EU:s fiskeförhandlingar hotas av kollaps

– Det handlar om att få fler som tycker som jag i EU:s ministerråd, sa Eskil Erlandsson till TV4 i mitten av februari.

Just nu pågår förhandlingar i EU där fiskeriministrar förhandlar för att stoppa överfisket i Europa. Tyvärr kommer rapporter om dödläge och trögflytande diskussioner. Ministrarnas ovilja kan i sin tur leda till en kollaps för många fiskbestånd i Europas hav.
Det är just nu ett mycket svårt läge i förhandlingarna om att hejda överfisket i Europa. Sveriges representant Eskil Erlandsson tycker hans kollegor borde se det uppenbara.
– Vi måste ha rigida regler som bygger upp bestånden så att vi kan få fisk att fiska i våra hav och därefter fisk på våra mattallrikar, säger han till Sr.se.
Tidigare har EU-parlamentet, med bland annat Isabella Lövin, röstat för att få ner fisket till vetenskapligt hållbara nivåer och förbjuda utkast.
Nu utgör ministrarna från Spanien och Frankrike en kärna i en grupp som är stor nog att kunna stoppa EU-länderna från att röra sig närmare Lövin och parlamentets förslag.
Nu höjs oroliga röster för att förhandlingsläget är så låst att hela EU:s fiskerireform är hotad.
– Det är klart att jag är ganska orolig att ministrarna inte ska möta parlamentet på halva vägen, säger EU-parlamentarikern Isabella Lövin.
Det som tidigare, efter parlamentets tydliga stångpunkt, kallades ”århundradets framgång för fisken” kan mycket väl förvandlas till en mardröm. Eskil Erlandssons roll blir allt viktigare i det dödläge som råder – och löftet att ”stå upp för fiskbestånden” kan bli avgörande.
Läs tidigare notiser i ämnet.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!