Fler lokala röster i kampen för att återställa Långforsen

Kristina Ernehed är boende i Kälom och projektledare på Jämtlands Kulturkompani.

Kristina Ernehed, som är boende i Kälom och journalist samt kulturarbetare, har skrivit en skarp debattartikel i Östersundsposten om Jämtkrafts planer och politikernas hantering av frågan.

I debattartikeln tar Kristina upp politikernas prat om utveckling och önskan att locka framförallt unga människor till Jämtland, och att besöksnäringen är viktig för att det ska hända. Hon menar att det är oattraktivt att bygga ett nytt kraftverk i Långforsen och att det hela egentligen handlar om prestige för några få maktmänniskor. Hon angriper AnnSofie Andersson (S), kommunalråd i Östersund för att gå runt beslut tagna i kommunfullmäktige. Fiskejournalen undrar hur ett sådant beteende påverkar det demokratiska systemet och den politiska trovärdigheten:
– Jag tror att när det upprepas gång på gång att personer i maktställningar inte tar det ansvar som kommer med sin position, så urholkas förtroendet kraftigt för de som är satta att styra våra gemensamma intressen, och jag tycker att det är det allvarligaste i frågan om Långforsen. Jag tycker också att det är väldigt relevant att fundera på vad det sänder för signaler till de unga generationer som ska ta över vårt samhälle att man som makthavare verkar kunna göra som man vill, säger Kristina.

Kristina efterlyser nu ansvarstagande från politikernas sida innan det är för sent för Långforsen och för förtroendet för politikerna.

Hon använder starka ord som att kärleken till länet ”går sönder” om politikerna låter frågan glida ur händerna.
– Ja, det är starka ord, men det är så jag känner. Jag drivs av en väldigt stark kärlek till det här länet och min hembygd, och jag vill att den ska få de allra bästa möjligheterna att utvecklas. Den här processen har pågått i princip hela mitt liv, det börjar bli dags att den får ett slut så att vi kommer vidare. Jag försöker att ta ansvar som är mitt att ta och jag räknar med att våra politiker kommer att ta det ansvar som är deras att ta, avslutar Kristina.
Den starka och engagerade debattartikeln kan du läsa här. Och här får du gärna hjälpa Kristina och alla andra som vill ha en återställd Långfors genom att skicka en vädjan till AnnSofie Andersson att beslutet från i våras om en återställning följs.

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!