Experter från Karlstads universitet om åtgärdsbehovet vid vattenkraftverk och dammar

Professor Larry Greenberg vid Karlstads universitet. Foto: Linn Malmén / CC

Larry Greenberg, professor vid Karlstads universitet, och Olle Calles, docent på samma, menar att miljöförbättrande åtgärder som fiskpassager kan utgöra effektiva lösningar vid vissa dammar och kraftverk, men att man måste vara medveten om att de inte löser alla problem som orsakas av vattenkraften.

Fiskvägar förbi vandringshinder i våra vattendrag har diskuterats flitigt sedan 2006, när riksdagen sa som sin mening att alla vattenkraftverk ska ha ”laxtrappor”. Men debatten och kunskapen har för länge sedan passerat fiskvägar som den enda miljöförbättrande åtgärden och lösningen på alla problem för miljön vid dammar och kraftverk. I dag pratar man om behovet av förbättrad konnektivitet, vilket inbegriper både fria vandringsvägar uppströms och nedströms i vattendragen, samt ekologiskt anpassade flödesregimer.
– Att anlägga fiskpassager för att återskapa fria vandringsvägar kan vara bra och effektiva åtgärder, men löser långt ifrån vattenkraftens alla problem, säger Larry Greenberg, professor på Karlstads universitet.

I särskilt värdefulla kulturmiljöer kan det vara motiverat att implementera miljöförbättrande åtgärder, t.ex. fiskpassager, men forskarna menar att i dammar och kraftverk som är små, är det ur miljösynpunkt ofta bättre att i första hand prioritera miljön framför den begränsade nyttan för energiproduktionen. Återskapad konnektivitet uppnås endast fullt ut när flödespåverkande och dämmande strukturer tas bort, och även ett kraftverk med moderna fiskpassagelösningar har fortsatt negativ påverkan på närmiljön. Ett rinnande vatten kan aldrig uppnå god ekologisk status om merparten av alla strömsträckor förblir överdämda.
– Många vattenlevande organismer är beroende av strömmande vatten under delar av, eller hela, sina livscykler. Dessa arter hör till de mest hotade på vår planet och problemet måste tas på större allvar än man hittills gjort, menar Olle Calles, docent på Karlstads universitet.

Olle Calles vid Karlstads universitet. Foto: Karlstads universitet

Båda forskarna menar att en reformerad lagstiftning för vattenkraft måste innehålla bättre och kraftfullare incitament för samhället att kunna miljöanpassa våra kraftverk och dessutom avveckla onödiga dammar och småskaliga vattenkraftverk som endast tillför högst marginella mängder förnybar el.
– Eftersom det nu skapas en fond för åtgärder inom vattenkraften, borde den kunna användas så att ägarna till anläggningar som miljöanpassas, eller avvecklas, får full kompensation ekonomiskt. Rätt åtgärder på rätt plats bör vara ledord i det fortsatta åtgärdsarbetet, vilket i vissa fall kommer innebära avveckling och i andra fall miljöförbättrande åtgärder, avslutar Larry.

 

Publicerad: 29 May 2017
Av: Hans Hällman