Fiskepolitiken hotar kulturarvet

Enligt Niklas Ekstedt hotar dumpning matkulturen. Foto: niklasekstedt.se

Enligt Niklas Ekstedt hotar dumpning matkulturen. Foto: niklasekstedt.se

Dumpning av fisk väcker starka reaktioner. Kocken Niklas Ekstedt, känd bland annat från programmet Niklas Mat i SVT, skräder inte orden.
– Det är en av de största katastroferna i mänsklighetens historia, både biologiskt och kulturellt.
Niklas Ekstedt har gett ut fler kokböcker, och driver även restaurang 1900 i Stockholm. Mattraditioner är något som ligger honom varmt om hjärtat. Det han har lärt sig vill han föra vidare till kommande generationer, men vanskötseln av fiskbestånden hotar att bryta kedjan av kunskap.
– Ur gastronomiskt perspektiv är det enormt tragiskt, säger han. Jag kan inte med gott samvete lära ut många av de rätter som ingår i våra traditioner.
Niklas Ekstedt tycker det är viktigt att visa politikerna att det finns en stark opinion i frågan. Därför ställer han sig, i likhet med kockar som Jamie Oliver, Gordon Ramsay och Paul Svensson bakom Fish Fight-kampanjen.
Om Niklas Ekstedt fick bestämma skulle direktiven vara betydligt tuffare.
– Till exempel borde man stoppa trålningen helt, säger han.
Över huvud taget vill Niklas Ekstedt se en fiskeförvaltning som är mer inriktad på bevarande.
– Vi måste börja se på fisken på samma sätt som vi ser på djuren på land, säger han. Du går ju inte ut i skogen och skjuter alla fåglar du ser, oavsett jaktsäsong, men det är precis vad vi gör med fisken.

Läs mer om dumpning och Fish Fight-kampanjen här.

Erik Kohlström

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!