Förbättrade metoder behövs för att uppskatta fiskbestånd i Östersjön

Abborre är en av de kustlevande arter som ingick i studien. Fotograf: Tobias Dahlin

Det är vanskligt att med nuvarande mätmodeller dra slutsatser om hur den kustlevande fisken i Östersjön mår. Det visar ny forskning från Sveriges lantbruksuniversitet.
Kustlevande fiskar spelar viktig roll för Östersjöns känsliga ekosystem. Därför finns modeller som ska avslöja arternas tillstånd. Resultaten ska kunna ge underlag för beslut om huruvida regleringar behöver införas. Nu visar provfiske vid elva lokaler längs den svenska östkusten att naturlig miljövariation – såsom vattentemperatur och salthalt – tycks påverka fiskens situation i större utsträckning än man tidigare trott.
– Resultaten visar att naturlig och storskalig miljövariation som till exempel klimatförändringar är viktiga att ta hänsyn till vid bedömningar av tillstånden i kustekosystem, säger Örjan Östman som forskar på institutionen för akvatiska resurser.
Dessutom visar samma studie att den nuvarande mätmodellen kan bedöma en arts tillstånd helt olika beroende på vilket område som undersöks. Mer lokal bedömning efterlyses därför av forskarna.

Läs mer om studien här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Nya numret ute nu!

I övergången mellan vinter och vår finns det många alternativ för dem som är fiskesugna. Isen ligger fortfarande tjock på många håll men de flesta kan även hitta öppet vatten. I nya numret av Fiskejournalen bjuds du på mängder av inspiration till säsongens rika utbud!

Tonfiskprojektet kommer till Sportfiskemässan

I höstas genomfördes ett unikt forskningsfiske efter blåfenad tonfisk i svenska vatten. Markus Lundgren från Sportfiskarna koordinerade fiskeinsatsen och berättar om det spännande projektet under Sportfiskemässan!

Åtta miljoner till selektiva redskap

Sveriges lantbruksuniversitet efterlyser innovativa projekt för att utveckla ett mer selektivt och skonsamt yrkesfiske. Uppdraget kommer från Havs- och vattenmyndigheten som i år skjuter till åtta miljoner kronor.

Svensk cashtävling ger 100 000 till vinnaren

Swedish Game Fair Predator Open går av stapeln den 25-27 maj och blir Sveriges största cashtävling 2018. Som namnet antyder ger inte bara gäddor poäng, utan även gös och abborre. Den som deltar i båtklassen och får på en stor fisk lär säkert känna av spänningen. Vinnarteamet får nämligen resa hem med 100 000 kronor

Uppföljare om torrflugefiske

Under slutet av förra året lanserade Johan Klingberg första delen av bokserien Torrflugefiske, som berör dagsländor. Nu kommer uppföljaren ”Torrflugefiske – Nattsländor, bäcksländor, mygg och landinsekter”. Allt om Flugfiskes chefredaktör redogör på ett pedagogiskt sätt hur du imiterar varje insektsgrupp som boken tar upp. Du lär dig bindteknikerna som krävs, hur du känner igen insekterna vid

Ny hajart upptäckt i Atlanten

Ett forskarteam i Florida har med genetikens hjälp ökat förståelsen för de djuphavslevande kamtandshajarna. De har nämligen visat att det man tidigare trott var två populationer av samma art i själva verket är två olika arter. Upptäckten kan förhoppningsvis bidra till en mer hållbar förvaltning.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!