Flera orsaker till laxdöden i Torneälven

Mekaniska skador kan ge allvarliga infektioner och har orsakat flera laxars död. Foto: Charlotte Axén / SVA

Det tycks inte finnas något enkelt svar på de senaste årens laxdöd i Torneälven. I en rapport från Statens veterinärmedicinska anstalt och Livsmedelssäkerhetsverket Evira anges flera orsaker till att trötta, sjuka och döda laxfiskar har påträffats. Analys visar dock att sår med efterföljande infektioner spelar en betydande roll och att såren delvis orsakats av säl och fiskeredskap.

Rapporten bygger på omfattande observationer och provtagningar som genomfördes 2016 i syfte att ta reda på vad som orsakat den laxdöd som bröt ut 2014.
– Skador orsakade av sälar, fiskeredskap och andra faktorer har bland annat ökat antalet hudinfektioner bland laxarna. Molekylärbiologiska undersökningar visade att herpes‐ och iridovirus också kan påträffas i laxar som hade blödningar i huden. Dessa virus kan orsaka förändringar som påminner om symptomen som konstaterats, säger forskaren Perttu Koski på Evira.

Tidigare provtagningar visade att många fiskar lidit av hudsjukdomen ulcerös dermal nekros, men sjukdomens spridning och effekt har avtagit och anses inte vara av större betydelse.

Rapporten ger heller inte stöd för att tiaminbrist spelar någon viktig roll för laxdöden.

Mycket av den data som ligger till grund för rapporten kommer från fiskare som via en tillsynsportal aktivt deltog i observationer och provtagning.

– Informationen om symptomen som erhölls via portalen passade väl ihop med förändringarna som konstaterats i obduktionerna under projektet. Portalen kan vara till betydande hjälp vid utredning av sjukdomsfallen bland vilda fiskar även i framtiden, säger Perttu Koski.

Evira och SVA önskar fortsatt aktiv kontakt med medborgare om fler sjuka och döda laxfiskar observeras.

Läs mer om rapporten här.

Läs hela rapporten här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Biffar på borstmask

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Bli marinfadder – och hjälp haven!

I haven finns den rikaste mångfalden av djur på jorden. Men hoten är många och krafttag krävs för att säkra havens framtid. Genom att bli marinfadder hos WWF kan du själv hjälpa till.

Godis till förmån för gäddorna

Östersjöns gäddor behöver all hjälp de kan få och ett sätt att bidra är att göra rätt val i godisdisken. Sportfiskarna och godisföretaget Kolsvart har nämligen tagit fram en flädersmakande godisgädda som ska ge fler yngel i Östersjön.

Fredrick Evensen vinner Dexter Big Pike

Det blev norskt i toppen i årets upplaga av Dexter Big Pike. Den duktiga gäddfiskaren Fredrick Evensen gick inte att stoppa och hans toppfisk på 123 centimeter bidrog till en imponerande totallängd på 348 centimeter.

Magkänsla gav monsterabborre

Tony Nyman, som förra året drog till med en av fjolårets största abborrar, slår till igen. Den här gången med en fantastisk höstfisk på 52 centimeter och 2160 gram. Det kan han tacka magkänslan för – en titt i skyn fick honom att tänka om och satsa på abborre istället för gädda!

Tånglake gav första metergäddan

I Hundraklubben och Meterligan, där dina anmälda ”hundraklubbare” räknas samman, fortsätter det att fyllas på storgäddor. En som fixade till en gädda över metern är Emelie Wallin. Hennes 105 centimeter långa gädda högg efter ett taktiskt betesbyte – efter ett hett tips från fiskekompisen. Emelie berättar själv: – Jag ville byta bete och kollade ner

Östersjön: Säl och fågel äter 200 000 ton fisk om året

De senaste åren har många påstått att sälar och skarvar orsakar ett allt sämre fiske. Ofta har dessa uppfattningar byggt på egna iakttagelser snarare än på vetenskapliga studier. Men nu har det gjorts en samlad undersökning om situationen i Östersjön och forskarna bekräftar det som många sett – att säl och fågel äter stora mängder
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!