EU:s fiskeministrar glömde sina mål

Många menar att torsken hade behövt en rejäl sänkning av kvoterna för att ha en chans att återhämta sig. (Foto: Mathias Larsson)

Många menar att torsken hade behövt en rejäl sänkning av kvoterna för att ha en chans att återhämta sig. (Foto: Mathias Larsson)

När EU:s fiskeministrar beslutade nyligen om kvoter för fisket i Östersjön misslyckades man leva upp till målen i den nyss genomförda reformen av EU:s fiskepolitik. De mål på maximalt uthålligt uttag till 2015 som ministrar och parlament har enats om, har redan fallit i glömska. Nu hörs kritik från många håll, bland annat från Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna.
Nytillträdda landsbygdsministern Sven-Erik Bucht medger att förhandlingarna var svåra och är inte helt nöjd med utkomsten..
– Vi lyckats nå en överenskommelse som innebär ett mer hållbart fiske i Östersjön. Givetvis krävs det ytterligare åtgärder, men vi tar nu viktiga steg mot att uppfylla de mål som satts upp inom ramen för EU:s nya fiskeripolitik, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht efter sitt första rådsmöte.
Bland de som inte är fullt så positiva hittar man Naturskyddsföreningen, där vice ordförande Mårten Wallberg säger såhär:
– Det här är framför allt ett hot mot lax- och torskbeståndet i Östersjön. Nu är risken stor för att det här ohållbara beslutet blir vägledande inför förhandlingarna om fiskekvoter i Atlanten och även djuphavsfiskar, säger Naturskyddsföreningen.
Sportfiskarna stämmer in och generalsekreterare Anders Karlsson menar att en rejäl sänkning av fiskekvoterna är nödvändig för att säkra de bestånd av torsk som fortfarande finns i Östersjön.
– Det är en stor besvikelse att fiskeministrarna ännu en gång bortser från forskarnas varningar.

Slut på dumpning!
Från och med 2015 införs också den så kallade landningsskyldigheten i Östersjön som innebär att ingen fisk får kastas överbord utan all fångst måste föras i land.
– Alla fångster räknas till skillnad från tidigare år av från kvoten. Beslutet utgör således en större kvotsänkning för torskbestånden i Östersjön än vad procentsiffran ger uttryck för, säger landsbygdsminister Sven- Erik Bucht.

Rådet beslutade bland annat följande kvoter 2015:
>Torsk i västra Östersjön om 15 900 ton, dvs. en sänkning med 6,5 procent.
>Torsk i östra Östersjön om 51 429 ton, dvs. en sänkning med 22 procent.
>Sill i västra Östersjön om 22 220 ton, dvs. en ökning med 12 procent.
>Sill i centrala Östersjön om 163 451 ton, dvs. en ökning med 45 procent.
>Sill i Bottenviken och Bottenhavet om 158 470 ton, dvs. en ökning med 15 procent.
>Skarpsill i Östersjön om 213 581 ton, dvs. en minskning med 11 procent.
>Rödspätta i Östersjön om 3 409 ton, dvs. en oförändrad kvot.
>Lax i Östersjön om 95 928 st., dvs. en minskning med 10 procent.

Annons
AKTUELLT

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!