Fiskade makrill från bryggan – fick en tryckarfisk!

Tryckarfisken som nyligen högg i Norge väckte stor uppståndelse. Inte undra på det - arten brukar förknippas med helt andra vatten! Foto: Privat

En minst sagt sensationell fisk drogs nyligen upp på piren i norska Holmestrand. Ryszard Stanislaw Jania fick ett hårt pelagiskt hugg och kunde efter landningen inte förstå vad han fångat. Dagen efter fick han reda på att den märkliga fångsten var en tryckarfisk. Arten hör hemma i betydligt varmare vatten och fisken har nu anmälts som nytt norskt rekord.

Den unika fisken föll för en räka som fiskades tio meter under ytan. Kampen blev tuff och allt tydde på att en större makrill hade krokats. Men när fisken låg på piren stod det klart att fångsten var betydligt mer exotisk än så.

Foto: Privat

Foto: Privat

Fångsten är unik. Aldrig tidigare har någon spöfångad tryckarfisk kunnat bekräftas i Norge. Däremot har norska nätfiskare uppgett att de fått enstaka exemplar.
– Jag är väldigt överraskad över att jag är den första som fått den här arten i Norge. I början var jag bara glad för att jag fick en fisk, men nu när jag vet hur ovanlig fångsten är känner jag mig ganska stolt, säger Ryszard till Hooked.no.

Läs mer om den unika fångsten här.

Fakta: Tryckarfisk (Balistes capriscus)
Kallas även gråtryckarfisk och förekommer bland annat längs de tropiska och tempererade delarna av både västra och östra Atlantkusten, samt i Medelhavet. Fisken har en hög och sammantryckt kroppsform, högt placerade ögon och relativt liten mun. Den främre ryggfenan har tre taggstrålar, varav den främsta kan låsas i upprätt läge av de bakomliggande. Den tredje taggstrålen fungerar som ”avtryckare” för låsningen, vilket har gett arten dess namn (”trigger fish” på engelska). Livnär sig bland annat på mindre blöt- och kräftdjur, som den betar längs botten. Fisken har en maxlängd på omkring 60 centimeter. I Sverige har den påträffats två gånger – 1993 utanför Skalhamn och 2006 utanför Stenungsund.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Meterligan 2017 avgjord – Pacholik tog tredje raka

Precis som 2015 och 2016 blev det Hampus Pacholik som skrapade ihop flest antal centimetrar i Fiskejournalens Meterligan. Meterligan deltar du automatiskt i när du fått en anmäld gädda över 100 centimeter godkänd i vår populära Hundraklubben. Hampus som mestadels befinner sig i trollingbåt, men inte heller missar tillfälle att vare sig spinnfiska eller ismeta

Forskare letar läskig mat från havet

Maskar, maneter och taggiga sjöborrar är det nog få som förknippar med en trevlig middag. Men kanske kommer dessa djur att bli vanliga på de svenska matborden. Nu har Göteborgs universitet startat projektet ”Scary Seafood” i hopp om att kunna utveckla framtidens havsmat.

Granater nära badstrand i Vättern

Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.

Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Värmehandskar för kalla fiskepass

De nya värmehandskarna Kiruna Nevercold är sportfiskarens bäste vän under köldslagna fiskepass. Med en knapptryckning ställer du värmen på behaglig nivå så du kan lägga all fokus på fisket. Det spelar ingen roll vilket fiske du bedriver under den kalla årstiden – att hålla värmen är alltid A och O för ett lyckat fiskepass. Inte

Småvar fångad i Öresund

I lördags fångade Thomas Pihl en sju centimeter lång småvar under ett torskfiske i Öresund. Arten är mycket ovanlig i området och har inte registrerats sedan 1905.

Isfiskare drunknad

En 47-årig man drunknade i lördags under ett isfiske i sjön Norrviken, norr om Stockholm.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!