Fiskefest på fruset hav

Härligt spöböj när vitling i fin storlek hugger. Vid havsisfiske är det sällan långt mellan nappen. (Foto: Anders Nicander)

Den gångna helgen bjöd på strålande havsisfiske i härligt väder. Alla från specimenjägare i jakt på udda arter till vitlingmetande barnfamiljer syntes på isarna och fiskelyckan var stundtals mycket god.
Under lördagen nåddes vi av rapporter om gott fiske efter sill och makrill, vitling och plattfisk. I det härliga vintervädret äntrade vi Gullmarsfjordens is för några timmars mysfiske. När vi närmade oss fiskeplatsen kunde vi på långt håll se hur andra fiskare lyfte glittrande sillar ur den istäckta fjorden. När första tacklet, agnat med makrillstrimlor och kokta räkor, nådde botten dröjde det knappt en halv minut innan första vitlingen var krokad. Snart högg även makrill och det lätta spöt böjde sig gott för makrillens karaktäristiska rusningar. Fiskare i närheten klagade ändå på att det varit både mer och större fisk som nappat under lördagen.
När vi passerade Ljungskilebukten på hemvägen var fjordisen satt fortfarande en klunga sillfiskare kvar. Där har fisket enligt uppgift varit bra med genomgående fin storlek på sillen.
Sillen tar man lättaste med en sillhäckla med en lättare pirk i änden. Sök sillen från botten och uppåt. Hittar du det djup som sillen på dagen befinner sig på så försök hitta tillbaka dit igen. Har du tur tittar makrillen förbi!
Vitling, skäddor och knot hugger helt nere vid botten och tar gärna en bit sill, makrill eller räka.
Torsk, kolja och bleka ska ovillkorligen återutsättas och se upp med havsisen. Gå bara där andra har gått tidigare eller på is som du är helt säker på.
Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!