Eskil Erlandsson vill förbjuda dumpning

Eskil Erlandsson (C) välkomnar ett förbud mot dumpning. Foto: Johan Ödmann (bilden är ett montage)

Eskil Erlandsson (C) välkomnar ett förbud mot dumpning. Foto: Johan Ödmann (bilden är ett montage)

Maria Damanaki, EU-kommissionär för fiske och havsfrågor, föreslår ett förbud mot dumpning av fisk. Sveriges fiskeminister, Eskil Erlandsson (C), välkomnar förslaget.
– Jag är den främste förespråkaren för ett sådant förbud, säger han till Fiskejournalen.

Vid ett möte i början av mars lade kommissionär Maria Damanaki fram ett förslag om förbud för EU-ländernas fiskeministrar. Eskil Erlandsson, som deltog i mötet, är positivt inställd. Han tycker att EU borde följa vårt grannland i väster, där det sedan länge är förbjudet att slänga fisk.
– Norge har varit duktiga när det gäller utkast.
Att fullt ätbar fisk slängs överbord på grund av brister i regelverket väcker ilska i många sportfiskarhjärtan. Därför har Fiskejournalen inlett ett samarbete med Fish Fight-kampanjen, vars krav på ett europeiskt dumpningsförbud samlat över 650.000 namnunderskrifter.
– Det påverkar självklart, säger Eskil Erlandsson, som även hoppas att de mindre progressiva krafterna i EU tar intryck av opinionen.
– Jag önskar att kampanjen riktar in sig mot länder som inte vill lika mycket, till exempel Spanien.

Förbudet i praktiken

Det finns olika förslag på hur ett förbud ska utformas, men Eskil Erlandsson förespråkar ett system där landningskvoter är lika med fångstkvoter. Det innebär i klartext att fiskaren måste ta med sig allt han fångar till hamnen.
– Det är lättast och mest praktiskt, säger fiskeministern.
Alternativet är så kallad effortreglering, där man tilldelar fartygen fiskedagar i stället för fångstmängder. Eskil Erlandsson menar dock att den modellen inte är lika rättvis.
– Det kan innebära problem för det småskaliga fisket. Till exempel är små fartyg ofta mer väderberoende, säger han.
Den gemensamma europeiska fiskepolitiken skall reformeras till år 2013, och fiskeministern tror att ett förbud kan ingå i det nya regelverket.
– Jag hoppas att kommissionen står fast vid det här förslaget, säger han. Utkasten är ett slöseri med en viktig naturresurs. Vi skulle kunna ha mycket nytta av fisken om den finge vara kvar.
Enligt Eskil Erlandsson handlar frågan i grunden om vårt förhållande naturen.
– Min devis är att vi ska bruka, inte förbruka, säger han.

Klicka här om du vill läsa mer och stödja vår kampanj mot dumpning.

Erik Kohlström

Annons
AKTUELLT

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!