Fiskeindustrin hålls vid liv tack vare skattebetalarnas pengar

I Sverige har cirka 350 miljoner kronor betalats ut som statliga bidrag, utöver EU-bidragen på drygt 1,1 miljarder kronor. Sammanlagt har alltså ungefär en och en halv miljard spenderats på Sveriges fiskeindustri sedan 2000 – bränslesubventioner ej inräknade. (Foto: Creative common 3.0/Informatique)

Sedan 2000 har EU betalat ut cirka 110 miljarder kronor i subventioner till Europas fiskeindustri. Men bara 70 miljarder har gått vi EU:s officiella subventionsprogram. De resterande 40 miljarderna har betalats ut av medlemsländerna själva i form av olika statliga stöd. Detta enligt havsmiljöorganisationen Oceana.
Nu släpper Oceana resultaten av en sex månader lång studie som går på djupet med EU-ländernas subventioner till fiskeindustrin sedan 2000. Rapporten visar att utöver de 69 miljarder kronor som ingått i EU:s officiella subventionsprogram, har medlemsländerna betalat ut ytterligare 41 miljarder kronor i olika statliga bidrag till sina fiskeindustrier – varav de flesta sysslar med överfiske. Irland, Spanien, Italien och Frankrike ligger i täten och står för nästan 75 procent av de totala statsbidragen. Vidare är informationen kring hur skattebetalarnas pengar används är både otydlig och bristfällig, trots att EU efterfrågar transparens. Oceanas rapport visar dessutom att bara en procent av de statliga subventionerna till fiskesektorn har en direkt positiv inverkan på havsmiljön, medan hela 65 procent kan klassas som skadliga.
I Sverige har cirka 350 miljoner kronor betalats ut som statliga bidrag, utöver EU-bidragen på drygt 1,1 miljarder kronor. Sammanlagt har alltså ungefär en och en halv miljard spenderats på Sveriges fiskeindustri sedan 2000 – bränslesubventioner ej inräknade. Subventionerna har främst gått som generellt stöd till fiskeindustrin och som kompensation till båtar som stannat i hamn. Som jämförelse kan Spanien nämnas, där över 17 miljarder kronor betalats ut som statliga bidrag.
– För de flesta av oss är det självklart att skattebetalarnas pengar borde användas för allmänhetens bästa, men det verkar inte gälla för fiskeindustrin. De senaste 13 åren har bara en procent av alla statliga subventioner till Europas fiskesektor gått till positiva åtgärder för miljön, som hela fiskeindustrin är beroende av, säger Oceanas Europachef Xavier Pastor och fortsätter:
– Tar man sedan in de europeiska fiskebeståndens bedrövliga tillstånd och förödelsen av våra marina miljöer i ekvationen, samt det faktum att minst 65 procent av subventionerna direkt bidrar till denna negativa utveckling, så är det svårt att inte bli upprörd.
Statliga subventioner kan till exempel vara kompensation för byggnation av nya fartyg efter naturkatastrofer, säkerhetsåtgärder ombord eller direkta stödutbetalningar. Oceana har analyserat totalt 450 fall av statligt stöd till fiskesektorn. 65 procent kan kategoriseras som skadliga mot miljön eller som otydliga, och mindre än en procent av subventionerna har haft en positiv direktinverkan på våra marina resurser. Ett ytterligare oroande faktum är att 34 procent av subventionerna inte kunde kategoriseras eftersom de är klassade som generellt stöd riktat till hela fiskesektorn. Något som höljer både mottagare och syfte i dunkel.
Fotnot: Studien är en sammanställning av datan i Europeiska kommissionens sökmotor som avser alla statligt inrapporterade subventioner till fiskeindustrin. Summan 110 miljarder kronor (12.9 miljarder euro) i ingressen omfattar EU:s officiella bidrag samt statligt stöd till fiskesektorn sedan 2000. Summan 40 miljarder kronor i statliga utbetalningar syftar till siffrorna nedan, där det totala statliga stödet är 4,9 miljarder euro = 42 miljarder kronor.  
Läs mer:
Överfiske och subventioner (engelska)

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!