Flera av IGFA:s världsrekord kunde varit svenska

IGFA, International Game Association, är den organisation som håller ordning på väldens alla sportfiskar och gällande rekord. Många rekord kunde vara svenska, det är bara ingen som anmält fisken till IGFA. 
Det finns många arter och många typer av världsrekord. IGFA har nämligen delat in alla rekorden i olika linklasser. Det finns alltså flera möjligheter att få världsrekord på samma art, beroende på vilket tackel du fått upp fisken på. Detta öppnar kanske för möjligheten dig eller någon fiskekompis att bli världsrekordhållare? Dessutom är våra europeiska fiskar starkt underrepresenterade. IGFA är en amerikansk organisation, vilket gör att de sportfiskar som amerikaner håller högt, automatiskt har fått mer fokus och fler som anmäler sina fiskar. Med andra ord finns många världsrekord att hämta.

När det gäller gös har vi tagit flera världsrekord i Sverige bara den senaste månaden.

Till exempel är IGFAS ”all-tackle” viktrekord på abborre, Perca fluvialis, på 2,9 kilo. Det är taget av finska Kalle Vaaranen. ”All-tackle” längdrekordet på abborre är 44 centimeter, taget av Richrad Hart i England.
Här ser ni som hänger med bland storfiskarna, att rekordet skulle kunna vara från Sverige, med tanke på Dejan Milosevics abborre på 3,01 kilo och 53 centimeter som kom upp för två veckor sedan.
Tar vi rekordet på gös, Sander lucioperca, så är All-tackle-rekordet på 11.42 kilo. Hoppsan! Där har vi tagit flera världsrekord i Sverige bara senaste de veckorna. Det finns dessutom juniorklasser och flugklasser där många rekord inte alls är orimliga att knipa. En del är inte ens besatta av en rekordhållare.
Så för er som är rekordsugna, läs igenom IGFAS krångliga regler, och var med och anmäl fiskar. Man kan numera även släppa fiskarna och ändå få rekord, även om det kräver vissa omständigheter.
Börja med att ladda ner IGFA:s gratisapp – här ser du alla ”All-tackle” rekord och regler. Vill du gå in på  alla klasserna, kostar IGFA-appen 95 kronor.

 

Publicerad: 21 June 2016
Av: Fiskejournalen