätt att äta ordentligt.
Enligt Paul Svensson måste vi tänka på framtida generationer även när vi förvaltar fiskbestånden. Dagens regelverk, som leder till omfattande slöseri i form av dumpning, tycker han inte är inte hållbart.
– Om femtio år kommer vi kanske inte kunna äta fisk över huvud taget, säger Paul Svensson. Vi måste komma ihåg att vi inte är de sista människorna på jorden.

Läs mer om dumpning här.

Erik Kohlström

Publicerad: 28 February 2011
Av: Mathias Arnham

Intressanta fiskeprylar från vår butik: