Fler kraftbolag anmälda

Älvräddarna går vidare med sina anmälningar mot kraftbolag. Nu anmäls Lerum Energi och Fortum till Konsumentombudsmannen och Reklamombudsmannen för vilseledande marknadsföring.
Älvräddarnas Samorganisation har tidigare anmält Eon för vilseledande marknadsföring. Nu följer man upp med en anmälan mot två andra kraftbolag, finsksvenska Fortum och Lerum Energi, som vi skrev om i går. I båda faller gäller att kraftbolagen marknadsför vattenkraft som ”miljövänlig”. Det är den inte, menar Älvräddarna.
– Tvärtom visar all forskning att vattenkraft, både den storskaliga och den småskaliga, påverkar dessa unika ekosystem mycket negativt, ett faktum som helt lyser med sin frånvaro i de här kraftbolagens marknadsföring, säger John Schütte, styrelsemedlem i Älvräddarna.
Älvräddarna anser att kraftbolagen försöker positionera vattenkraften som ”miljövänlig” när det korrekta begreppet borde vara ”klimatneutral”. Sammanblandningen av de två begreppen är till viss del en medveten strategi, menar Älvräddarnas ordförande, Christer Borg.
Läs mer på Älvräddarnas hemsida.
Svenne Andersson

John Schütte menar att vattenkraften skadar ekosystemen och absolut inte kan kallas miljövänlig.

John Schütte menar att vattenkraften skadar ekosystemen och absolut inte kan kallas miljövänlig.

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!