Fj-historia: Metet gör entré på allvar

Redan i metets begynnelse gillade metarna att omge sig med prylar som gör fisket behagligare. Foto från Fiskejournalen 4-1975.


Redan i metets begynnelse gillade metarna att omge sig med prylar som gör fisket behagligare. Foto från Fiskejournalen 4-1975.

I aprilnumret 1975 gör Fiskejournalen ett stort reportage om prylar för mete. Då som nu behövde metarna överlägset mest prylar.
1975 anser Fiskejournalen att mete efter vitfisk kan bli något även här i Sverige och journalisten Jan Asplund presenterar i text och bild alla prylar som metaren behöver. En köttkvarn för alla mala mäsket, sumpar, hinkar, slangbellor, liar, klykor och spöhållare demonstreras. Det handlar på den är tiden inte om dyra kamo-mönstrade prylar, utan nästan allt är hemmabyggen. En pryl som verkligen markerar att det förflutit 40 år sedan artikeln skrevs, är ”gäddkillern”. En fiskbatong som alla uppmanas att ha med vid allt fiske. ”Gör den själv av ett hårt och tungt träslag. Borra ett hål i ena änden och fyll det med bly”, skriver författaren.
Från Fiskejournalens håll hade man nog på 70-talet tankar om att metet skulle slå igenom rejält i Sverige och närma sig kontinentens och Storbritanniens nivåer. Men metet är fortfarande relativt litet, med tanke på vilka förutsättningar vårt land har. Kanske har den stora meteboomen inte kommit än?

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!