Ensamfiske gav drömrocka

Christer med sitt livs fångst - en svartbuksrocka på 166 centimeter! Foto: Christer Gjøvaag

Även för erfarna proffsfiskare sticker vissa fångster ut. Så var det när Christer Gjövaag nyligen fick en väldig svartbuksrocka under ett ensamfiske ute på Trondheimsfjorden. – Min bästa fångst hittills i livet, konstaterar den glada fångstmannen.

Rockan högg på 400 meters djup efter att Christer, som är norsk prostaff för Wiggler, gjort en hårdsatsning på arten.
– Jag har länge rankat den ovanliga och mystiska svartbuksrockan som den ultimata spöfångsten i norska vatten, just eftersom man vet så lite om den och för att den är så sällsynt.

”Jag har länge rankat den ovanliga och mystiska svartbuksrockan som den ultimata spöfångsten”

När Bjørn och Sverre fick den första fisken under hösten – och därefter fick ytterligare två – började hoppet växa om en egen fångst. Jag och Bjørn försökte en hel dag utan att lyckas, men det blev fullträff när jag senare åkte ut ensam. Fisken, som var en hane på 166 centimeter och 22 kilo, gjorde att dömmen gick i uppfyllelse. Det är min bästa fångst hittills i livet och den 106:e spöfångade arten för mig i norska vatten. Efter mätning, vägning och fotografering tog jag ett litet DNA-prov av fisken. Därefter blev den återutsatt och simmade snabbt ner mot botten igen, berättar Christer.

Vi gratulerar till den fantastiska fisken!

Fångsten var en i raden av imponerande svartbuksrockor som kommit upp den senaste tiden. Historiskt sett har totalt tretton fiskar fångats på spö, varav samtliga kommer från Trondheimsfjorden. Arten heter Dipturus nidarosiensis på latin, som syftar till den historiska beteckningen på Trondheim – Nidaros. Ett väldigt passande namn, kan tyckas.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Strimma av hopp för havens koraller

Amerikanska och brittiska forskare har funnit små ”öar” av koraller som återhämtat sig bra efter blekning. Upptäckten kan förhoppningsvis ge nya insikter i hur dessa hotade ekosystem kan skyddas.

Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Undvik att ankra på ålgräsängar

En ny studie från Göteborgs universitet visar att fritidsbåtar som ankrar på ålgräsängar kan orsaka stor skada. Ökad informationen till båtägare ska förhoppningsvis minska problemet.

Kustfisken mår sämre

Övervakning av fisksamhällen från fyra kustmråden visar att fiskarnas hälsa har blivit sämre. Förekomsten av abborre har dessutom minskat i flera områden. Vad nedgången beror på är inte klarlagt.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Sommarlovsfiske i Skåne

I sommar anordnar Sportfiskarna fem kostnadsfria fiskelovsveckor runt om i Skåne. Det innebär 21 spännande dagar fyllda av varierat fiske i både sjö och hav.

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!