Försäljningschef på ABU Garcia säger ifrån om dammar utan nytta

Olle Lidesjö

Olle Lidesjö, försäljningschef på ABU Garcia, ett av Sveriges äldsta och mest kända företag inom sportfiskebranschen, med tillverkning av bland annat den internationella berömda spinnrullen Ambassadeur, är också ivrig sportfiskare sedan barnsben. Nu säger han ifrån om meningslösa smådammar och de allra minsta småskaliga vattenkraftverken.

Sportfiskebranschen har skickat ett öppet brev till näringsminister Mikael Damberg och landsbygdsminister Sven-Olof Bucht. I brevet kräver de att den generella inställningen i samhället måste vara att smådammar som inte används och småskaliga vattenkraftverk som inte är företagsekonomiskt bärkraftiga i första hand ska avvecklas. Detta i kontrast till kravet från en del av ägarna att istället få annorlunda regler som ger lindrigare ekonomiska börda, eftersom de inte har råd med miljökraven som ställs idag.

”Det är ren galenskap strikt samhällsekonomiskt att till varje pris bevara varenda damm och dämme”

– Det är ren galenskap strikt samhällsekonomiskt att till varje pris bevara varenda damm och dämme, trots att de i bästa fall bara fyller funktionen att skapa en spegeldamm för några enskilda boende runt i kring dem, säger Olle Lidesjö.

Branschen menar i brevet till ministrarna att de omsätter minst 4,5 miljarder kronor och sysselsätter åtminstone 600 personer i renodlade sportfiskeverksamheter. De tusen minsta småskaliga vattenkraftverken omsätter ungefär en hundradel av detta, och inte ett enda av dem klarar med sin egen ekonomi att bekosta miljöåtgärderna som krävs enligt svensk lagstiftning.

”Jag är förbryllad. Vår bransch, precis som alla andra, följer miljölagstiftningen. Klarar man inte av det får man avveckla verksamheten, svårare än så är det inte”

– Jag är förbryllad. Vår bransch, precis som alla andra, följer miljölagstiftningen. Klarar man inte av det får man avveckla verksamheten, svårare än så är det inte. Skulle vi bli av med säg några tusen onödiga dammar och merparten av de allra minsta kraftverken, skulle vår näring kunna omsätta och skapa betydligt mer sysselsättning, mycket av den på landsbygden, menar Olle.

Friskare strömvattenmiljöer skulle locka stora mängder sportfiskare till dessa, även internationella gäster. Att det är en potential för landsbygdsutveckling som de flesta politiker inte verkar ta på allvar menar både vi och Olle är alarmerande.

Fiskemedia i Sverige har skapat en kampanj, där vi ställer krav på miljöminister Karolina Skog om lika behandling av alla oavsett storlek, och att de minsta ska kunna avvecklas. Tycker du som vi så hittar du brevet som du skickar iväg med en knapptryckning här.

 

Annons
3 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

  • Att riva alla dammar överallt kommer att få enorma konsekvenser för många biotoper, med översvämningar, uttorkningar och sjöar som sänks och försvinner för alltid. Kan detta vara klokt för att återfå några strömsträckor med någon öring att försöka få till att ta någon fluga.

  • Vad får dammrivarna att tro att de skulle få tillgång till de fiskevatten som de suktar efter. Om jag var Dammägare och tvingades riva min damm, så skulle det vara fiske förbjudet för all framtid. Vilken värld lever ni i ??.

  • Vi behöver flera dammar för att skapa våtmarker, samtidigt utnyttja vattnet för elproduktion. Att undergräva arbetstillfällen på landsbygden gynnar inte folket i detta land.

AKTUELLT

Flugfiskade harr – fick lake!

Jonathan Johansson fick en minst sagt ovanlig bifångst när han nyligen fiskade storharr i Finnmark. Den lilla nymfen slöks av en glupsk lake, som efter ett par snabba bilder fick simma tillbaka.

Säsongens surströmming bör ätas med måtta

I dag är det surströmmingspremiär och många har längtat efter att få öppna de jästa burkarna. Och visst måste man få njuta. Men unga entusiaster bör undvika strömming resten av året med hänsyn till höga halter av PCB och dioxin, menar Livsmedelsverket.

Positiva tongångar om Västerhavet

Visst är det lätt att bli orolig över alla dystra rapporter om havets tillstånd. Finns det inget att glädja sig åt? Jodå, flera insatser har fått önskat resultat och havet är friskare än många tror, menar två tunga experter inom havsmiljö.

Envishet gav megagös

Den duktiga predatorfiskaren David Jonsson fick nyligen en enorm gös under ett pelagiskt prickskytte. Fisken vägde 9,86 kilo och högg efter 17 timmars fiske!

Svenskfångad tonfisk såld i Göteborg

I tisdags morse såldes en blåfenad tonfisk på fiskauktionen i Göteborg. Fisken hade fångats dagen innan och budgivningen blev historisk – för första gången på över 50 år såldes blåfenad tonfisk som landats av en svensk båt.

Regnbågar på rymmen fiskas i Storsjön

Tusentals regnbågar tros ha rymt från en odling i södra Storsjön. Arten hör inte hemma i systemet och kan påverka öringen negativt. Därför välkomnar nu Länsstyrelsen i Jämtland att de snarast fiskas upp.

Sportfiskarna söker nya medarbetare

Har du lust att bli ungdomsansvarig i Malmö eller projektledare för Sportfiskarnas satsning med att få fler barn och ungdomar att börja fiska? I så fall finns det nu två spännande tjänster att söka.

Temadag om vattenvård och flugfiske

Hur skapas förutsättningar för välmående vattendrag och starka öringbestånd? Det och mycket annat kommer att diskuteras den 10 september då Tranås Energi bjuder in till en fullspäckad temadag. Deltagarna får bland annat besöka Visskvarns kraftstation och lyssna på föredrag av fiskeprofilen Johan Klingberg och Sportfiskarnas biolog Mattias Larsson.
Annons

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!