Eon drar tillbaka ansökan

Älvräddarna vill att EU-domstolen prövar Eon:s ansökan – för att få till en prejudicerande dom. Foto: Jennie Zetterqvist/Dagbladet)

Sommaren 2009 ansökte Eon om att få riva Rundbackens kraftstation i Medelpad. Man ville bygga en ny effektivare anläggning på samma plats. Nu har kraftbolaget beslutat sig för att dra tillbaka sin ansökan.  Men är detta bra, egentligen?
Mark- och miljödomstolen fick tillbaka ärendet efter att mark- och miljööverdomstolen sagt ja till Eon:s ansökan om effektivisering av Rundbackens kraftverk i Timrå kommun.
Miljödomstolen, som avslog ansökan i första turen, skulle nu sätta villkoren för verksamheten. Men de ansåg att ärendet var för svårt att avgöra med hänsyn till de regler om ickeförsämring som finns i EU:s ramvattendirektiv. Därför beslöt man att skicka fallet till EU-domstolen för ett så kallat förhandsavgörande. Något som nu inte behövs, eftersom Eon dragit tillbaka sin ansökan.

Är detta en seger eller inte?
Älvräddarnas ordförande, Christer Borg kommenterar:

– Det hade varit bra att få ett förhandsavgörande från EU, eftersom de oftast tolkar sina direktiv strikt. Chansen att vi fått ett för miljön positivt förhandsbesked var stort och det är det som vi tror att Eon nu beaktat när de drar tillbaka sin ansökan.
– Ett bra beslut från vårt synsätt skulle få en prejudicerande effekt som också skulle påverka andra ärenden, både pågående och kommande projekt med effektiviseringar och nybyggen av vattenkraft. Kraftindustrin riskerade helt enkelt att få det mycket mer komplicerat i framtiden, vilket de nu försöker stoppa genom att dra tillbaka sin ansökan.

Älvräddarna kommer nu att hemställa till Kammarkollegiet om en omprövning av Rundbackens kraftverks nuvarande tillstånd, allt för att vattnet ska kunna uppnå ”God Ekologisk Status senast år 2021”.
Läs tidigare notiser om Eon och Rundbacken.
Morgan Fihn

 

Annons
AKTUELLT

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!