Farliga bakterier tränas i vatten

"Gym" för bakterier. Övergödning kan leda till att fler sjukdomsalstrande bakterier tränas i att överleva. Foto: Kustbevakningen

Ny forskning från Umeå universitet visar att sjukdomsalstrande bakterier har förmåga att utveckla resistens genom att leva i sjöar och hav. Processens kan påskyndas av övergödning.

I den aktuella studien visar forskaren Peter Mathisen ett samband mellan spridningen av vissa sjukdomar som drabbar landlevande däggdjur och vattnet i hav och sjöar. En sådan sjukdom är harpest som orsakas av bakterien Francisella tularensis. I likhet med andra sjukdomsframkallande bakterier kan Francisella tularensis överleva inuti värddjurens celler och är motståndskraftig mot immunförsvarets så kallade makrofoager.

Harpestbakterien Francisella tularensis angrips av en makrofag. Foto: NIAID

Den aktuella forskningen visar att bakteriernas förmåga att överleva makrofagernas angrepp kan öka av att bakterierna även lever i vatten. Där utsätts de nämligen för ett liknande predationstryck, men då från bakterieätande encelliga organismer som kallas protozoer. Protozoernas sätt att äta bakterier påminner om makrofagernas, och därmed utvecklar bakterierna en predationsresistens i vattnet som ökar deras överlevnadsförmåga på land.

Processen påskyndas i de hav och sjöar som är drabbade av övergödning. I dessa finns rikligt med näring vilket leder till bakterietillväxt. Det gynnar protozoerna som också ökar i antal. Därmed tränas bakterierna allt mer i att överleva angrepp och utveckla resistens.

Läs mer om studien här.

Läs avhandlingen i sin helhet här.

Hans Hällman

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Historisk hälleflundra från Å

I torsdags fångade Erica Liljeros sitt livs fisk. Ett misstänkt bottennapp började plötsligt röra sig och en stenhård kamp tog vid. Till slut fick hon se vad som slukat den sejagnade jiggen. Upp kom den största hälleflundra som någonsin fångats av en kvinna!

Rösta fram din nya tidning

Fiskejournalens specialtidningar – Abborre och Gädda har minst sagt varit en succé och det vill vi fira genom att låta våra läsare vara med och bestämma – vilken specialtidning skulle du helst läsa? Vi på redaktionen har aldrig tidigare fått så mycket komplimanger och glada hejarop från läsare, skribenter och annonsörer som vi fått i

Dansk monsteröring på fluga

Børge Erland visste att danska Storeån höll stor fisk. Efter ett stenhårt hugg och en spännande kamp fick han uppleva det personligen. Det visade sig att hans egenbundna fluga hade slukats av en havsöring på 9,5 kilo!

Spinnfiskad jättegädda från Jämtland

Gäddfisket i Jämtland är glödhett och många har under sommaren tampats med gäddor i tungviktsklassen. En av dem är Patrik Granudd som nyligen krokade en riktig ”Jämtlandstank”. Läs här hans sköna berättelse om när personbästat höjdes till 13,8 kilo!

Krokad tjurhaj angriper kanot

Att fiska från vingliga kanoter är en utmaning för de flesta och inte blir det lättare om man krokar en fisk som plötsligt går till anfall. I en minst sagt gastkramande film på Youtube visas tjurhajens mäktiga kraftresurser – och dess hätska temperament!

Snart dags för Skånska jakt- och fiskemässan!

Nästa helg går Sveriges vackrast belägna fiskemässa av stapeln. I slottsparken till Bosjökloster kommer ett 40-tal utställare att visa upp allt ifrån resor, beten, spön och båtar. – I år satsar vi betydligt mer på fiske än tidigare och alla är hjärtligt välkomna, hälsar Julia Bonde som är pressanvarig för mässan.

Vätterns miljö diskuteras i Jönköping

Flygbombning, granatbeskjutning och lågflygande stridsflygplan, ja, det råder ingen tvekan om att Sveriges näst största sjö är påverkad av Försvarsmakten. En del övningar sker i direkt anslutning till fredade områden och många ifrågasätter rimligheten i att Vätterns unika miljö riskeras. En av de mest ivriga motståndarna är Aktion Rädda Vättern, som idag medverkar på H2O

Slutspurt för Artjakten

Med endast två veckor kvar av Artjakten, sommarens stora artfisketävling för barn och ungdomar, så är det 290 anmälda tävlande i tävlingen!

Sanslös gäddsvit från Siljan

Den duktiga gäddfiskaren Mattias Lindberg är van vid att fånga stora fiskar i Siljan, men den senaste tiden har fisket överträffat allt han tidigare upplevt. Den glödheta säsongen nådde sin kulmen i tisdags, då fyra 11-plussare kom upp under samma pass. Störst var en bjässe på över 15,5 kilo!

Danmark: Politisk storm efter granskning av fiskekvoter

Under de senaste dagarna har det blossat upp en dansk fiskeriskandal på högsta politiska nivå, efter att Riksrevisionen riktat skarp kritik mot hur Miljø- och fødevareministeriet hanterat tilldelningen av fångstkvoter. Det visar sig att den senaste fiskerireformen motarbetas, att kvoter missbrukas och att ett fåtal fiskare drar upp merparten av fisken.
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!