Fiskproduktionen minskar med varmare klimat

Per Hedström undersöker hur fisk påverkas av olika temperaturer och halter av humus. Foto: Pelle Byström

I många svenska sjöar kan det bli färre fiskar till följd av klimatförändringen. Brist på mat kan vara en betydande orsak. Det visar ny forskning från Umeå universitet.

Ett varmare klimat med ökad nederbörd lär inte gynna svenska fiskar. I alla fall inte i skogsnära områden. Den ökade avrinningen kommer att föra mer humuspartiklar ut i sjöarna, vilket gör vattnet brunt. Solens ljus har då svårare att tränga igenom vilket hämmar växternas fotosyntes.  – Om primärproduktionen minskar får djur högre upp i näringskedjan mindre föda vilket innebär att fiskproduktionen blir lägre. I princip allt levande är beroende av fotosyntesens produkter, säger Per Hedström som är ansvarig för studien. Situationen förvärras av att fiskar, som är växelvarma, dessutom har större behov av mat när vattnets temperatur stiger. Forskningen visar att det mörkare vattnet tycks minska fiskens överlevnadsgrad också på vintern. – Det visade sig i mina experiment både i mängden mat som fiskarna hade i magen och i en sämre kroppskondition. När svälten är svår är det de små individerna som dör först. Detta kan leda till att sommarens produktion av yngel också minskar, säger Per Hedström.

Läs mer om studien här.

Hans Hällman

Publicerad: 11 December 2016
Av: Hans Hällman