Försäljningschef på ABU Garcia säger ifrån om dammar utan nytta

Olle Lidesjö

Olle Lidesjö, försäljningschef på ABU Garcia, ett av Sveriges äldsta och mest kända företag inom sportfiskebranschen, med tillverkning av bland annat den internationella berömda spinnrullen Ambassadeur, är också ivrig sportfiskare sedan barnsben. Nu säger han ifrån om meningslösa smådammar och de allra minsta småskaliga vattenkraftverken.

Sportfiskebranschen har skickat ett öppet brev till näringsminister Mikael Damberg och landsbygdsminister Sven-Olof Bucht. I brevet kräver de att den generella inställningen i samhället måste vara att smådammar som inte används och småskaliga vattenkraftverk som inte är företagsekonomiskt bärkraftiga i första hand ska avvecklas. Detta i kontrast till kravet från en del av ägarna att istället få annorlunda regler som ger lindrigare ekonomiska börda, eftersom de inte har råd med miljökraven som ställs idag.

”Det är ren galenskap strikt samhällsekonomiskt att till varje pris bevara varenda damm och dämme”

– Det är ren galenskap strikt samhällsekonomiskt att till varje pris bevara varenda damm och dämme, trots att de i bästa fall bara fyller funktionen att skapa en spegeldamm för några enskilda boende runt i kring dem, säger Olle Lidesjö.

Branschen menar i brevet till ministrarna att de omsätter minst 4,5 miljarder kronor och sysselsätter åtminstone 600 personer i renodlade sportfiskeverksamheter. De tusen minsta småskaliga vattenkraftverken omsätter ungefär en hundradel av detta, och inte ett enda av dem klarar med sin egen ekonomi att bekosta miljöåtgärderna som krävs enligt svensk lagstiftning.

”Jag är förbryllad. Vår bransch, precis som alla andra, följer miljölagstiftningen. Klarar man inte av det får man avveckla verksamheten, svårare än så är det inte”

– Jag är förbryllad. Vår bransch, precis som alla andra, följer miljölagstiftningen. Klarar man inte av det får man avveckla verksamheten, svårare än så är det inte. Skulle vi bli av med säg några tusen onödiga dammar och merparten av de allra minsta kraftverken, skulle vår näring kunna omsätta och skapa betydligt mer sysselsättning, mycket av den på landsbygden, menar Olle.

Friskare strömvattenmiljöer skulle locka stora mängder sportfiskare till dessa, även internationella gäster. Att det är en potential för landsbygdsutveckling som de flesta politiker inte verkar ta på allvar menar både vi och Olle är alarmerande.

Fiskemedia i Sverige har skapat en kampanj, där vi ställer krav på miljöminister Karolina Skog om lika behandling av alla oavsett storlek, och att de minsta ska kunna avvecklas. Tycker du som vi så hittar du brevet som du skickar iväg med en knapptryckning här.

 

Annons
AKTUELLT

11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

130-centimetare högg tre gånger

Alex Hägg tar ett fast grepp om ledningen i gäddtävlingen Sommargäddan efter en väldig – och minst sagt glupsk – 130 centimetare. Den mäktiga gäddan högg först på kompisens jigg två gånger innan Alex kunde kroka den. – Det var helt sjukt, hälsar han.

Sverige får ny lag om vattenkraft: ”Ytterligt pinsamt”

Den 14 juni godkände riksdagen regeringens förslag om en ny lagstiftning för landets vattenkraft. Samtliga motioner avslogs så förslaget accepterades i sin helhet. – Ytterligt pinsamt för vissa partier som säger sig vara ”gröna”, menar Christer Borg, generalsekreterare på Älvräddarna.

“Fågelfisk” går viralt

En karp som nyligen fångades i Kina uppvisar en minst sagt märklig huvudform. Fångstfilmen har på kort tid fått stor spridning på sociala medier där fisken kallas ”bird fish”. Kinesiska forskare tror att deformationen kan ha uppkommit i fosterstadiet.

Närkontakt med späckhuggare!

Vanligtvis rapporterar vi inte om däggdjur, men när vi får en samling fantastiska bilder från en magisk närkontakt med en grupp späckhuggare utanför Orust kan vi bara inte låta bli. Så håll till godo – här kommer ett bildspel på några av klotets mäktigaste rovdjur!

Film om den stressade Östersjötorsken

Torsken i Östersjön har det inte lätt och behöver all hjälp den kan få. WWF har släppt en kortfilm som förklarar torskens utsatta situation och viktiga roll i ekosystemet. Vill du själv bidra till att vända trenden i Östersjön? Skippa i så fall torsken på tallriken!

Flugfiskade kustöring – fick hälleflundra

På våra breddgrader är det sällsynt att flugrullen förlorar 150 meter backing i ett nafs, men just det fick Hermann Kværnstuen Hartvigsen uppleva under hans senaste havsöringspass. Nytt norskt havöringsrekord? Nej, men en urstark hälleflundra på 13 kilo!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!