”Eskil försöker försvara galenskapen”

– Dagens fiskepolitik ger helt uppenbart färre fiskar i våra vatten. Ska sportfiskebranschen fortsätta utvecklas i positiv riktning så är tillgången på fisk av avgörande betydelse.

Efter Svt:s Uppdrag granskning om laxpolitiken var det många som reagerade starkt. Fiskeriminister Eskil Erlandsson övertygade inte och många hörde av sig till Fiskejournalen. Företrädare från sportfiskebranschen är inget undantag, Abu:s sverigechef Jan Sjöblom ansluter till Fiskejournalens brevkampanj – och riktar hård kritik mot ministern.
Abu:s Jan Sjöblom konstaterar att Uppdrag granskning visade resursslöseriet med laxen på ett bra sätt.
– Det som överraskar är ansvarig ministers svar på de frågor som ställs. Det är väl helt uppenbart att han inte egentligen kan tycka det han säger, men står ändå och försöker försvara galenskapen ”in absurdum”, säger Sjöblom.
Våra politiker har som bekant lyckats dåligt med att förvalta resursen vildlax och Abu:s sverigechef ser ökad makt till forskarna som en del i lösningen. Han tycker även att kraftbolagen borde tvingas att bygga fiskvägar och att laxfällor och mängdfångande redskap inte hör hemma i älv- och åmynningar.
– Alla måste ta ansvar.

Har vi råd att avstå från att förbättra förutsättningarna?
Att en bristfällig laxpolitik drabbar sportfiskebranschen råder inget tvivel om.
– Med en utvecklad fiskevård och vettig fiskeripolitik skulle sportfisketurismen kunna öka mångfalt i Sverige.  Vi talar möjlighet till 1000- tals arbetstillfällen och stora skatteintäkter till vår gemensamma välfärd.
Jan Sjöblom avslutar med några funderingar riktade till minister Eskil Erlandsson.
– Har vi råd att avstå från att förbättra förutsättningarna för våra fiskarter? Har vi råd att tacka nej till alla arbetstillfällen som samtidigt skulle skapas?
Svaret borde vara enkelt…

Självklart har Jan skickat ett brev till Eskil Erlandsson via Fiskejournalens webbformulär – och uppmanat alla sina anställda att göra det. Gör det du också, och se till att din omgivning också gör det.
På vår sida Engagera dig kan du med några klick skicka ett brevet. Klicka här för att komma till webbformuläret.
Se Svt:s Uppdrag granskning om laxpolitiken.
Missa inte tidigare notiser i ämnet.
Morgan Fihn

 

Annons
AKTUELLT

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!