Klart i natt: EU överens om framtida fiskepolitiken

– Det här är ett paradigmskifte, efter årtionden av systematiskt överfiske, säger Isabella Lövin. (Foto: Erik Hjertling)

Efter många om och men, kom rådet och parlamentet i natt överens om EU:s framtida fiskeripolitik.
– Resultatet hade kunnat vara sämre, rapporterar Isabella Lövin trött och glad från Bryssel.

Förslaget på ny fiskeripolitik har stötts och blötts i Bryssel under två år. Efter att parlamentet och rådet antog sina ståndpunkter i februari har de två institutionerna förhandlat om en gemensam uppgörelse. I natt kom parterna överens.
– Det finns nu ett mål om att bygga upp fiskbestånden över hållbara nivåer. Inte lika snabbt som vi ville, men det är ett framsteg jämfört med ministerrådets tidigare oambitiösa förslag, säger Isabella Lövin.
Enligt Lövin är överenskommelsen alltså en stor förbättring jämfört med dagens katastrofala fiskepolitik, då det nu finns det krav på att ministrarna måste följa vetenskapliga råd när de sätter kvoter.
Målsättningen är att fiskbestånden ska byggas upp över de nivåer som kan ge ”maximal hållbar avkastning” (MSY). Fångstkvoter som kan leda till detta mål ska sättas inom sju år, vilket är senare än många hade önskat.

Ej dumpningsförbud
– Det finns luckor i den nya lagen som gör det möjligt att i vissa fall fortsätta dumpa upp till fem procent av den fisk som fångas.
Ett viktigt framsteg är dock att det i vissa havsområden är möjligt att inrätta ett totalt förbud mot utkast, och det hoppas Lövin att regeringarna runt Östersjön nu kommer att göra.
Nattens Förhandlingar gäller den så kallade grundförordningen – den viktigaste delen i reformen av EU:s gemensamma fiskeripolitik. Det finns fortfarande detaljer kvar att reda ut i förordningen, men i natt kom man alltså överens om knäckfrågorna.
Läs tidigare notiser i ämnet.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!