Förbättrade metoder behövs för att uppskatta fiskbestånd i Östersjön

Abborre är en av de kustlevande arter som ingick i studien. Fotograf: Tobias Dahlin

Det är vanskligt att med nuvarande mätmodeller dra slutsatser om hur den kustlevande fisken i Östersjön mår. Det visar ny forskning från Sveriges lantbruksuniversitet.
Kustlevande fiskar spelar viktig roll för Östersjöns känsliga ekosystem. Därför finns modeller som ska avslöja arternas tillstånd. Resultaten ska kunna ge underlag för beslut om huruvida regleringar behöver införas. Nu visar provfiske vid elva lokaler längs den svenska östkusten att naturlig miljövariation – såsom vattentemperatur och salthalt – tycks påverka fiskens situation i större utsträckning än man tidigare trott.
– Resultaten visar att naturlig och storskalig miljövariation som till exempel klimatförändringar är viktiga att ta hänsyn till vid bedömningar av tillstånden i kustekosystem, säger Örjan Östman som forskar på institutionen för akvatiska resurser.
Dessutom visar samma studie att den nuvarande mätmodellen kan bedöma en arts tillstånd helt olika beroende på vilket område som undersöks. Mer lokal bedömning efterlyses därför av forskarna.

Läs mer om studien här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Eldar tänds för Undens framtid

Vårdkasar, som traditionellt har använts för att signalera fara, kommer ikväll att tändas runt sjön Unden i protest mot att gruvbolaget European Cobalt vill leta efter metaller i den närliggande berggrunden.

Stopp för fiskodling i Storsjön

Företaget Bright Water Fish har fått avslag på sin ansökan om storskalig kassodling i Jämtländska Storsjön. Beslutet avslutar en lång juridisk process – och välkomnas av många som värnat om sjön.

Lubbe släpper abborrfilm

Nu finns Lubomir ”Lubbe” Pytels senaste film om abborrfiske på Youtube. Titeln är A-borrar 1.7 och som vanligt bjuds det på humor, vassa tips och en hel massa hugg!

Laxar känns igen på gällockens prickar

Fiskar du mycket lax och är nyfiken på hur många fiskar du återfångar? Kika i så fall på gällockens prickar. Ny forskning visar nämligen att individer kan igenkännas på prickarnas mönster.

Biffar på borstmask

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Bli marinfadder – och hjälp haven!

I haven finns den rikaste mångfalden av djur på jorden. Men hoten är många och krafttag krävs för att säkra havens framtid. Genom att bli marinfadder hos WWF kan du själv hjälpa till.

Godis till förmån för gäddorna

Östersjöns gäddor behöver all hjälp de kan få och ett sätt att bidra är att göra rätt val i godisdisken. Sportfiskarna och godisföretaget Kolsvart har nämligen tagit fram en flädersmakande godisgädda som ska ge fler yngel i Östersjön.

Fredrick Evensen vinner Dexter Big Pike

Det blev norskt i toppen i årets upplaga av Dexter Big Pike. Den duktiga gäddfiskaren Fredrick Evensen gick inte att stoppa och hans toppfisk på 123 centimeter bidrog till en imponerande totallängd på 348 centimeter.

Magkänsla gav monsterabborre

Tony Nyman, som förra året drog till med en av fjolårets största abborrar, slår till igen. Den här gången med en fantastisk höstfisk på 52 centimeter och 2160 gram. Det kan han tacka magkänslan för – en titt i skyn fick honom att tänka om och satsa på abborre istället för gädda!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!