Farlig invasion

Mer än 900 främmande arter har de senaste årtioendena invaderat östra Medelhavets kustmiljöer. En farlig invasion som rubbar den ekologiska balansen.
Ökande kommunikationer runt jorden har betytt ökade möjligheter för olika djur- och växtarter att sprida sig till miljöer där de inte tidigare fanns. I vissa fall är dessa främmande arter inte alls önskade och påverkar den ekologiska balansen.
Den svenske forskaren Stefan Kalogirou på instiutionen för marin ekologi vid Göteborgs universitet har, tillsammans med grekiska forskarkollegor, studerat fisksamhällens struktur och funktion vid Rhodos. Forskarna har kunnat konstatera att väldigt många arter invaderat området under de senaste årtiondena och kraftigt förändrat näringskedjan.
– Resultaten visar en tydlig ekologisk påverkan när främmande arter antingen blivit dominerande, som blåsfisk, eller är fiskätare, som barracuda och kornettfisk. Det är uppenbart att näringskedjan håller på att omstruktureras, men avsaknaden av tidigare studier begränsade våra slutsatser, säger Stefan Kalogirou.
Det giftiga blåsfisken är en av de främmande arter som nyligen introducerats. Dess gift kan leda till muskelparalys och i värsta fall till döden. Denna fisk är ett exempel på att en invaderande art kan få både ekologiska och sociala effekter, eftersom den påverkar badlivet i området.
Svenne Andersson

Den giftiga blåsfisken är en av de arter som invaderat östra Medelhavets kustmiljöer. (Ill: Vangelis Pavlidis)

Publicerad: 20 May 2011
Av: Fiskejournalen