EU-kommissionen snett ute med laxkvot

lax_sportfiskarna_Sportfiskarna:
EU-kommissionen föreslår nu högre laxkvoter än forskarna på internationella havsforskningsrådet, ICES, i sitt förslag till fångstkvoter för östersjölaxen 2014.
– Så länge övriga fiskenationer fortsätter med yrkesfisket till havs efter lax är fångstkvoten det viktigaste verktyget för att skydda Östersjöns svagaste laxälvar. Det här förslaget är mycket olyckligt. Många av de svagaste laxälvarna finns i Sverige så vi uppmanar nu landsbygdsministern Eskil Erlandsson att nu följa ICES råd och minska laxkvoten ytterligare kommenterar Stefan Nyström, Sportfiskarnas generalsekreterare.
Kommissionen säger idag i en pressrelease att deras förslag för en oförändrad kvot på 108 421 laxar för 2014 ”är i linje med vetenskapliga råd” och att de föreslagna kvoterna skulle ligga på hållbara nivåer. Samtidigt har forskarna på ICES i sitt råd till kommissionen rekommenderat en minskning av laxkvoten med hela 28 % till 78 000 laxar.
Skillnaden mellan ICES råd och kommissionens råd beror på olika tolkningar av det faktiska fisketrycket, bland annat på omfattningen av det ej rapporterade laxfisket i framförallt Polen. Kommissionens påstående att deras förslag är i linje med vetenskapliga råd är därmed klart missvisande.
– Samtidigt som de större laxälvarna börja återhämta sig är det nödvändigt att följa forskarnas råd för att alla laxälvar ska kunna få livskraftiga bestånd. Vår linje här är tydlig: östersjölaxen är framförallt en svensk resurs som bäst utnyttjas via sportfiske avslutar Stefan Nyström.
Läs mer:
Kommissionens råd
ICES råd till kommissionen

Annons
AKTUELLT

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!