Fisk till middag?

WWF lanserar snart nya Fiskguiden – vilka fiskar kan vi äta med gott samvete? (Foto: Elma Okic / WWF-Canon)

Vilka fiskar kan vi äta med gott samvete? WWF lanserar snart en ny upplaga av Fiskguiden. I guiden listas våra vanligaste matfiskar med rött, gult eller grönt ljus. I år lanserar WWF fiskguiden samtidigt i en rad europeiska länder.
Frågan om vilka fiskar vi kan äta med gott samvete har blivit en av vår tids stora samhällsfrågor. Idag är en majoritet av världens stora rovfiskar överfiskade och den negativa trenden måste brytas, säger WWF i ett pressmeddelande.
Antalet miljöcertifierade fiskprodukter på marknaden har glädjande nog ökat i takt med att konsumenternas krav på ett etiskt och hållbart fiske ökar. För att göra det lättare att välja rätt fisk lanserar Världsnaturfonden WWF den sjunde upplagan av den populära konsumentguiden ”Fisk till middag?”.
– Det är extra viktigt att lyfta debatten om våra matfiskar när EUs gemensamma fiskeripolitik ska göras om.
Enbart i Sverige har WWFs konsumentguide för fisk och skaldjur spridits i miljontals exemplar. Den används av konsumenter, handel, producenter och vid offentlig upphandling.
Morgan Fihn

Publicerad: 27 November 2011
Av: Morgan Fihn