EU vill stoppa utplantering av lax?

- Sverige har en unik situation att bidra till östersjölaxens fortlevnad, fortsätter Anna Palmé, Stockholms universitet. (Foto: Typoform)

Älvarna runt Östersjön har genetiskt unika laxbestånd och utbyggnaden av vattenkraftverk i älvarna hindrar vildlaxens vandringar till och från lekplatser. Kompensationsutsättningar av lax anses vara ett hot mot de unika laxbestånden och EU-kommissionen föreslår nu att utplanteringarna stoppas.
Storskaliga utsättningar av laxar som fötts upp i odling har genomförts Östersjön i decennier för att kompensera för bortfallet av naturlig lek. Men dessa utsättningar medför att främmande genetisk material sprids och kan försämra genetiken hos kvarvarande bestånd. Forskare inom bevarandegenetik har länge varnat för dessa risker. EU-kommissionen menar att utplanteringar av unga laxar som görs storskaligt i Östersjön kan skada kvarvarande vilda bestånd och att de bör stoppas.
– Vikten av biologisk mångfald på gennivå är troligen underskattad idag, menar Linda Laikre, professor vid Stockholms Universitet.
Östersjölaxen är en unik resurs av stor betydelse för fiske och ekologi som hotas av utrotning. Men meningarna går isär om hur laxen ska räddas. Utplanteringar av lax som föds upp i odling har av många forskare länge ansetts utgöra ett av hoten medan fiskare bedömt dem som nödvändiga. EU-kommissionen föreslår nu att utplanteringarna stoppas.
Morgan Fihn

Publicerad: 14 April 2012
Av: Morgan Fihn

Intressanta fiskeprylar från vår butik: