Fångstdataprojekt ger mer öring i Vänern

Mer öring i Vänern tack vare fångstrapportering. (Foto: Grums Trollingklubb)

Mer öring i Vänern tack vare fångstrapportering. (Foto: Grums Trollingklubb)

Sportfiskarna: Fångsterna från trollingfisket i Vänern ser ut att visa på en uppåtgående trend de senaste åren enligt trollare och andra som i många år följt fångsterna via tävlingar i sjön.
En stor andel av fångsterna utgörs av utplanterad lax och öring men det finns även vild fisk från Klarälven. Utsättningar görs huvudsakligen av Fortum som enligt vattendom årligen ska sätta ut 175 000 lax- och öringsmolt i Klarälven och Vänern. Laxfond Vänern sätter även ut fisk för att förbättra fisket i sjön.

Trollingklubbar jobbar för mer utsättningar
Andra utsättningar i Vänern sker genom ett stort engagemang med frivilliga insatser från olika trollingklubbar. Silverlaxen, Grums trollingklubb och Melleruds trollingklubb är några som bidrar med fisk genom pengar de samlat in via trollare och sponsorer.

Fångstdataprojekt ökar utsättningar i sjön 2014
Sportfiskarna startade under 2012 ett fångstdataprojekt för att öka kunskapen om sportfiskets fångster och bestånden av lax, öring, gädda och gös i Vänern. Projektet finansieras av Fortums miljöfond och med fiskevårdmedel från Länsstyrelsen i Västra Götaland. Alla rapporter som kommer in lämnas vidare som underlag för forskning och förvaltning. Underlaget kan på sikt ge bättre fiskevård och sportfiske i sjön. Karlstad universitet jobbar för närvarande med ett liknande projekt och där samverkar Sportfiskarna när det gäller utbyte av information och annat.
Sportfiskarnas projekt fick under 2013 inrapporterat 1859 laxar och öringar från Vänern, de flesta registrerade via trollingtävlingar. Som ett tack till alla som rapporterat kommer Fortum Generation göra en extra utsättning av 1859 öringar i Vänern, det vill säga samma antal laxar och öringar som inrapporterats.
Kristinehamns trollingklubb tog själva kontakt med fångstdataprojektet under 2013 och rapporterade in alla fångster från sina klubbtävlingar. Som tack för detta har de fått bestämma utsättningsplats. Utsättningen kommer att ske i Baggerud tisdagen den 24 juni klockan 12.00. Utsättningarna kommer att utföras av Johnny Norrgård, Fortum och personal från Sportfiskarna kommer vara med på plats. Alla som vill är välkomna att se när öringarna släpps ut i sjön.

FångstDataBanken som app
Under sommaren lanserar Sportfiskarna även en app för att enkelt kunna rapportera fångster från Vänern och följa sitt eget fiske. Första versionen är för androidmobiler och Vänern är pilotområde. Appen kommer finnas på Google Play för gratis nedladdning.

Annons
AKTUELLT

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!