Fiskeriverket vill inte dumpa

Burfångad havskräfta ger mindre bifångster. Foto: Lisa Klang, Fiskeriverket

Burfångad havskräfta ger mindre bifångster. Foto: Lisa Klang, Fiskeriverket

Svenska myndigheter jobbar aktivt för att motverka fiskdumpning. Förbud mot high-grading och kameraövervakning är några av de verktyg som ska begränsa dumpning av fisk.
Vi har tidigare berättat om Fish Fight-kampanjen, som verkar för att stoppa dumpningen, men även svenska myndigheter arbetar med problemet.
Fiskeriverket ger till exempel vissa fördelar till de fiskare som använder mer skonsamma metoder. Till exempel finns områden där man bara får tråla efter havskräfta om redskapen har selektionsrist, alltså en anordning som förhindrar bifångster.
– Vi har fokuserat på havskräftan, och ser att fler och fler har börjat använda rist, säger Katja Ringdahl,
som är biolog på Fiskeriverket.
I ett danskt pilotprojekt har man dessutom börjat övervaka fisket med webbkameror för att få bättre kontroll på fångsterna. De fartyg som deltar i projektet gynnas med extra kvottilldelningar, och liknande satsningar är på gång även i Sverige.
Sedan två år är det förbjudet att kasta fisk om kvoten inte är fylld. Förbudet riktar sig mot så kallad high-grading, där man sorterar bort små fiskar för att öka värdet på sin tilldelade fångst.
Fortfarande dumpas dock fisk från svenska fartyg. Fisk som tillhör fel art, är för liten eller överstiger kvoten får inte säljas, och måste därför kastas. Fiskeriverket anser att det krävs fler åtgärder, både lokalt och internationellt.
– Arbetet för att minimera utkast blir viktigare och viktigare, säger Katja Ringdahl.

Läs mer om fiskeriverkets åtgärder mot dumpningen här.

Läs mer om Fish-Fight-kampanjen här.

Annons
AKTUELLT

Jätterymning av regnbågar i Kattegatt

Omkring 20 000 regnbågar har rymt från en kustbaserad odling i Kalundborg på västra Själland. Sportfiskare oroas över att havsöringen kan ta skada och hjälps åt att fånga in rymlingarna.

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!