Fiskejournalen i nyöppnad harrsjö

harr i härjedalen

Fiskejournalens Maria Ålander med en Tandsjö-harr på 55 centimeter tagen på en streamer. (Foto: Martin Falklind)

Tandsjön i Rogenområdet är känd för sina storvuxna harrar. Fisket har tidigare bara varit tillgängligt för vattenrättsägarna, men i år beslöt man sig för att släppa in ett begränsat antal grupper.
Tandsjön är unik på många sätt. Här har man bedrivit harrforskning sedan 50-talet och sjöns harrar har klämts på rom på grund av sin storvuxenhet. Det har dock inte varit möjligt att sportfiska i sjön förrän i år. Micke Ärfström, flugfiskeguide i Funäsdalen, är den som fått möjligheten att ta dit enstaka grupper.
– Det är jätteroligt. Här finns möjligheten att guida många fiskare till sitt livs harr. Det känns också bra att fisket är så begränsat, så att denna unika harrsjö kan förbli unik.

Möt Micke på Fiskekryssningen
I juli i år fick Fiskejournalen chansen att hänga med till Tandsjön. Ryktena om harrarnas storvuxenhet bekräftades. Mycket harr över 50 cm kom upp, med en toppnotering på 55 cm. Stort reportage om Funäsfisket kommer i vår!
Dessutom kan ni träffa guiden Micke Ärfström på Fiskekryssningen 8-9 nov i höst. Där kommer han finnas på kryssningens mässa och kan berätta mer om fisket i Funäsdalen.
Läs mer om Fiskekryssningen här.
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!