Farliga bakterier tränas i vatten

"Gym" för bakterier. Övergödning kan leda till att fler sjukdomsalstrande bakterier tränas i att överleva. Foto: Kustbevakningen

Ny forskning från Umeå universitet visar att sjukdomsalstrande bakterier har förmåga att utveckla resistens genom att leva i sjöar och hav. Processens kan påskyndas av övergödning.

I den aktuella studien visar forskaren Peter Mathisen ett samband mellan spridningen av vissa sjukdomar som drabbar landlevande däggdjur och vattnet i hav och sjöar. En sådan sjukdom är harpest som orsakas av bakterien Francisella tularensis. I likhet med andra sjukdomsframkallande bakterier kan Francisella tularensis överleva inuti värddjurens celler och är motståndskraftig mot immunförsvarets så kallade makrofoager.

Harpestbakterien Francisella tularensis angrips av en makrofag. Foto: NIAID

Den aktuella forskningen visar att bakteriernas förmåga att överleva makrofagernas angrepp kan öka av att bakterierna även lever i vatten. Där utsätts de nämligen för ett liknande predationstryck, men då från bakterieätande encelliga organismer som kallas protozoer. Protozoernas sätt att äta bakterier påminner om makrofagernas, och därmed utvecklar bakterierna en predationsresistens i vattnet som ökar deras överlevnadsförmåga på land.

Processen påskyndas i de hav och sjöar som är drabbade av övergödning. I dessa finns rikligt med näring vilket leder till bakterietillväxt. Det gynnar protozoerna som också ökar i antal. Därmed tränas bakterierna allt mer i att överleva angrepp och utveckla resistens.

Läs mer om studien här.

Läs avhandlingen i sin helhet här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Biffar på borstmask

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Bli marinfadder – och hjälp haven!

I haven finns den rikaste mångfalden av djur på jorden. Men hoten är många och krafttag krävs för att säkra havens framtid. Genom att bli marinfadder hos WWF kan du själv hjälpa till.

Godis till förmån för gäddorna

Östersjöns gäddor behöver all hjälp de kan få och ett sätt att bidra är att göra rätt val i godisdisken. Sportfiskarna och godisföretaget Kolsvart har nämligen tagit fram en flädersmakande godisgädda som ska ge fler yngel i Östersjön.

Fredrick Evensen vinner Dexter Big Pike

Det blev norskt i toppen i årets upplaga av Dexter Big Pike. Den duktiga gäddfiskaren Fredrick Evensen gick inte att stoppa och hans toppfisk på 123 centimeter bidrog till en imponerande totallängd på 348 centimeter.

Magkänsla gav monsterabborre

Tony Nyman, som förra året drog till med en av fjolårets största abborrar, slår till igen. Den här gången med en fantastisk höstfisk på 52 centimeter och 2160 gram. Det kan han tacka magkänslan för – en titt i skyn fick honom att tänka om och satsa på abborre istället för gädda!

Tånglake gav första metergäddan

I Hundraklubben och Meterligan, där dina anmälda ”hundraklubbare” räknas samman, fortsätter det att fyllas på storgäddor. En som fixade till en gädda över metern är Emelie Wallin. Hennes 105 centimeter långa gädda högg efter ett taktiskt betesbyte – efter ett hett tips från fiskekompisen. Emelie berättar själv: – Jag ville byta bete och kollade ner

Östersjön: Säl och fågel äter 200 000 ton fisk om året

De senaste åren har många påstått att sälar och skarvar orsakar ett allt sämre fiske. Ofta har dessa uppfattningar byggt på egna iakttagelser snarare än på vetenskapliga studier. Men nu har det gjorts en samlad undersökning om situationen i Östersjön och forskarna bekräftar det som många sett – att säl och fågel äter stora mängder
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!