Annons
Annons

Fiskekvoterna kan halveras

Annons
Myndigheter, forskare och fiskenäringen har gjort gemensamma ansträngningar för att få en stabil återhämtning. Av torskbestånden. (Foto: William Murphy/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)

Myndigheter, forskare och fiskenäringen har gjort gemensamma ansträngningar för att få en stabil återhämtning. Av torskbestånden. (Foto: William Murphy/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)

Ny forskning indikerar att torsken finns på allt färre platser i Östersjön. Lek sker på enstaka platser och ynglen sprider sig inte. Man liknar fenomenet vid det som när det gäller abborrar brukar kallas tusenbröder. En lösning enligt Internationella havsforskningsrådet (ICES) är att halvera fiskekvoterna. Det skriver Dagens Nyheter.
Östersjötorsken blir allt magrare och kortare – tillväxten i bestånden har stannat av.  Fakta som oroar forskare som nu vill se sänkta fiskekvoter.
– Utvecklingen hänger ihop med att man lyckats skydda den mindre fisken genom att öka maskstorleken i fiskebåtarnas trålar och garn. I och med att dödligheten minskat bland de mindre blir det väldigt många små torskar i Östersjön. Det verkar som om de inte hittar tillräckligt mycket mat, säger Henrik Svedäng, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
För att få stopp på den negativa utvecklingen rekommenderar Internationella Havsforskningsrådet (ICES) en halvering av fiskekvoterna för torsken nästa år.
– Det är vettigt att man försöker minska fisketrycket. Det påverkar även antalet småvuxna torskar eftersom stora torskar delvis är kannibaler och äter torsk av mindre storlek säger Svedäng.

Snart röstdags för Erlandsson
ICES rekommendation ligger till grund för det beslut om nya kvoter i bland annat Östersjön, som Europas jordbruks- och fiskeministrar ska ta den 12–13 oktober. Förslaget om en kraftig minskning grundar sig delvis i att ICES upptäckt brister i sina beräkningsmodeller och i de data som beräkningarna bygger på.
Dagens Nyheter frågar även landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) om han och Sverige kommer att rösta för att följa forskarnas rekommendation. Såhär svarar han:
– Den konkreta frågan finns inget svar på i dag, först vill jag se vad kommissionen kommer med för förslag. När regeringen tar ställning till förslag om fiskekvoter är utgångspunkten hur vi ska få ett maximalt hållbart uttag av en fiskart.
Morgan Fihn

LÄS OCKSÅ

Annons
8 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Om sisådär 20 år så kommer väl man komma på den riktiga anledningen till att torsken bara ”försvinnner”. Förmodligen så vet nog de flesta ”forskare” hur det ligger till, men de lär ju fortsätta att skapa kreativa missfoster-teorier.

  Så för att öka upp farten ”forskningen”, så rekommenderar jag att man inför skrotningspremie på forskare.

 • Haha! Du är så rolig Josef! Tråkigt att du är så inkompetent och trångsynt bara att du endast ser orsaker till de dåliga bestånden för din egen vinning och inte de orsaker som är sanna. Typ som den bok du läser på kvällarna för dina synders skull.

 • Jag fiskar krabba Kalle.

  När det gäller Östersjön har ju fiskarna själva sagt att torsken dippar, samtidigt som forskare sagt att läget varit ok. Forskarna har själva fixat de stora maskorna. Därtill har forskarna fått sälfeber med medföljande sältunga, vilket utmynnar i rapporter som Bagdad bob skulle vara stolt över.

  Skrotningspremie ja…

 • I Finland införde man ”Tjänstemannaansvar” för dom som utförde sälräkningarna för att man misstänkte att siffrorna som dom presenterade var underskattade. Så när kan man förvänta sig att svenska ”forskare” är tvungna att säga hur det verkligen ser ut ??
  I jämförelse så var nog Bagdad Bob trovärdigheten själv!

 • Svedäng slår nog också Bagdad bob. Killen har värpt ut en rapport där det står att det finns ca 50 miljoner stora torskar.

  Samtidigt är det känt att gråsälen ca 20% torsk i sin diet, äter stor torsk selektivt och har i runda slängar 40 000* 365 = 14,6 m säldagar i Östersjön.

  Det säger allt. När Svedäng och co är klara så kommer…

 • österssjöfisket likna Västkustfisket där Svenska kvoten är lika med noll. Samme man var ju med om provtrålningarna i brofjorden och fick se sälifieringen där men fattade även då nada.

  40 000 sälar på ca 400 000 km2 ger 10km2 per säl. Skulle motsvara 45 000 vargar på land.

  Tycker synd om torskfiskarna i Östersjön.

 • Jag tycker synd om dig Josef, som totalt snöat in på sälen… tror du att du gör någon skillnad genom att ständigt gnälla om den i kommentarsfälten på den här sidan??
  Människan är rovdjur nr1.
  ”När regeringen tar ställning till förslag om fiskekvoter är utgångspunkten hur vi ska få ett maximalt hållbart uttag av en fiskart.”
  Måste vi ligga på…

Annons
AKTUELLT

Här är stjärnkockens superavancerade fiskrecept

Tycker du att det är för enkelt att tillaga fisk? Då är det här receptet för dig. Det är Facebooksidan Intersybarite  som lagt upp filmen på den japanska kocken Seiji Yamamoto, med tre Michelinstjärnor under bältet, som visar hur han tillagar en ”Akamutsu”, på engelska rosy seabass (ungefär, rosig havsabborre, Doederleinia berycoides). Och om du

Extremfiske i Florida efter orkanen Matthew

Orkanen Matthew fick katastrofala följder när den drog in över, bland annat, Haiti och Florida. Men den påverkade också fisket. Alla har förmodligen sett bilderna från de förödande konsekvenserna av orkanen Matthew på Haiti och kaoset som följde när den drog in över Florida. Där har den också chockat ekosystemet – och det var alltså

Solglasögon för ekolodsanvändaren

Trött på att inte se ekolodet ordentligt när du har solglasögonen på? Då kan det här vara lösningen för dig. Det är Sunread som lanserar den nya produkten WIND. Det är ett par solglasögon med bifokala linser, alltså de har två olika slipningar, en som gör att du ser på långt håll och en som

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Fortsatt nätfiske på grundområden

Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag. För att skydda svaga och känsliga bestånd av framförallt lax och havsöring har myndigeterna beslutat om restriktioner för nätfisket. Bland annat att

BILDSPEL: Ännu fler 2017-beten

Alla intresserar sig för beten och ibland kan det upplevas som hela sportfiskevärlden snurrar kring detta heta ämne. Nedan finner du ytterligare sju nya beten  som kommer ut i butikshyllorna under nästkommande år. Vissa av dem har några riktigt intressanta detaljer. En tydlig trend bland beteshyllorna över våra breddgrader är det hårda som möter det

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

2013 års vinnare jagar SM-revansch

2014 års SM blev misslyckat, 2015 var de inte med. Nu jagar svenska mästarna från 2013 revansch i Karlskrona. Fiskejournalen ringde upp Josef Pilot från Team Happy Angler för att känna av tempen innan helgens SM-final i gäddfiske. – Vi har hållit på i flera veckor och förberett oss. Vi har inte förfiskat någonting men

Nu får svenskt sillfiske miljömärkning

I dag blev det klart. Sillfisket utanför svenska kusten blir MSC-certifierat. Det betyder att tillgången på miljömärkt sill kommer att öka i Sverige. Det är runt 40 båtar som är med i certifieringen, 18 av dem är svenska och de levererar fisk framförallt till den svenska marknaden men även den tyska och danska. Det gäller

Åttaåring med karprekord

Joel Olsson Kuisma är inte mer än åtta år – men kan redan titulera sig rekordhållare. Den karp på 14 kg han landade häromveckan är nämligen dokumenterat Göta älv-rekord. Som den flitige FJ-läsaren redan noterat så har unge herrn ett efternamn som förpliktar. Pappa heter Jarmo Kuisma och är en framgångsrik specimenfiskare med brett register,

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons