En tragedi för bonitofisket

De senaste veckorna har nästan hela sportfiskesverige haft boniotfeber. En spännande gäst skrämde bort hösttröttheten och vi vallfärdade till Bua. Nu säljs boniton i Göteborgs Fiskhamn.
Genom Team Isolas blogg fick vi i morse reda på att tre lådor bonito sålts på Fiskauktionen i Göteborg i morse. Vi ringde naturligtvis upp fiskauktionen för att få uppgifterna bekräftade och ta reda på vilken båt som landat fisken. Det visade sig att det sålts bonito både i dag och i fredags. Vem som sålt boniton ville man inte berätta. Vi ringde vidare till Fiskeriverket som förvisso bekräftade att allt som landas ska rapporteras till dem men att man ville kolla med sina jurister innan man lämnade ut några uppgifter om vem som landat fisken. Kilopriset för de tre lådor på sammanlagt 29 kilo bonito som såldes i dag var strax under 90 kr. Summerar vi det totala värdet av fångsten och räknar bort de kostnader som man rimligtvis haft för att fånga och transportera fisken till Göteborg ser vi att någon tjänat några sketna tusenlappar. För havssportfisket har samma fiskar betytt ett uppsving ingen trodde var möjligt. Räknar vi snabbt på vad havsfiskeentusiasterna som dragit till Bua spenderat hamnar vi lätt på det hundradubbla!

Som vanligt när det gäller svensk fiskeförvaltning blir den enskildes girighet det som sätter stopp för de mångas rätt att nyttja fiskeresursen.  Nu handlar det dessutom om en art, som under rätt förutsättningar, kanske skulle kunnat etablera sig i Sverige. Vi har sett det förr med havsabborren och multen. Dessa bägge fiskar har för övrigt funnits i landet i över tjugo år men är fortfarande illegala invandrare utan rättsligt skydd.
Det enda rimliga är att Fiskeriverket reagerar snabbt och inför förbud för fiske med mängdfångande redskap och rimliga begränsningar för sportfisket. Tokstollar med nät i våra vatten är lika illa som tokstollar med vapen i våra skogar. För hur skulle det se ut om var och varannan människa sprang omkring och sköt en älg eller ett rådjur närhelst man hade lust? Otänkbart eller hur? I vattnet däremot kan man göra nästan vad som helst, helt lagligt. Och råkar det vara olagligt så är risken att någon skulle åka dit i det närmaste obefintlig. När ska vi ta steget från en fiskepolitik som hör hemma i en bananrepublik till en som anstår ett civiliserat land?

Ska girighet få sätta stopp för det makalöst fina botiofisket? (Foto: Anders Nicander)

Ska girighet få sätta stopp för det makalöst fina botiofisket? (Foto: Anders Nicander)

Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!