Fiskade flundra – och mötte en sköldpadda!

Sensationellt besök. Havssköldpaddan utanför Å väckte stor uppståndelse. Foto: André Starkenberg

Under ett fiske i Nordnorge bröts plötsligt ytan av något stort. Var det en brugd? Eller en knölval? Nej, djuret i fråga var betydligt mer exotiskt än så. Upp kom en enorm havssköldpadda!

Det unika mötet skedde i torsdags utanför Nordic Sea Anglings camp på Å. André Starkenberg, som arbetar som guide och styrde båten, inser att han och gästerna varit med om något väldigt ovanligt.
– Det här var en upplevelse för livet! Vi fiskade hälleflundra och visste först inte vad vi såg. Sköldpaddan var omrking två meter lång och alla i båten var förbluffade, hälsar han.

Den väldiga reptilen tillhör arten Havsläderköldpadda, som är utrotningshotad och vanligtvis simmar i betydligt varmare vatten. Varför den dykt upp utanför Norges kust är oklart.

Läs mer här.

Fakta: Havslädersköldpadda (Dermochelys coriacea)
Kan bli över tre meter lång och är världens största sköldpadda. Känns igen på skalet som har upphöjda ränder och en gummiaktig yta. Frambenen är långa och paddelformade. Spenderar i stort sett all tid till havs förutom när äggen ska läggas. Då kravlar honorna upp på en lämplig sandstrand och gräver ner sina ägg för att skydda dem mot rovdjur. Till skillnad från andra reptiler kan havslädersköldpaddan hålla en kroppstemperatur som är högre än omgivningens. Det beror bland annat på att djuren migrerar långa sträckor och är ständigt i rörelse. Arten är akut hotad och riskerar att utrotas. Förutom att de äts av späckhuggare och hajar är plasten i haven ett stort hot. Sköldpaddor har svårt att skilja plast från naturlig föda och äter därför stora mängder.
Havsläderköldpaddan förekommer i alla världens tropiska och tempererade hav. I Skandinavien har den siktats några gånger vid Norges kust och två har nätfångats av danska yrkesfiskare. Ett dött exemplar har spolats upp på Island och en individ trasslade in sig i en hummertina utanför Grebbestad 1989.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!