Eon drar tillbaka ansökan

Älvräddarna vill att EU-domstolen prövar Eon:s ansökan – för att få till en prejudicerande dom. Foto: Jennie Zetterqvist/Dagbladet)

Sommaren 2009 ansökte Eon om att få riva Rundbackens kraftstation i Medelpad. Man ville bygga en ny effektivare anläggning på samma plats. Nu har kraftbolaget beslutat sig för att dra tillbaka sin ansökan.  Men är detta bra, egentligen?
Mark- och miljödomstolen fick tillbaka ärendet efter att mark- och miljööverdomstolen sagt ja till Eon:s ansökan om effektivisering av Rundbackens kraftverk i Timrå kommun.
Miljödomstolen, som avslog ansökan i första turen, skulle nu sätta villkoren för verksamheten. Men de ansåg att ärendet var för svårt att avgöra med hänsyn till de regler om ickeförsämring som finns i EU:s ramvattendirektiv. Därför beslöt man att skicka fallet till EU-domstolen för ett så kallat förhandsavgörande. Något som nu inte behövs, eftersom Eon dragit tillbaka sin ansökan.

Är detta en seger eller inte?
Älvräddarnas ordförande, Christer Borg kommenterar:

– Det hade varit bra att få ett förhandsavgörande från EU, eftersom de oftast tolkar sina direktiv strikt. Chansen att vi fått ett för miljön positivt förhandsbesked var stort och det är det som vi tror att Eon nu beaktat när de drar tillbaka sin ansökan.
– Ett bra beslut från vårt synsätt skulle få en prejudicerande effekt som också skulle påverka andra ärenden, både pågående och kommande projekt med effektiviseringar och nybyggen av vattenkraft. Kraftindustrin riskerade helt enkelt att få det mycket mer komplicerat i framtiden, vilket de nu försöker stoppa genom att dra tillbaka sin ansökan.

Älvräddarna kommer nu att hemställa till Kammarkollegiet om en omprövning av Rundbackens kraftverks nuvarande tillstånd, allt för att vattnet ska kunna uppnå ”God Ekologisk Status senast år 2021”.
Läs tidigare notiser om Eon och Rundbacken.
Morgan Fihn

 

Publicerad: 08 May 2013
Av: Morgan Fihn