Fiskade flundra – och mötte en sköldpadda!

Sensationellt besök. Havssköldpaddan utanför Å väckte stor uppståndelse. Foto: André Starkenberg

Under ett fiske i Nordnorge bröts plötsligt ytan av något stort. Var det en brugd? Eller en knölval? Nej, djuret i fråga var betydligt mer exotiskt än så. Upp kom en enorm havssköldpadda!

Det unika mötet skedde i torsdags utanför Nordic Sea Anglings camp på Å. André Starkenberg, som arbetar som guide och styrde båten, inser att han och gästerna varit med om något väldigt ovanligt.
– Det här var en upplevelse för livet! Vi fiskade hälleflundra och visste först inte vad vi såg. Sköldpaddan var omrking två meter lång och alla i båten var förbluffade, hälsar han.

Den väldiga reptilen tillhör arten Havsläderköldpadda, som är utrotningshotad och vanligtvis simmar i betydligt varmare vatten. Varför den dykt upp utanför Norges kust är oklart.

Läs mer här.

Fakta: Havslädersköldpadda (Dermochelys coriacea)
Kan bli över tre meter lång och är världens största sköldpadda. Känns igen på skalet som har upphöjda ränder och en gummiaktig yta. Frambenen är långa och paddelformade. Spenderar i stort sett all tid till havs förutom när äggen ska läggas. Då kravlar honorna upp på en lämplig sandstrand och gräver ner sina ägg för att skydda dem mot rovdjur. Till skillnad från andra reptiler kan havslädersköldpaddan hålla en kroppstemperatur som är högre än omgivningens. Det beror bland annat på att djuren migrerar långa sträckor och är ständigt i rörelse. Arten är akut hotad och riskerar att utrotas. Förutom att de äts av späckhuggare och hajar är plasten i haven ett stort hot. Sköldpaddor har svårt att skilja plast från naturlig föda och äter därför stora mängder.
Havsläderköldpaddan förekommer i alla världens tropiska och tempererade hav. I Skandinavien har den siktats några gånger vid Norges kust och två har nätfångats av danska yrkesfiskare. Ett dött exemplar har spolats upp på Island och en individ trasslade in sig i en hummertina utanför Grebbestad 1989.

Hans Hällman

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Nytt svenskt hajrekord

Per Alexanderssons väldiga håkäring från i somras har nu godkänts som nytt svenskt rekord. Fisken var hela 282 centimeter lång och är därmed en av de största fiskar som spöfångats i Sverige.

Gäddhouse-genre får två nya alster

ThePikeFather och DjRobaCo har nyligen släppt två låtar med gäddtema. Den allra färskaste – Dans i Gäddvassen – har världspremiär på Spotify i dag och visar tydliga influenser från svenskt dansband. – DjRobaCo och jag har skapat två GäddHouse-låtar som förhoppningsvis glädjer många ute i stugorna. Vi ses i folkparkerna, hälsar Klas ”ThePikeFather” Skoglund.

Fiskade makrill från bryggan – fick en tryckarfisk!

En minst sagt sensationell fisk drogs nyligen upp på piren i norska Holmestrand. Ryszard Stanislaw Jania fick ett hårt pelagiskt hugg och kunde efter landningen inte förstå vad han fångat. Dagen efter fick han reda på att den märkliga fångsten var en tryckarfisk. Arten hör hemma i betydligt varmare vatten och fisken har nu anmälts som nytt norskt rekord.

Måsdyk gav sanslös abborrsvit

Modern teknik i all ära, men ibland kan man hitta fisk genom att iaktta naturen. Det fick Jens Byholm nyligen erfara, när jagande måsar visade vägen till hans livs galnaste abborrfiske. Under några magiska morgontimmar lyckades han och Linus Storm fånga elva abborrar över kilot, varav två toppfiskar vägde över 1600 gram!

Tålamod gav drömabborre

Överväger du att avsluta årets abborrsäsong? Titta på Mathias Hennings mäktiga höstabborre så kanske du tänker om. En vackrare fisk är svår att tänka sig. Hugget kom oväntat efter en seg inledning, och när vågen visade 1,67 kilo var lyckan total!

Rekordstor fenknot fångad i Öresund

Patrik Nilsson från Helsingborg fångade i somras en väldig fenknot på bottenmete i Öresund.  Fisken högg på en sillagnad krok i dagens sista nedsläpp och vägde hela 0,975 kilo, vilket överträffade det tidigare rekordet med 37 gram. Läs här Patriks egen berättelse om sin drömfångst, som i tisdags godkändes som nytt svenskt rekord.

Predatorfiske i slottsmiljö

Är du intresserad av predatorfiske och häftiga sportfiskebåtar? Och vill du dessutom gärna kombinera ett mässbesök med tävlingsfiske? I så fall kan det vara en bra idé att markera datumen 25-27 maj i nästa års kalender. Då hålls nämligen Swedish Game Fair på Tullgarns slott.

Snart dags för streetfiske i Karlstad

På lördag ska det tävlingsfiskas i centrala Karlstad. Den populära tävlingen Karlstad Street Masters Abborre arrangeras som vanligt av butiken Vildmarksliv Outddor Store, som hoppas på många deltagare och huggvilliga fiskar.

Sensationell rockafångst på 38 kilo!

Sverre Magnus Selbach fick sitt livs fisk när han i söndags metade i Trondheimsfjorden djup. Fiskens tyngd och beteende gjorde honom konfunderad – kunde det vara en håkäring? Nej då, fisken i fråga var betydligt ovanligare än så. Sverre hade fångat en svartbuksrocka – och fisken var enorm!
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!