Annons
Annons

Fiskefritt skyddar siken

Annons

Till sommaren kommer fiskefritt område nummer sex i Sverige att inrättas. Området ligger runt ön Storjungfrun i Söderhamns kommun.
Det nya området är ett av sex som Fiskeriverket håller på att skapa och nästan 100 kvadratkilometer stort. Arten som i första hand ska gynnas är den havslekande siken. Allt fiske kommer att bli förbjudet inom området, året runt. Inom några av de övriga fem fiskefria områdena är, trots benämningen, visst fiske periodvis tillåtet.
I Bottenhavet finns två sikarter. Den havslekande och den som vandrar upp i åar och älvar för att leka. Båda arterna har minskat dramatiskt de senaste decennierna. Där det nu ska bli fiskefritt finns lämpliga lek- och uppväxtområden för havslekande sik. Positiva effekter kommer att spilla över även på andra arter. Framförallt på havsöringen, eftersom den delvis nyttjar samma typ av uppväxtmiljö.
Fiskeriverket vill även införa en fredningsperiod för sik under dess lekperiod i Södra Bottenhavet. Den kommer att gälla längs hela Gävleborgs läns kust. I praktiken innebär det ett förbud mot fiske med nät under oktober och november.
Bernt Moberg

Siken i Bottenhavet får nu ett fredat område runt Storjungfrun utanför Söderhamn. (Foto: Bernt Moberg)

LÄS OCKSÅ

Annons
28 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Jaha, och vem ser till att sälen inte äter upp fisken då? Men det är väl så här sälkramarna vill ha det. Mängder av säl, och ingen får fiska.

 • om bara politikerna kunde fatta att det är just sånt här som behövs överallt längst våra kuster.. men som jag skrivit i ett tidigare inlägg, så hoppas jag att detta är ett startskott för vad som behöver göras om vi ska ha ett fungerande sportfiske för våra efterlevande…

 • Mycket bra och efterlängtat beslut från Fiskeristyrelsen.

  Sälen har funnits många hundra år i havet före oss och då fanns det hundratals gånger så mycket mer sik och havsöring än idag, så jag är övertygad om att sälen inte är anledningen till nedgången.

  Det kraftiga fiske på sik, fisket på siklöja, skogsbruket och vattenkraften är några av de storsta bovarna i sammanhanget.

  Jag har själv sett sk ”sportfiskare” som fiskat 100 tals leksikar varje helg bara för rommens skull. Detta är inte så klokt i långa loppet.

  Igentligten så borde allt fiske på lekande fisk att förbjudas.

  Det finns många anledning till nedgången, men sälen är inte en av dessa.

  //Egon

 • Nåja, jag fiskar ju inte därborta själv, så ni kan väl hylla det efterlängtade beslutet och leva med det.

  100km2 är samma som 100 * 100 ha = 10 000 Ha. Med en fiskproduktion på ca 10-20 kg fisk per Ha har vi 100 – 200 ton fisk per år. Motsvarar maten för 27-54 gråsälar per år. Och då får inte en enda sjöfågel äta en enda fisk.

  Grattis till ditt eget hjärnspöke. Jag har varit i din situation innan jag började kolla på fakta. Låt inte dina känslor spela ett spratt med dig. Missunnsamhet är grund till mycket hat.

 • rubbar man balansen i naturen så blir det ju som det är nu…givetvis så äter säl en hel del men hur mycket man än vrider o vänder på det med statistik o annat så är det ändå den mänskliga faktorn som ligger bakom nedgången i våra vatten…

 • Du kan ignorera statistik och siffror hur mycket du vill, men då har du lämnat verkligheten bakom dig. Vi fiskade mer sik förr. Nu fiskar vi mindre och har ett mindre bestånd. Det beror på sälen inte på att vi fiskar för mycket.

  Egentligen har du själv lösningen till det hela i och med att du hänvisar till den mänskliga faktorn. I detta fallet är den mänskliga faktorn en sälförvaltning helt vind för våg. Vi har jagat säl sedan den första dag vi gått på denna jord, att helt abrupt sluta med det ger biologiska katastrofer.

  Att en sådan biologisk katastrof fyller fickorna på forskare och WWFare är en annan sak. Det är ju bara att skylla på fisket och skapa en ny lag eller anställa en ny forskare.

 • självklart har sälen en stor inverkan i detta.. och visst fiskades det mer sik förr än nu MEN du tror inte att det har med all skit som dumpas i havet att göra bekämpningsmedel m,m???? så kanske man skulle börja ta i problemet där.. du som person verkar ju helt ställa dig på tvären att en ”fredad” zon är helt onödig av någon anledning.. jag står fast att det är bra att det börjar någonstans iaf.. sen hoppas jag och tror jag att det kommer fler och fler fredade zoner där fisken får vara helt ifred från både yrkesfiske som sportfiske.. du kan vifta med din statistik hur mycket du vill jag bryr mig inte sen säger jag inte att det inte ligger grund i det du säger men att helt skylla på sälen tycker jag är lite väl blåögt… se till verkligheten istället..kan lova dig att sälen inte ens utgör 1% av problemet….

 • Ja du kan säkert ”lova” mig att de äter mindre än 1% men den siffran har du känslomässigt producerat fram.

  Hade du försökt stödja dig mot lite mer fakta kanske du kommer fram till en annan slutsats. Hade du baserat dina slutsatser på fakta hade du även förstått att ett fredningsområde har ingen påverkan.

 • på vilket sätt har den ingen påverkan?? kanske gör fredade zoner för skoj skull???

 • Visst har den betydelse i en miljö där predatorer är begränsade. Men i dagsläget gör ju bara ett fiskefritt område så att blir det bara bli mer säl. Om man däremot börjar skjuta av säl så skulle området fyllt ett syfte. Fast då skulle vi nog inte ens behövt ha haft området då bestånden skulle ha hämtat sig.

  Sälen är inte revirhävdande i samma bemärkelse som tex varg och lo. Det gör att en sälar inte begränsas av sig själva. Alltså begränsas de antingen av föda eller av jakt. Då människan inte jagar den och den inte har någon annan fiende så kommer den övre gränsen för antalet sälar vara tillgången på föda. Det innebär att de kommer att öka tills fiskbestånden är totalt nedbetade. Personalen på fiskeriverket vet också att det är sälen som är den största orsaken till att fiskbestånden är havererade men kan/vill av olika orsaker ta i den frågan. WWF och SNF tjänar stygga pengar på sälfrågan. De stödjer direkt och indirekt forskare i sälfrågor. Som tackar med att vara lojala mot rörelserna.

 • Yrkesfiskare, inte främst de kustnära — utan de med havsgående fiskebåtar, har en tendens att skylla bristen på fisk i havet på säl och skarv. Visst, dessa arter slukar stora mängder fisk, men i själva verket har yrkesfiskarna själva mest skuld i att fisken försvinner. Man fiskade bort torsken och när den var decimerad drabbades andra arter. Skarpsillen ökar som en följd, vilket leder till att bl a gäddans livsutrymme krymper. Det finns statistik bakom detta också.

 • Mikael, är du medlem i WWF eller SNF kanske? Att torsken är borta, gäller bara för de områden där det finns säl. En vanlig förnuftig människa bör dra den slutsatsen att det är sälen som äter torsken. Ser du till var de stora trålarna fiskar, så får de med lätthet ihop sin torskranson. Av den enkla anledningen att de fiskar där skarv och säl inte finns.
  Torskbestånden långt ut från kusten är goda och finns gott om torsk. Går man kustnära är den i det närmaste helt borta.

  Helt enkelt för att säl lever mer kustnära. Riktiga forskare, alltså sådana som inte är köpta utav WWF och SNF. Bör ta sitt ansvar NU!

 • I år kommer Östersjöns uppskattade gråsälsbestånd av 25 000 djur att äta 6 387 ton fisk, mestadels strömming och skarpsill. Det kan jämföras med Östersjöns torskfiskeflotta som får fånga 136 800 ton torsk i östra— och västra beståndet 2011. Vem utgör största hotet mot torskbeståndet? Det är
  Inte främst sälen som äter torsken.

 • Ursäkta mig men….
  Visst har säl en betydelse men.. hur kan man tro på största allvar att det är bara den som är problemet? Och vem säger att förbudet att jaga säl kommer att vara för evigt? Jag förutsätter att fiskeriverket övervakar dessa skyddsområde gällande all påverkan såsom säl, gifter och annan påverkan. I övrigt kan jag hålla med om att en viss skyddsjakt på säl kan vara försvarbart då sälstammen ökat lavinartat de senare åren. Vad gäller WWF och andra organisationer har jag svårt att se hur dom skulle kunna tjäna massor med pengar på detta? Att politikerna tjänar pengar på att blunda åt utfiskning med mängdfångande redskap har vi ju däremot vetat länge.
  Att sitta, troligtvis i Fiskebäckil och blunda för annat än sälen kommer iaf inte ge något resultat.

 • Mikael:
  Det finns mer än 25000 gråsälar i Östersjön. Dessa behöver 7kg fisk per dag, det går 365 dagar per år.

  365 * 7 * 25 000 = 63 875 ton per år

  Totalt fångade svenskt yrkesfiske 12 000 ton torsk i Östersjön 2010.

  Det är fakta. Det du tar upp är rent strunt eller rena felräkningar pga av att du inte kan det du tror du kan.

  Stefan, varför tror du inte WWF och SNF vill gå med på någon jakt? Helt enkelt för om de skulle gått med på det skulle alla allmosor de får försvinna då de dödat säl. Och säl har ju såååå vackra ögon.

 • 456 ton om året, klantigt räknat av mig men så mycket fisk äter gråsälen i Östersjön om den äter fem kilo fisk om dagen.

 • kan bara säga att det är så här det går när man rubbar balansen i ekosystemet… = mänskliga faktorn…

 • Jag tror personligen att Josef är utskickad av yrkesfiskarkåren i syfte att få folk att skylla på något annat än just yrkesfiskarna…
  Dock bara en hypotes…

 • Hos naturvårdsverket kan man läsa, att antal räknade gråsälar inte är hela beståndet utan bara ett indexvärde på beståndsutvecklingen. Det vore betydligt intressantare att veta det verkliga beståndets storlek? För 25000 sälar säger ju inte mycket om den totala mängden fisk som dödas av säl. Nog är det märkligt att man kan spendera hur många miljoner som helst på övervakning av fisket, och ändå inte får till en vettig sälinventering? Svaret är nog att man inte vill veta. För då skulle nog flera än Josef ifrågasätta vad man håller på med! Och hur mycket fisk måste en säl äta om dagen egentligen, är det 3,5 eller 20 procent av kroppsvikten eller någonting däremellan? Inte heller här verkar någon vilja veta. Och man måste säga att fiskeriverket är fantastiska, ena dagen förutspår man att inom en snar framtid är nästan allt kustfiske omöjligt pga säl, nästa är det det redan utslagna fisket som är hotet. För det kan väl ingen kunnat undgå att se, att den stora ökningen i sälbestånden som började på 80talet längs norrlandskusten har för varje år spridit sig söderut, och kvar blivit ett fiske som bara är spillror av vad det en gång har varit.just nu är det kustfiskarna i hanöbukten som råkar mest illa ut. Hotet mot fiskbestånden kommer inte från yrkesfiskarna utan från dom som vägrar inse verkligheten!

 • Gustav dina hypoteser håller samma kvalitet som Mikaels matteuträkningar och beks undringar.

  För 90% av dagens spöfiskare är det viktigare att kunna hata yrkesfiskare och krama sälar än att själva kunna fiska.

 • Andres: Jag är helt övertygad om att du som jobbar med detta dagligen vet precis hur det ligger till. Problemet är att nästan hela forskarkåren samt sportfiskekåren verkar hjärntvättad. Jag tror att det är hjärnan som spelar dem ett spratt av missunnsamhet. Det var någon här ovan som gick igång på att en sportfiskare tog 50 sikar på en dag, men ifrågasätter inte en sekund vad sälen eller skarv äter. Så går det när avundsjukan får råda.

  Nåja, jag tror att tiderna kommer ändras. Fler och fler börjar förstå att sälen är boven. Vissa verkar dock bortom all räddning, men människor med öppna sinnen börjar fatta. Dessutom tror jag inte WWF och SNF har råd med att behöva förklara för Svenska folket varför de jobbar för en biologisk katastrof.

 • Till Josef
  Så du menar alltså på största allvar att det är hjärntvättade sportfiskare och sälar som är hela boven i dramat? Och att yrkesfisket inte har ett dugg med minskad tillgång på fisk att göra? Och att alla utom du är idioter och inget vet?
  Tror jag ska rösta på dig som en svensk diktator i framtiden, för då skulle vi få det riktigt bra.
  Nä om alla som säger att dom kan något började samarbeta i stället för att bara se ekonomisk vinning i allt, sportfiskare, yrkesfiskare, politiker och forskare så kunde nog världen se väldigt annorlunda ut, tyvärr är det ju en utopi.

 • Stefan: Du fabricerar helt påkomna åsikter för mig. Att jag skulle tycka att sportfisket är ett hot är ju befängt. Det är ju jag som säger att vi inte skall ha fredningsområdena. Jag har påvisat att det är sälen som äter upp fisken i det föreslagna området.

  Resten av flosklerna orkar jag inte ens kommentera.

 • Det är lite synd att den enda personen som argumenterar mot sälen inte är öppen för någon annan lösning och har fällt upp skygglappar lika stora som dasslock…
  Vilket gör denna debatt ganska enformig.
  Lite synd faktiskt…

 • Var det inte en sälforskare som ville att man skulle skjuta säl i kosterhavets nationalpark för att få tillbaka fisket alldeles nyligen?? Det rimmar ju bra med att införa nya fredningsområden där det kryllar av säl!

 • Gustav: Dina inlägg i denna debatt har har saknat all form av fakta och bestått endast utav personliga påhopp. På tal om att vara enformig.

  Andre: Du blandar inte ihop det med yrkesfiskarna? De ville skjuta av lite av beståndet på de ca 2000 sälar som finns i kosterbeståndet. Jag tror inte att du hittar en sälforskare som vill ha jakt på säl utav den enkla anledningen att de vet att fiskbestånden skulle hämta sig. Om fiskbestånden skulle hämta sig skulle all den skuld som hamnat på yrkesfisket snart hamnat på forskare och myndigheter. Med följd av nedskärningar i anslag. Det ligger i SNF, WWF och alla deras lakejer intressen att fiskbestånden är svaga. De kommer att försvara sälen med näbbar och klor.

  Många pratar ju om girighet. Mig veterligen så har sälforskare, kustbevakare, biologer, personal på WWF, bättre högre löner än genomsnittsfiskare. Plus att alla lever på skattepengar eller allmosor.

Annons
AKTUELLT

Solglasögon för ekolodsanvändaren

Trött på att inte se ekolodet ordentligt när du har solglasögonen på? Då kan det här vara lösningen för dig. Det är Sunread som lanserar den nya produkten WIND. Det är ett par solglasögon med bifokala linser, alltså de har två olika slipningar, en som gör att du ser på långt håll och en som

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Fortsatt nätfiske på grundområden

Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag. För att skydda svaga och känsliga bestånd av framförallt lax och havsöring har myndigeterna beslutat om restriktioner för nätfisket. Bland annat att

BILDSPEL: Ännu fler 2017-beten

Alla intresserar sig för beten och ibland kan det upplevas som hela sportfiskevärlden snurrar kring detta heta ämne. Nedan finner du ytterligare sju nya beten  som kommer ut i butikshyllorna under nästkommande år. Vissa av dem har några riktigt intressanta detaljer. En tydlig trend bland beteshyllorna över våra breddgrader är det hårda som möter det

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

2013 års vinnare jagar SM-revansch

2014 års SM blev misslyckat, 2015 var de inte med. Nu jagar svenska mästarna från 2013 revansch i Karlskrona. Fiskejournalen ringde upp Josef Pilot från Team Happy Angler för att känna av tempen innan helgens SM-final i gäddfiske. – Vi har hållit på i flera veckor och förberett oss. Vi har inte förfiskat någonting men

Nu får svenskt sillfiske miljömärkning

I dag blev det klart. Sillfisket utanför svenska kusten blir MSC-certifierat. Det betyder att tillgången på miljömärkt sill kommer att öka i Sverige. Det är runt 40 båtar som är med i certifieringen, 18 av dem är svenska och de levererar fisk framförallt till den svenska marknaden men även den tyska och danska. Det gäller

Åttaåring med karprekord

Joel Olsson Kuisma är inte mer än åtta år – men kan redan titulera sig rekordhållare. Den karp på 14 kg han landade häromveckan är nämligen dokumenterat Göta älv-rekord. Som den flitige FJ-läsaren redan noterat så har unge herrn ett efternamn som förpliktar. Pappa heter Jarmo Kuisma och är en framgångsrik specimenfiskare med brett register,

Oktoberöring i Danmark

En knapp timma från Öresundsbron ligger Isefjorden och Roskildefjorden. Här fiskar man havsöring tolv månader om året och toppmånad på hösten är oktober. När havsöringsäsongen är över vid den svenska kusten börjar en lång väntan för många öringälskare. Räddningen finns på andra sidan Öresund. Med utgångspunkt i samhället Holbäk når man fiskbara vatten vid nästan

BILDSPEL: Tjuvtitt på nästa års hetaste beten

Så är årets Efttex-mässa i Amsterdam i full gång. Efttex är mässan där branschen i form av tillverkare och grossister träffas för att presentera sitt sortiment. Fiskejournalen är på plats för att ta tempen på prylnyheterna som hamnar i butikshyllorna framöver. Här hittas allt från jordgubbssmakande karpboilies till högteknologiska bluetooth-beten. Och allt det emellan sätter

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons