Fiskade makrill från bryggan – fick en tryckarfisk!

Tryckarfisken som nyligen högg i Norge väckte stor uppståndelse. Inte undra på det - arten brukar förknippas med helt andra vatten! Foto: Privat

En minst sagt sensationell fisk drogs nyligen upp på piren i norska Holmestrand. Ryszard Stanislaw Jania fick ett hårt pelagiskt hugg och kunde efter landningen inte förstå vad han fångat. Dagen efter fick han reda på att den märkliga fångsten var en tryckarfisk. Arten hör hemma i betydligt varmare vatten och fisken har nu anmälts som nytt norskt rekord.

Den unika fisken föll för en räka som fiskades tio meter under ytan. Kampen blev tuff och allt tydde på att en större makrill hade krokats. Men när fisken låg på piren stod det klart att fångsten var betydligt mer exotisk än så.

Foto: Privat

Foto: Privat

Fångsten är unik. Aldrig tidigare har någon spöfångad tryckarfisk kunnat bekräftas i Norge. Däremot har norska nätfiskare uppgett att de fått enstaka exemplar.
– Jag är väldigt överraskad över att jag är den första som fått den här arten i Norge. I början var jag bara glad för att jag fick en fisk, men nu när jag vet hur ovanlig fångsten är känner jag mig ganska stolt, säger Ryszard till Hooked.no.

Läs mer om den unika fångsten här.

Fakta: Tryckarfisk (Balistes capriscus)
Kallas även gråtryckarfisk och förekommer bland annat längs de tropiska och tempererade delarna av både västra och östra Atlantkusten, samt i Medelhavet. Fisken har en hög och sammantryckt kroppsform, högt placerade ögon och relativt liten mun. Den främre ryggfenan har tre taggstrålar, varav den främsta kan låsas i upprätt läge av de bakomliggande. Den tredje taggstrålen fungerar som ”avtryckare” för låsningen, vilket har gett arten dess namn (”trigger fish” på engelska). Livnär sig bland annat på mindre blöt- och kräftdjur, som den betar längs botten. Fisken har en maxlängd på omkring 60 centimeter. I Sverige har den påträffats två gånger – 1993 utanför Skalhamn och 2006 utanför Stenungsund.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Satsning på rödingen i Ören

Storrödingen i sjön Ören har varit på tillbakagång och 2015 startade ett projekt i syfte att vända trenden. Avelsfiske har utförts och nu har de första odlade rödingarna satts ut.

Brutalt öringhugg bland isflaken

Plötsligt knarrade Elis Wessmarks rulle och linan sprutade ut, när han trollade efter vårgädda bland isflak i en större sjö. Men han förstod snart att den vilt kämpande fisken inte var en förleksgädda. Och mycket riktigt – efter en stenhård fajt bryts ytan av en nästan meterlång öring i toppkondition!

Megakummel överträffar världsrekordet

När Tor Jan Skeie släppte ner sin sejfilé till 250 meters djup var siktet inställt på långa. Ett kraftigt hugg och en stenhård kamp avslutades med stor förvåning, då en väldig kummel på 124 centimeter och 14,55 kilo bröt Boknafjordens yta. Vikten överträffar med god marginal det gällande världsrekordet för spöfångad kummel.

I dag firas vandrande fiskar

Fiskens behov av fria vandringsvägar i rinnande vatten har fått en egen dag – World Fish Migration Day. Den infaller i dag och uppmärksammas i både Forshaga och Uppsala.

Fästingarna är här – så undviker du bett

Äntligen har vårvärmen slagit till i stora delar av landet efter en lång och segdragen vinter. Men det är inte bara vi som välkomnar solens strålar – det gör även fästingar som nu vaknar upp och söker efter värddjur. Här kommer sex tips på hur du minskar risken att bli biten.

Så gjuter du om dina jiggar

Har dina gummibeten tappat stinget? Eller är du bara sugen på att testa något annat? Ett kul och miljövänligt alternativ till att slänga och köpa nytt är att gjuta om dina gamla trotjänare. Claes ”Svartzonker” Claessson har släppt en skön film som visar hur du gör.

Nötningstålig superlina från ABU

Fireline Ultra 8 Carrier från Berkley tar med ny framställningsteknik superlinan ännu ett steg in i framtiden. Pär Lindberg, försäljningschef på ABU Garcia berättar om den nya linan som flörtar med haspelfiskarna. Kärt barn har många namn – spunnen lina, kevlarlina, superlina, flätlina osv. Hur som helst revolutionerade linan fisket när den äntrade marknaden i

Blomander rivstartar gössäsongen

Gösnestorn Tommy Blomander gav sig nyligen ut på årets första vertikalfiske i öppet vatten. Storgösarna var på hugget och toppfisken vägde nästan tio kilo!

Anmäl dig till Sommargäddan!

Den populära teamtävlingen Sommargäddan är tillbaka och i år blir det en hel del nyheter som skruvar upp spänningen ytterligare. Prisborden är som vanligt fulla av heta prylar och slutvinnarna kammar hem en Scandica 370 ALU med en Power-pole och ett Raymarine Axiom!

Klädskolan del 2

För 15 år sedan var allt så mycket enklare. Ville du ha fiskekläder som både var vattentäta och andades så köpte du ett ställ med Gore-Tex-membran. Om du kunde nöja dig med att plaggen bara var vattentäta så köpte du ett ställ i galonväv med beläggning av PVC. Idag ser det annorlunda ut. Låt oss

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!