Fiskade makrill – fick en auxid!

Roys 44 centimeter långa auxid var stor för arten och vägde 1,5 kilo. Foto: Privat

En unik fångst har rapporterats från ett makrillfiske utanför norska Halden. Roy Erik Lindberg drog upp en auxid, som vanligtvis lever i betydligt varmare vatten.

Fisken fångades i Svalerødkilen och högg på en sillagnad krok. Det är den första auxid som spöfångats i Norge och det tog lång tid innan arten kunde fastställas.
Auxid liknar bonito men har betydligt större avstånd mellan ryggfenorna.
Nu ligger Roys fisk i frysen och den har ännu inte registrerats som nytt norskt rekord.

Auxid förekommer också i svenska vatten. Så sent som i höstas fick några yrkesfiskare ett exemplar när de nätfiskade i Östersjön.

Läs mer om den unika spöfångsten här.

Foto: Privat

Fakta: Auxid (Auxis rochei)
Auxiden är en stimbildande, pelagisk fisk som förekommer i de flesta av världens varmare hav. Jagar huvudsakligen fiskar, kräftdjur och bläckfiskar i kustnära vatten, men kan även förekomma långt ut till havs. Huvudets övre del är ofta svart och ryggen blåaktig till rödblå . Kroppens bakre del har oregelbundna tvärstreck och buken är vit. Blir upp till 50 centimeter lång och väger då ett par kilo. Arten fiskas flitigt med både spö och nät.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Börja fiska i sommar!

Är du 16 år eller yngre och vill fiska under sommarlovet men saknar utrustning? Ingen fara, tack vare ett unikt projekt kan du nämligen låna en fiskeutrustning hela sommaren!

Envishet gav 125-centimetare

Pelle Wallquist fortsatte att lägga timme efter timme i ett vatten han trodde på, trots att storhuggen uteblev. Men i går kom beviset på att magkänslan var kalibrerad. Ett ”bottennapp” började plötsligt röra på sig och snart lyfte han upp en vacker madame på 125 centimeter.

Krafttag mot läkemedel i svenska vatten

Regeringen vill se en minskning av läkemedelsrester i svenska vattendrag. Därför ger man nu på bidrag för tekniska investeringar som förbättrar reningen av avloppsvatten. 

Ny drömabborre för Dejan

Abborresset Dejan Milosevic fångade nyligen en fantastisk abborre under ett kvällspass i vårsolen. Fisken bjöd på ett stenhårt hugg och vägde in på 2,25 kilo.

8-fjordar får miljöpris

Projekt 8-fjordar tilldelas vattenmiljöpriset Sjöstjärnan för sitt arbete i Bohusläns fjordsystem.  – Riktigt roligt! Det här betyder jättemycket för oss, hälsar projektledaren Niclas Åberg.

Sportfiskare sökes till norskt tonfiskprojekt

Norska Havsforskningsinstituttet söker sportfiskare till en märkningsstudie på blåfenad tonfisk. Sportfiskarnas nationalitet är inte viktig – däremot sälls stora krav på både erfarenhet och utrustning.

Jörgens megaborre – nu också på film!

I veckan skrev vi om fiskeprofilen och abborrnestorn Jörgen Larssons svenskfångade personbästa – en ståtlig jägare på 2010 gram. Här kommer en film på den mäktiga releasen!

Boktips: ”Färnan – min favoritfisk”

Många metare har ett passionerat förhållande till färnan. En av dessa är biologen och specimenmetaren Carl-Johan Månsson som har skrivit en hel bok om hur denna stridbara fisk lever och kan fiskas.

Laxar i Lagan plågas till döds

Ett tiotal laxar har simmat in i en dödsfälla utan återvändo vid kraftverket i Laholm. Fiskarna är tydligt plågade och har drabbats av svampangrepp i det varma vattnet. – Nu får det räcka med djurplågeriet! Laxarna kan inte simma upp och de kan heller inte backa ner. Detta händer regelbundet och varför inte dammtröskeln som

Gäddfiske gav mäktig mal

När Aldin Ferhatovic fiskade kustgädda från land tog det plötsligt tvärstopp. Hans gäddjigg hade nämligen fallit en stor mal i smaken.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!