Fega mörtar lever längre

Ny forskning visar att det finns Individuella variationer i mörtars beteendemönster och att dumdristighet kan straffa sig. Foto: Tobias Dahlin

Djärvhet kan kosta livet. I alla fall om man är mört och lever i en sjö full av skarvar. Det visar ny forskning från Lunds universitet.

I studien undersökte forskarna individuella skillnader i mörtars djärvhet. Infångade mörtar omslöts av en låda och de som vågade sig ut klassades som djärvare än dem som stannade kvar. Fiskarna försågs därefter med var sitt mikrochip och släpptes ut i Krankesjön utanför Lund. Två år senare samlades en del av mikrochipsen in från skarvarnas rastplatser där de kräkts upp. Resultatet visade att djärva mörtar löper dubbelt så stor risk att bli uppätna.

Resultatet visade att djärva mörtar löper dubbelt så stor risk att bli uppätna

– Det lönar sig inte att vara dumdristig. De är mer aktiva och är ute och simmar mer, och riskerar då att bli uppätna, förklarar Christer Brönmark vid Lunds universitet i ett inslag från SR.

Däremot kan det förekomma situationer då det är gynnsamt att vara våghalsig. Om det finns få rovdjur kan aktiva fiskar finna mer mat och kanske rent av få lättare att para sig.

Lyssna på Vetenskapsradions inslag här.

Läs en publikation om studien här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Biffar på borstmask

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Bli marinfadder – och hjälp haven!

I haven finns den rikaste mångfalden av djur på jorden. Men hoten är många och krafttag krävs för att säkra havens framtid. Genom att bli marinfadder hos WWF kan du själv hjälpa till.

Godis till förmån för gäddorna

Östersjöns gäddor behöver all hjälp de kan få och ett sätt att bidra är att göra rätt val i godisdisken. Sportfiskarna och godisföretaget Kolsvart har nämligen tagit fram en flädersmakande godisgädda som ska ge fler yngel i Östersjön.

Fredrick Evensen vinner Dexter Big Pike

Det blev norskt i toppen i årets upplaga av Dexter Big Pike. Den duktiga gäddfiskaren Fredrick Evensen gick inte att stoppa och hans toppfisk på 123 centimeter bidrog till en imponerande totallängd på 348 centimeter.

Magkänsla gav monsterabborre

Tony Nyman, som förra året drog till med en av fjolårets största abborrar, slår till igen. Den här gången med en fantastisk höstfisk på 52 centimeter och 2160 gram. Det kan han tacka magkänslan för – en titt i skyn fick honom att tänka om och satsa på abborre istället för gädda!

Tånglake gav första metergäddan

I Hundraklubben och Meterligan, där dina anmälda ”hundraklubbare” räknas samman, fortsätter det att fyllas på storgäddor. En som fixade till en gädda över metern är Emelie Wallin. Hennes 105 centimeter långa gädda högg efter ett taktiskt betesbyte – efter ett hett tips från fiskekompisen. Emelie berättar själv: – Jag ville byta bete och kollade ner

Östersjön: Säl och fågel äter 200 000 ton fisk om året

De senaste åren har många påstått att sälar och skarvar orsakar ett allt sämre fiske. Ofta har dessa uppfattningar byggt på egna iakttagelser snarare än på vetenskapliga studier. Men nu har det gjorts en samlad undersökning om situationen i Östersjön och forskarna bekräftar det som många sett – att säl och fågel äter stora mängder
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!