Fiskande elever ska hjälpa forskare

Snart ska elever försöka fånga svartmunnade smörbultar i flera kommuner norr om Göteborg. Arten känns igen på ryggfenans svarta prick. Foto: GMBL

Forskare vill gärna veta mer om den svartmunnade smörbultens utbredning längs västkusten. Därför ingår de nu i ett regionalt skolprojekt där över 1000 fiskande elever ska öka förståelsen för artens spridning.

Projektet drivs av Länsstyrelsen i Västra Götalands län och fokuserar även på andra främmande arter i längs Bohuskusten. Svartmunnad smörbult är i våra vatten invasiv och utbreder sig alltså på andra arters bekostnad. Vad det får för konsekvenser i kustvattnet återstår att se, men att veta artens utbredning är en viktig pusselbit för att uppskatta hotbilden.
– Invasiva arter är världens näst största orsak till utrotning av arter. Utöver det kan det kosta samhället massa pengar när ekosystemen och deras tjänster förändras. I Östersjön har flera fiskerinäringar fått lägga ner eller sadla om helt när svartmunnad smörbult har tagit över. Vi hoppas få reda på var den uppehåller sig runt Göteborg, och hur långt ut i havet den nu har spridit sig, säger Leon Green från Göteborgs universitet.

De små fiskarna kan fångas med burar men ännu effektivare tycks bottenmete vara. Därför gynnas projektet av att Sportfiskarna ingår i projektet och visar barnen hur arten fiskas.
– Sportfiskarna har tidigare arbetat med skolklasser och gjort omfattande fiskevårdsinsatser i både sjöar och rinnande vatten. Nu tar vi steget ut i havet och med hjälp av skolklasserna genomför vi inventering av den svartmunnade smörbulten, berättar Hans Lindqwist på Sportfiskarna.

Nästan 40 lärare ingår i projektet och de flesta har redan provfiskat under vårens fortbildningar. I Stenungsunds hamnbassäng kom flera arter upp, dock ännu inget exemplar av svartmunnad smörbult. Foto: HFV

”Det här projektet är spännande då elevernas engagemang kan hjälpa forskare att samla in viktig information om arternas utbredning”

Projektet är redan igång och har inletts med fortbildning av lärare från Kungälv, Stenungsund och Orust. På måndag inleds elevexkursioner och innan hösten tar vid har över 1000 elever fiskat smörbult. Deras lärare rapporterar om stort intresse på skolorna, vilket gläder 8-fjordar som också ingår i projektet.
– Det här projektet är spännande då elevernas engagemang kan hjälpa forskare att samla in viktig information om arternas utbredning. Vi kommer arbeta i projektet med stort intresse, hälsar Niclas Åberg på 8-fjordar.

Läs mer här.

Hans Hällman

Publicerad: 19 May 2017
Av: Hans Hällman