Filmfestival om vatten

Den flerfaldigt prisbelönade filmen "Expedition Den Gamle och Havet" visas på filmfestivalen "Voices from the Waters" den 29 november. Fri entré!

Den flerfaldigt prisbelönade filmen ”Expedition Den Gamle och Havet” visas på filmfestivalen ”Voices from the Waters” den 29 november. Fri entré!

Lördagen den 29 november arrangeras den internationella filmfestivalen ”Voices from the Waters” i Lerum utanför Göteborg. Temat är vattenmiljö och hållbart fiske. En av filmerna som visas är ”Expedition den Gamle och Havet”.
Hur allvarlig är utfiskningen? Hur påverkar plasten Bohuslän? Vilka lösningar finns det? Med olika filmer och aktiviteter beskrivs hoten och möjligheterna. En heldag om vatten – sött och salt, lokalt och globalt. Det är fri entré till hela programmet.
Voices from the Waters är en internationell festival som samlar fiskare och forskare, filmare och konstnärer, pedagoger och miljöarbetare, som alla jobbar med det som är livets början och förutsättning – vatten och hav.

En av filmerna som visas är den flerfaldigt internationellt prisbelönade ”Expedition Den Gamle och Havet” med Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind. Både Martin Falklind och filmens producent Maria Ålander kommer vara på plats för att berätta om goda exempel och lösningar när det gäller ett ekologiskt hållbart fiske.
Festivalen etablerades i Indien av Bangalore Film Society, som ett sätt att aktualisera livsviktiga vattenfrågor genom film, konst och möten. Nätverkstan Kultur tog förra året initiativet till Göteborg och Sverige. I år har festivalen även skapat satelliter i Ale, Kungälv, Lerum och Hamburgsund.
Festivalen i Lerum invigs av Ms Diana Ross Khumbongmayum och Mr George Kutty Luckose från Bangalore Film Society, initiativtagarna till moderfestivalen i Indien.

Plats/tid: Dergårdsteatern i Lerum, 11.00-18.00.
Expedition Den Gamle och Havet: visas kl. 15.00.
Fullständigt program: www.lerum.se
Arrangör i Lerum: Lerums kommun i nära samarbete med Nätverkstan Kultur, Studieförbundet vuxenskolan, Fiskejournalen och Lerums Naturskyddsförening.

Annons
AKTUELLT

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!