Ensamfiske gav drömrocka

Christer med sitt livs fångst - en svartbuksrocka på 166 centimeter! Foto: Christer Gjøvaag

Även för erfarna proffsfiskare sticker vissa fångster ut. Så var det när Christer Gjövaag nyligen fick en väldig svartbuksrocka under ett ensamfiske ute på Trondheimsfjorden. – Min bästa fångst hittills i livet, konstaterar den glada fångstmannen.

Rockan högg på 400 meters djup efter att Christer, som är norsk prostaff för Wiggler, gjort en hårdsatsning på arten.
– Jag har länge rankat den ovanliga och mystiska svartbuksrockan som den ultimata spöfångsten i norska vatten, just eftersom man vet så lite om den och för att den är så sällsynt.

”Jag har länge rankat den ovanliga och mystiska svartbuksrockan som den ultimata spöfångsten”

När Bjørn och Sverre fick den första fisken under hösten – och därefter fick ytterligare två – började hoppet växa om en egen fångst. Jag och Bjørn försökte en hel dag utan att lyckas, men det blev fullträff när jag senare åkte ut ensam. Fisken, som var en hane på 166 centimeter och 22 kilo, gjorde att dömmen gick i uppfyllelse. Det är min bästa fångst hittills i livet och den 106:e spöfångade arten för mig i norska vatten. Efter mätning, vägning och fotografering tog jag ett litet DNA-prov av fisken. Därefter blev den återutsatt och simmade snabbt ner mot botten igen, berättar Christer.

Vi gratulerar till den fantastiska fisken!

Fångsten var en i raden av imponerande svartbuksrockor som kommit upp den senaste tiden. Historiskt sett har totalt tretton fiskar fångats på spö, varav samtliga kommer från Trondheimsfjorden. Arten heter Dipturus nidarosiensis på latin, som syftar till den historiska beteckningen på Trondheim – Nidaros. Ett väldigt passande namn, kan tyckas.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen. 

Pimpelrobot sköter rycken

Är det viktigt att du själv håller i pimpelspöt när hugget kommer? Om inte så finns hjälp att få när fingrarna är stelfrusna, eller när du bara vill ha fler fiskande spön i vattnet.

Pris till Mörrums Kronolaxfiske

Travel News och Ekoturismföreningen delade i måndags ut priset Grand Travel Awards Ekoturismpris. Mottagare blev Mörrums Kronolaxfiske, som i fjol utförde en lång rad insatser för både besökare och fisk.

Skånsk skola utbildar sportfiskeguider

Det nappade inget vidare, men stämningen var ändå på topp när Esbjörn Möllerström och hans elever på Önnestadsgymnasiet pimplade abborre och tränade issäkerhet. – Det är en riktigt bra utbildning. För mig som älskar fiske passar den perfekt, berättar förstaårseleven Albin Rosdahl.

Rönne å kan bli eldorado för laxfiskare

Planer finns på att göra Eslöv till ett laxfiskecenter av rang, i likhet med Mörrum som i dag lockar turister från när och fjärran. Ett stort steg på vägen vore att riva de kraftverk som blockerar för laxen i Rönne å.

Film om Råneälvens lax och förvaltning

Har du en kvart till övers och vill bli lite bättre humör? I så fall kan vi varmt rekommendera att du kikar på Johan Granstrands nysläppta film om Råneälven. Filmen ger en beskrivning av hur modiga människor hindrade att älven byggdes ut på 1970-talet – och hur det har lett till att sportfiskare idag kan

Historiska jättegäddor på Sportfiskemässan

Sportfiskarnas Oscar Trowald har skrivit en lång rad historiska artiklar med fokus på svenska storgäddor. Under Sportfiskemässan berättar han om de senaste 40 årens allra största svenska sportfiskade gäddor – om unika fångstvatten, ögonblicken, fångstmännen, metoderna, rekorden och kontroverserna.

Kinnekulleträffen blir helt smoltkompenserad

Den anrika trollingtävlingen Kinnekulleträffen arrangeras i år för 26:e året i rad. Unikt för årets tävling är att den blir smoltkompenserad fullt ut, tack vare ett bidrag på 118 000 kronor från Sparbanksstiftelsen Skaraborg.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!