”Ett vidrigt slöseri”

Den norska kustbevakningen upptäcker regelbundet dumpning av fisk, trots att det är förbjudet i norsk zon. Filmen är ett exempel på hur det kan se ut när en trålare gör sig av med oönskad fisk.
– Regelverket tvingar idag yrkesfiskarna till utkast. Det är därför politikernas ansvar att ändra reglerna och förbjuda dumpningen, säger Jan Isakson, talesperson i havsfrågor på Greenpeace.

Miljöorganisationen är en av många som stöder Fish Fight-kampanjen. Enligt Greenpeace hotar dumpningen både det marina ekosystemet och framtiden för fiskerinäringen. Jan Isakson menar också att de stora volymer som dumpas leder till osäkerhet när beståndens storlek ska beräknas. I princip dör all fisk som kastas av tryckförändringar och andra skador, men kontrollen är dålig.
– De verkliga fångsterna höljs i dunkel. Ingen vet egentligen hur mycket fisk som fångas. Därför ser Greenpeace positivt på de övervakningskameror som just nu provas ombord på fiskefartyg. Förhoppningsvis kan de ge en sannare bild av fiskets påverkan på livet i haven, säger han.

Vägen framåt
I Norge är det förbjudet att dumpa fisk och Greenpeace anser att EU borde följa deras exempel.
– Det som fångas ska landas, säger Jan Isakson.
Däremot är ett dumpningsförbud inte tillräckligt som enskild åtgärd. Bland annat vill man kraftigt begränsa den destruktiva fiskemetoden bottentrålning och styra över fisket mot mer selektiva metoder. Dessutom måste bli bättre på att ta hand om den fisk vi fångar.
– Arbetet måste ske på flera fronter, där den kanske viktigaste enskilda åtgärden är att inrätta ett nätverk av marina reservat, stängda för fiske. Dagens reservat är pappersparker utan riktigt skydd, säger Jan Isakson.
Frågan om dumpning är i högsta grad storpolitik, som måste lösas inom ramen för reformen av EU:s gemensamma fiskeripolitik. Men Greenpeace rekommenderar vanliga konsumenter att välja miljömärkt fisk för att driva utvecklingen åt rätt håll. Den som vill engagera sig kan också mejla politikerna via Fish Fight-kampanjens hemsida, och kräva ett stopp för dumpning av fisk.
– Det är ett vidrigt slöseri som måste stoppas, säger Jan Isakson.

Läs mer om Fish Fight-kampanjen och dumpning här.

Erik KohlströmAnnons
AKTUELLT

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!