Farliga bakterier tränas i vatten

"Gym" för bakterier. Övergödning kan leda till att fler sjukdomsalstrande bakterier tränas i att överleva. Foto: Kustbevakningen

Ny forskning från Umeå universitet visar att sjukdomsalstrande bakterier har förmåga att utveckla resistens genom att leva i sjöar och hav. Processens kan påskyndas av övergödning.

I den aktuella studien visar forskaren Peter Mathisen ett samband mellan spridningen av vissa sjukdomar som drabbar landlevande däggdjur och vattnet i hav och sjöar. En sådan sjukdom är harpest som orsakas av bakterien Francisella tularensis. I likhet med andra sjukdomsframkallande bakterier kan Francisella tularensis överleva inuti värddjurens celler och är motståndskraftig mot immunförsvarets så kallade makrofoager.

Harpestbakterien Francisella tularensis angrips av en makrofag. Foto: NIAID

Den aktuella forskningen visar att bakteriernas förmåga att överleva makrofagernas angrepp kan öka av att bakterierna även lever i vatten. Där utsätts de nämligen för ett liknande predationstryck, men då från bakterieätande encelliga organismer som kallas protozoer. Protozoernas sätt att äta bakterier påminner om makrofagernas, och därmed utvecklar bakterierna en predationsresistens i vattnet som ökar deras överlevnadsförmåga på land.

Processen påskyndas i de hav och sjöar som är drabbade av övergödning. I dessa finns rikligt med näring vilket leder till bakterietillväxt. Det gynnar protozoerna som också ökar i antal. Därmed tränas bakterierna allt mer i att överleva angrepp och utveckla resistens.

Läs mer om studien här.

Läs avhandlingen i sin helhet här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Nya numret ute nu!

I övergången mellan vinter och vår finns det många alternativ för dem som är fiskesugna. Isen ligger fortfarande tjock på många håll men de flesta kan även hitta öppet vatten. I nya numret av Fiskejournalen bjuds du på mängder av inspiration till säsongens rika utbud!

Tonfiskprojektet kommer till Sportfiskemässan

I höstas genomfördes ett unikt forskningsfiske efter blåfenad tonfisk i svenska vatten. Markus Lundgren från Sportfiskarna koordinerade fiskeinsatsen och berättar om det spännande projektet under Sportfiskemässan!

Åtta miljoner till selektiva redskap

Sveriges lantbruksuniversitet efterlyser innovativa projekt för att utveckla ett mer selektivt och skonsamt yrkesfiske. Uppdraget kommer från Havs- och vattenmyndigheten som i år skjuter till åtta miljoner kronor.

Svensk cashtävling ger 100 000 till vinnaren

Swedish Game Fair Predator Open går av stapeln den 25-27 maj och blir Sveriges största cashtävling 2018. Som namnet antyder ger inte bara gäddor poäng, utan även gös och abborre. Den som deltar i båtklassen och får på en stor fisk lär säkert känna av spänningen. Vinnarteamet får nämligen resa hem med 100 000 kronor

Uppföljare om torrflugefiske

Under slutet av förra året lanserade Johan Klingberg första delen av bokserien Torrflugefiske, som berör dagsländor. Nu kommer uppföljaren ”Torrflugefiske – Nattsländor, bäcksländor, mygg och landinsekter”. Allt om Flugfiskes chefredaktör redogör på ett pedagogiskt sätt hur du imiterar varje insektsgrupp som boken tar upp. Du lär dig bindteknikerna som krävs, hur du känner igen insekterna vid

Ny hajart upptäckt i Atlanten

Ett forskarteam i Florida har med genetikens hjälp ökat förståelsen för de djuphavslevande kamtandshajarna. De har nämligen visat att det man tidigare trott var två populationer av samma art i själva verket är två olika arter. Upptäckten kan förhoppningsvis bidra till en mer hållbar förvaltning.

Världens bästa gäddvatten?

Om du vill fånga en riktigt stor gädda lär du knappast hitta ett hetare vatten än den illa sjön Chew Valley i det sydengelska grevskapet Somerset. Där fångades nyligen 25 gäddor över 13,6 kilo på bara en vecka. Sjörekordet ligger på drygt 20 kilo och minst fyra fiskar över 18 kilo har fångats i vinter.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!