Fiskmarknad i Karlstad

"En succé för alla som vill restaurera vattenkraftsskadade vattendrag med fiskvägar". Så beskriver Älvräddarna arrangemanget Fiskmarknad.

Älvräddarna:
Förra veckan anordnades Fiskmarknad i Karlstad. 200 personer från myndigheter som Havs- och vattenmyndigheten, kraftbolag, länsstyrelser och kammarkollegiet samt en mängd företag och miljöorganisationer deltog under två dagar.
– En uppslutning utöver alla förväntningar, säger fil. dok. i fiskbiologi Olle Calles från Karlstad universitet, en av arrangörerna för de tre dagarna.
Föreläsare från USA, Holland, Danmark, Norge och givetvis Sverige presenterade de senaste forskningsrönen kring fiskvägar, liksom decenniers erfarenheter. Det som framkom kan sammanfattas med orden: Det går att bygga fiskvägar och restaurera våra vattendrag, oavsett hur stort vattenkraftverken och dammarna är. Inte nog med det, representanter från myndigheter visade också att det är nödvändigt med dessa restaureringar, både av rent juridiska skäl som miljömålen i EU:s vattendirektiv och av biologiska skäl.
7 och 8 maj höll man till på Stadshotellet i Karlstad med enbart föranmälda deltagare. Under torsdagen 9 maj vistades man på Värmlands museum och höll då öppet för allmänheten med föredrag av bland annat Älvräddarnas ordförande Christer Borg, vilket var uppskattat av publiken.
– Fantastiskt med ett sådant här möte och arrangemang, och en härlig positiv stämning hos alla. Det känns verkligen att det nu inte går att stoppa utvecklingen att restaurera våra vattenkraftsskadade vattendrag, säger Christer Borg.
Seminariet var ett samarrangemang mellan länsstyrelsen i Värmland, Karlstad universitet, Sportfiskarna och Naturskyddsföreningen.
Älvräddarna sammanfattar arrangemanget: En succé för alla som vill restaurera vattenkraftsskadade vattendrag med fiskvägar.
Mer info och föreläsningar kan du hitta här: http://fiskmarknad.nu/
www.alvraddarna.se

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!