Fiskejournalen historia: Vad hände för exakt 40 år sedan?

Vad handlade FIskejournalen nummer 1 1975 om? Fiskejournalen-historia gräver i gamla nummer.


Vad handlade FIskejournalen nummer 1 1975 om? Fiskejournalen-historia gräver i gamla nummer.

Förra året fyllde Fiskejournalen 40 år. Men hur mycket har egentligen hänt i sportfiskebranschen under denna tidsperiod? Låt oss ta en titt i januarinumret 1975.
Jens Ploug Hansens utflykt till Bonddalsälven i Norge inleder detta 40 år gamla nummer. Det berättas i artikeln att en fiskare fick 87 laxar på fyra dagar. Laxodlingarnas destruktiva framfart var med andra ord ett avlägset kapitel för sportfiskare år 1975 och bara några sidor senare, skriver man om laxodling som en räddning för både vildlaxen och för yrkesfiskarnas försörjning.
”Känner fiskar smärta?” är en fråga som diskuteras i det gamla januarinummer och resonemanget känns förvånansvärt odaterat. Läsaren får sedan åka med på stortorskfiske i Öresund och på en kanottur i 70-talets drömresemål för fiskare, Alaska.
 
Isfiske på havet
En vintertur på västkustisen av Åke Lindau är ytterligare ett reportage som känns oroväckande mycket ”förr i tiden”. Kommer vi någon gång få en fiskbar is igen på svenska västkusten och kommer vi då komma hem med de klasar av fisk som visas på bilden?
Att läsa gamla nummer ger perspektiv. Å ena sidan har det runnit mycket vatten under broarna, men år andra sidan är fiskeglädjen och drivkraften densamma. Vissa saker har blivit sämre, medan andra har blivit bättre.
Vi fortsätter att under 2015 dyka ner i gamla nummer för att se vad vi hittar för skatter.

 
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!