Falklinds nya TV-film

Teamet bakom "Den gamle och havet" har fått vind i seglen. Tre marlin är fångade och nu hoppas man på ytterligare fångst för att säkra bilder till TV-filmen.

Efter många motgångar, verkar nu äntligen Martin Falklinds filmprojekt ”Expedition den gamle och havet” bli verklighet. Förhållandena är perfekta och marlin i stora stim är på väg mot Cabo san Lucas där filmteamet befinner sig.
Det var tre år sedan Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind fick idén till att göra en modern variant av Ernest Hemingways ”Den gamle och havet” genom att fånga en marlin från kajak. Testexpeditionen gick enligt planerna och Martin tog beslutet att det med stor sannolikhet skulle gå att filma det hela för SVT.
– Men fisken ville annorlunda, säger Martin Falklind.
– När filmteamet var på plats i Cabo san Lucas, Mexico, var också väderfenomenet ”la Nina” på plats. Det innebar iskalla strömmar som skrämde bort både betesfisk och marlin och filmteamet fick återvända tomhänta.
Bättre odds
Nu är de på plats igen och oddsen ser bättre ut. Tre marlin är redan fångade och två har tappats. Dock behövs några fiskar till innan det finns nog med filmmaterial för de riktigt maffiga actionscener som Martin hoppas på.
– Det här är ett projekt som nästan är lite för spännande. Om allt går vägen och filmen blir som jag har tänkt mig, tänker jag nog hålla mig på hemmaplan ett tag. Äventyr i all ära, men vanligt abborrfiske är inte dumt det heller.
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!