Flera orsaker till brunare sjöar

Nu finns det en plan om hur Skånes vatten ska skyddas. Här en bild från Ubbasjön. Foto: Johanna Stadmark

Många svenska sjöar och vattendrag innehåller allt mer löst organiskt kol, vilket ger brunare vatten. Nu har IVL Svenska Miljöinstitutet – på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten –  kommit med en rapport som sammanställer ett hundratal svenska forskningsstudier om vad ”brunifieringen” beror på. Slutsatsen är att orsakerna kan variera.

Har din favoritsjö blivit allt brunare de senaste åren? Den iakttagelsen är du i så fall inte ensam om. Allt fler vatten blir bruna och trenden lär fortsätta i vår del av världen, i takt med ett varmare klimat. Ökad nederbörd för nämligen med sig mer organiskt kol till sjöarna.
Johanna Stadmark, som är en av rapportens författare, understryker dock att det finns flera förklaringar till det brunare vattnet.

”Trenden kan inte förklaras generellt med bara en mekanism”

– Trenden kan inte förklaras generellt med bara en mekanism som dessutom skulle vara lika dominerande under hela den undersökta perioden, vilken präglas av varierande nedfall, väderlek och markanvändning. Nittiotalets kraftigt minskande försurande nedfall var till exempel sannolikt den viktigaste faktorn under den perioden, säger hon.

För de sjöar som drabbas kan de ekologiska effekterna bli betydande, särskilt om vattnet blir så brunt att solens strålar har svårt att tränga igenom.
– Beroende på hur brunt vattnet blir kan effekterna vara olika. Om ett klart vatten med växtlighet på botten blir för mörkt kan inte växterna och de djur som lever vid botten leva längre och fisk som söker föda vid botten får det sämre. Det blir också färre växtplankton i brunare sjöar, vilket minskar mängden föda för planktonätande fisk. Fisk som orienterar med synen kan också få problem i ett mörkare vatten, förklarar hon.

Läs mer om rapporten här.

Läs hela rapporten här.

Hans Hällman

Publicerad: 04 October 2017
Av: Hans Hällman