Eon överklagar

Miljödomstolen avslog Eon vattenkrafts ansökan, men kraftbolaget ger sig inte. Nu överklagar man beslutet till Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt. (Foto: Jennie Zetterqvist/Dagbladet)

Sommaren 2009 ansökte Eon om att få riva Rundbackens kraftstation i Medelpad. Man ville riva den gamla och bygga en ny anläggning. Miljödomstolen gav avslag men nu väljer man att överklaga.
– Det är rätt väg att gå, säger informationschefen Jonas Andrén till dagbladet.se.
Miljödomstolen menade att riskerna med att riva och bygga ny anläggning var för stora i proportion till den ringa mängd energivinst som skulle uppnås. I domen skrev man: ”Motsvarande mängd elkraft borde kunna produceras på annat sätt med bättre förväntad lönsamhet och med en mindre grad av miljö­påverkan”. Man ansåg även att projektet var en olägenhet enligt miljöbalken.
Trots detta väljer Eon att överklaga domen.
– Vi har analyserat alla våra alternativ grundligt och kommit fram till att det här är rätt väg att gå, säger Jonas Andrén till Dagbladet.se.
Christer Borg, Älvräddarna, ställer sig frågande till Eon och deras miljötänk.
– När riksdagen hade utfrågning om biologisk mångfald i höstas var Eon:s vice vd och deras biolog där för att redogöra för ett bra sätt att arbeta i frågan. När de nu får avslag från miljödomstolen då de vill lägga en å i ett en tub – så överklagar de beslutet. Jag tycker det är ett mycket märkligt miljöarbete, säger Christer.
Jonas Andrén anser till motsats mot miljödomstolen och Älvräddarna att projektet tar miljöaspekten på största allvar..
– Vi tycker fortfarande att det här är ett bra projekt som gör det möjligt att öka produktionen av förnybar el samtidigt som de lokala miljöfrågorna kan hanteras på ett bra sätt, säger Jonas Andrén till Dagbladet.se.
Här kan du läsa hela artikeln.
Vill du lära dig mer om vattenkraft och dess miljöpåverkan? Klicka här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!