Fiskade flundra – och mötte en sköldpadda!

Sensationellt besök. Havssköldpaddan utanför Å väckte stor uppståndelse. Foto: André Starkenberg

Under ett fiske i Nordnorge bröts plötsligt ytan av något stort. Var det en brugd? Eller en knölval? Nej, djuret i fråga var betydligt mer exotiskt än så. Upp kom en enorm havssköldpadda!

Det unika mötet skedde i torsdags utanför Nordic Sea Anglings camp på Å. André Starkenberg, som arbetar som guide och styrde båten, inser att han och gästerna varit med om något väldigt ovanligt.
– Det här var en upplevelse för livet! Vi fiskade hälleflundra och visste först inte vad vi såg. Sköldpaddan var omrking två meter lång och alla i båten var förbluffade, hälsar han.

Den väldiga reptilen tillhör arten Havsläderköldpadda, som är utrotningshotad och vanligtvis simmar i betydligt varmare vatten. Varför den dykt upp utanför Norges kust är oklart.

Läs mer här.

Fakta: Havslädersköldpadda (Dermochelys coriacea)
Kan bli över tre meter lång och är världens största sköldpadda. Känns igen på skalet som har upphöjda ränder och en gummiaktig yta. Frambenen är långa och paddelformade. Spenderar i stort sett all tid till havs förutom när äggen ska läggas. Då kravlar honorna upp på en lämplig sandstrand och gräver ner sina ägg för att skydda dem mot rovdjur. Till skillnad från andra reptiler kan havslädersköldpaddan hålla en kroppstemperatur som är högre än omgivningens. Det beror bland annat på att djuren migrerar långa sträckor och är ständigt i rörelse. Arten är akut hotad och riskerar att utrotas. Förutom att de äts av späckhuggare och hajar är plasten i haven ett stort hot. Sköldpaddor har svårt att skilja plast från naturlig föda och äter därför stora mängder.
Havsläderköldpaddan förekommer i alla världens tropiska och tempererade hav. I Skandinavien har den siktats några gånger vid Norges kust och två har nätfångats av danska yrkesfiskare. Ett dött exemplar har spolats upp på Island och en individ trasslade in sig i en hummertina utanför Grebbestad 1989.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Megaflundra från Nappstraumen

Nordic Sea Angling rapporterar om årets största hälleflundra från fisket i Nordnorska Nappstraumen. Fisken fångades av guiden Martin Bamberg och mätte hela 197 centimeter!

Svenska snultror på rymmen i Norge

Det är inte bara rymd odlingslax som ställer till problem för sina vilda släktingar. Snultror som infångats för att äta laxlus från angripen fisk rymmer också från kassarna, och kan då genetiskt försvaga vilda bestånd.

Quiz – vinn grymma haspelrullar

Nu är det äntligen fredag och det firar vi med ännu ett klurigt quiz. Den här gången handlar det om fettfenan! Förra quizzet gav nästan 1000 svar. Då frågade vi om den märkliga marulksleken. Nu fördjupar vi oss i fettfenans förunderliga värld. Om du med tur eller kunskap lyckas svara rätt på följande tre frågor

Minimässa med havsöring i fokus

Längtar du efter den 1 april och havsöringspremiären på västkusten? Det är du i så fall inte ensam om. Havsöringen är en fisk som engagerar och i helgen slår EL-GE Sportfiske upp dörrarna till deras traditionella minimässa i Göteborgsbutiken.

Årets största gädda!

I dag fångades den största kända gäddan för året. Den 127 centimeter långa madamen föll för en Savage Gear Freestyler och vägde hela 17,74 kilo! – Jag är så lycklig just nu, säger fångstmannen Jacke Stenlund.

Kranmärkt band höjer rösten för haven

I dag är det World Water Day, som FN har instiftat för att uppmärksamma vattenfrågor i alla dess former. Ett av hoten mot våra vatten är all plast som hamnar i både sjöar och hav. Det har det Kranmärkta bandet Mother Mink tagit fasta på och släpper dagen till ära en musikvideo på samma tema.

80-kilos slätrocka från land

Slätrockor finns knappt kvar i våra vatten med i norra Skottland kan man fånga dem från land. Nyligen togs en väldig fisk på runt 80 kilo från de hala klipporna.

Minimässa hos Olssons Fiske

Missade du Sportfiskemässan förra helgen eller vill du helt enkelt ha mer av det goda? Olssons fiske i Tibro kör nämligen nu imorgon och på lördag ett tvådagarsevent på samma tema – fiskekändisar, intressanta fiskeprylar, demonstrationer, fräcka sportfiskebåtar och ett trevlig umgänge utlovas. Varje vår öppnar sportfiskebutiken Olssons Fiske i Tibro upp dörrarna för en

Klartecken för fiskväg i Västerås

Svartåns vandrande fiskar kommer snart kunna passera turbinbron i centrala Västerås via en fiskväg. Det står klart sedan Mark- och miljödomstolen nu gett sitt godkännande.

Sensationell hajfångst i Oslofjorden

En garnfiskare trodde knappt sina ögon när han nyligen lyfte upp sitt nät i inre Oslofjorden. I maskorna satt en sexbågig kamtandhaj på omkring 250 kilo. Arten har aldrig tidigare fångats i området och den unika fångsten filmades.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!