Fiskade makrill från bryggan – fick en tryckarfisk!

Tryckarfisken som nyligen högg i Norge väckte stor uppståndelse. Inte undra på det - arten brukar förknippas med helt andra vatten! Foto: Privat

En minst sagt sensationell fisk drogs nyligen upp på piren i norska Holmestrand. Ryszard Stanislaw Jania fick ett hårt pelagiskt hugg och kunde efter landningen inte förstå vad han fångat. Dagen efter fick han reda på att den märkliga fångsten var en tryckarfisk. Arten hör hemma i betydligt varmare vatten och fisken har nu anmälts som nytt norskt rekord.

Den unika fisken föll för en räka som fiskades tio meter under ytan. Kampen blev tuff och allt tydde på att en större makrill hade krokats. Men när fisken låg på piren stod det klart att fångsten var betydligt mer exotisk än så.

Foto: Privat

Foto: Privat

Fångsten är unik. Aldrig tidigare har någon spöfångad tryckarfisk kunnat bekräftas i Norge. Däremot har norska nätfiskare uppgett att de fått enstaka exemplar.
– Jag är väldigt överraskad över att jag är den första som fått den här arten i Norge. I början var jag bara glad för att jag fick en fisk, men nu när jag vet hur ovanlig fångsten är känner jag mig ganska stolt, säger Ryszard till Hooked.no.

Läs mer om den unika fångsten här.

Fakta: Tryckarfisk (Balistes capriscus)
Kallas även gråtryckarfisk och förekommer bland annat längs de tropiska och tempererade delarna av både västra och östra Atlantkusten, samt i Medelhavet. Fisken har en hög och sammantryckt kroppsform, högt placerade ögon och relativt liten mun. Den främre ryggfenan har tre taggstrålar, varav den främsta kan låsas i upprätt läge av de bakomliggande. Den tredje taggstrålen fungerar som ”avtryckare” för låsningen, vilket har gett arten dess namn (”trigger fish” på engelska). Livnär sig bland annat på mindre blöt- och kräftdjur, som den betar längs botten. Fisken har en maxlängd på omkring 60 centimeter. I Sverige har den påträffats två gånger – 1993 utanför Skalhamn och 2006 utanför Stenungsund.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Lax undgår könsmognad

Genom genetiska ingrepp har norska forskare hindrat lax från att utveckla könsceller. I ett uppföljande försök har samma forskarteam nu sett att inga av dessa laxar utvecklar könsmognad, trots manipulering med ljus och temperatur. Resultatet välkomnas, då målet är att få odlad lax att undgå könsmognad.  

Sportfiskare rapporterar om fiskars hälsa

Har du sett sjuk, skadad eller död fisk under årets fiskepass? I så fall vill Statens veterinärmedicinska anstalt att du rapporterar dina iakttagelser. Sportfiskare kan på så sätt bidra med värdefull information när fiskarnas hälsa nu kartläggs.

Mängder av spökredskap uppfiskade i Norge

Nyligen avslutades en lyckad expedition, som syftade till att befria det norska kustvattnet från förlorade fiskeredskap. Insatsen resulterade bland annat i att 850 nät och 150 krabbtinor kunde plockas upp.

SM i gädda avgjordes i tät slutstrid

I dag gjorde tio team upp om den åtråvärda segern i SM i gädda – Catch with Care Sportfishing Masters 2017. Tävlingen avgjordes i Nyköpings skärgård och den direktsända kampen blev en nervpirrande holmgång. Eftermiddagens slutspurt blev avgörande och när båtarna vände hem hade team Jiggar.nu lyckats allra bäst.

Fusk med svensksåld tonfisk

Stockholms miljöförvaltning har avslöjat att butiker sålt tonfisk som behandlats för att se rödare och färskare ut. Att äta för gammal tonfisk kan ge histaminförgiftning – något som kan vara mycket allvarligt.

Rafflande slutspurt i SM i gädda

Många av Sveriges duktigaste gäddfiskare har under året kämpat om en exklusiv finalplats i SM i gädda – Catch with Care Sportfish Masters. I helgen avgörs tävlingen under festliga former i Nyköping. I morgon ska de tio högst placerade teamen från de första två finaldagarna göra upp om den åtråvärda titeln. För alla som inte kan följa

ICE HELIX – Humminbirds satsning på isfiske

Teknikföretaget Humminbird har nyligen släppt två ekolod lagom till vinterns stundande ispass. ICE HELIX-serien är fulladdad med nyutvecklad teknik som säkert kan falla många isfiskare i smaken.

Fiskade tillsammans med 3-åring – fick monstergädda

Att fånga en av årets största gäddor är en dröm för många. Och att få uppleva det tillsammans med sin treårige son – som dessutom håvar fisken – gör ju inte saken sämre. Här kommer Christoffer Svenssons egen berättelse om gårdagens oförglömliga drömfiske på Vänern!

Deppiga fiskar kan ge nya läkemedel

Depression drabbar många djurgrupper – och fiskar är inget undantag. Amerikanska forskare är nu i full gång med att studera deprimerade zebrafiskar i hopp om att kunna utveckla antidepressiva läkemedel.
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!