Fantastiskt fiskeår i Havöysund

Ulf Hugsén bänder storflundra i Havöysundsvattnen. (Foto: Anders Nicander)

Från mästerguiden Ulf Hugsén i nordnorska fiskeparadiset kommer en fiskerapport om det gångna året som lovar gott inför kommande äventyr.
2012 års säsong startade i maj med ett otroligt bra torskfiske, skriver Ulf. Snittvikten var betydligt högre än man är van vid på den här destinationen och det fångades mängder med torskar på mellan 10 och 20 kilo.
Ser man på statistiken för samtliga arter ser det ut som för torsken; bättre storlek än föregående år.
Hälleflundrafisket här är som många vet i absolut världsklass och under årets bästa fiskepass landades 26 flundror i guidebåten. De allra flesta hälleflundror återutsätts numera och Ulf berättar att man samarbetar med Havsforskningsinstitutet i Norge och att man under 2012 märkte 114 flundror i blandade storlekar. Fyra flundror som landades vägde mer än 100 kilo och hur många som vägde mer än 50 kilo har Ulf tappat räkningen på.
När det gäller fisket efter andra arter skriver Ulf så här:
Kungsfisk på 8,77 kg, kolja 4,5 kg, torsk på 25,5 kg, hälleflundra 165 kg! långa 8 kg (borde kanske kalla den för korta 8 kg då här finns betydligt större), havskatt på fina 8 kg, bergskädda på grymma 1 kg, rödspätta 3,95 kg, lerskädda 0,82 kg, gråsej på 13,5 kg mm.
Så, varför inte gå mer efter artfiske när ni kommer upp. Själv så har jag sett kust torsk på 30+, fläckig havskatt på över 25 kg, marulk på över 40 kg, sej på 21 kg och långa på över 17 kg.
I augusti drar Fiskejournalen på läsarresa till Havöysund.
Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!