Fiskade makrill – fick en auxid!

Roys 44 centimeter långa auxid var stor för arten och vägde 1,5 kilo. Foto: Privat

En unik fångst har rapporterats från ett makrillfiske utanför norska Halden. Roy Erik Lindberg drog upp en auxid, som vanligtvis lever i betydligt varmare vatten.

Fisken fångades i Svalerødkilen och högg på en sillagnad krok. Det är den första auxid som spöfångats i Norge och det tog lång tid innan arten kunde fastställas.
Auxid liknar bonito men har betydligt större avstånd mellan ryggfenorna.
Nu ligger Roys fisk i frysen och den har ännu inte registrerats som nytt norskt rekord.

Auxid förekommer också i svenska vatten. Så sent som i höstas fick några yrkesfiskare ett exemplar när de nätfiskade i Östersjön.

Läs mer om den unika spöfångsten här.

Foto: Privat

Fakta: Auxid (Auxis rochei)
Auxiden är en stimbildande, pelagisk fisk som förekommer i de flesta av världens varmare hav. Jagar huvudsakligen fiskar, kräftdjur och bläckfiskar i kustnära vatten, men kan även förekomma långt ut till havs. Huvudets övre del är ofta svart och ryggen blåaktig till rödblå . Kroppens bakre del har oregelbundna tvärstreck och buken är vit. Blir upp till 50 centimeter lång och väger då ett par kilo. Arten fiskas flitigt med både spö och nät.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Granater nära badstrand i Vättern

Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.

Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Värmehandskar för kalla fiskepass

De nya värmehandskarna Kiruna Nevercold är sportfiskarens bäste vän under köldslagna fiskepass. Med en knapptryckning ställer du värmen på behaglig nivå så du kan lägga all fokus på fisket. Det spelar ingen roll vilket fiske du bedriver under den kalla årstiden – att hålla värmen är alltid A och O för ett lyckat fiskepass. Inte

Småvar fångad i Öresund

I lördags fångade Thomas Pihl en sju centimeter lång småvar under ett torskfiske i Öresund. Arten är mycket ovanlig i området och har inte registrerats sedan 1905.

Isfiskare drunknad

En 47-årig man drunknade i lördags under ett isfiske i sjön Norrviken, norr om Stockholm.

Enorm havsöring på abborrjigg

När Jesper Ekberg landfiskade i Kalmarsund var abborrarna som bortblåsta. Men den lätta utrustningen fick ändå bekänna färg då ett våldsamt hugg följdes av vilda rusningar. Hade ännu en gädda attackerat den lilla jiggen? Nej, men en urstark havsöring på 6,65 kilo!

Sveriges kustlinje kartlagd

Bilden av Sveriges 4800 mil långa kustlinje är nu mer tillförlitlig än någonsin. Lantmäteriet och Sjöfartsverket är nämligen klara med den kartläggning som inleddes 2005.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!