Försäljningschef på ABU Garcia säger ifrån om dammar utan nytta

Olle Lidesjö

Olle Lidesjö, försäljningschef på ABU Garcia, ett av Sveriges äldsta och mest kända företag inom sportfiskebranschen, med tillverkning av bland annat den internationella berömda spinnrullen Ambassadeur, är också ivrig sportfiskare sedan barnsben. Nu säger han ifrån om meningslösa smådammar och de allra minsta småskaliga vattenkraftverken.

Sportfiskebranschen har skickat ett öppet brev till näringsminister Mikael Damberg och landsbygdsminister Sven-Olof Bucht. I brevet kräver de att den generella inställningen i samhället måste vara att smådammar som inte används och småskaliga vattenkraftverk som inte är företagsekonomiskt bärkraftiga i första hand ska avvecklas. Detta i kontrast till kravet från en del av ägarna att istället få annorlunda regler som ger lindrigare ekonomiska börda, eftersom de inte har råd med miljökraven som ställs idag.

”Det är ren galenskap strikt samhällsekonomiskt att till varje pris bevara varenda damm och dämme”

– Det är ren galenskap strikt samhällsekonomiskt att till varje pris bevara varenda damm och dämme, trots att de i bästa fall bara fyller funktionen att skapa en spegeldamm för några enskilda boende runt i kring dem, säger Olle Lidesjö.

Branschen menar i brevet till ministrarna att de omsätter minst 4,5 miljarder kronor och sysselsätter åtminstone 600 personer i renodlade sportfiskeverksamheter. De tusen minsta småskaliga vattenkraftverken omsätter ungefär en hundradel av detta, och inte ett enda av dem klarar med sin egen ekonomi att bekosta miljöåtgärderna som krävs enligt svensk lagstiftning.

”Jag är förbryllad. Vår bransch, precis som alla andra, följer miljölagstiftningen. Klarar man inte av det får man avveckla verksamheten, svårare än så är det inte”

– Jag är förbryllad. Vår bransch, precis som alla andra, följer miljölagstiftningen. Klarar man inte av det får man avveckla verksamheten, svårare än så är det inte. Skulle vi bli av med säg några tusen onödiga dammar och merparten av de allra minsta kraftverken, skulle vår näring kunna omsätta och skapa betydligt mer sysselsättning, mycket av den på landsbygden, menar Olle.

Friskare strömvattenmiljöer skulle locka stora mängder sportfiskare till dessa, även internationella gäster. Att det är en potential för landsbygdsutveckling som de flesta politiker inte verkar ta på allvar menar både vi och Olle är alarmerande.

Fiskemedia i Sverige har skapat en kampanj, där vi ställer krav på miljöminister Karolina Skog om lika behandling av alla oavsett storlek, och att de minsta ska kunna avvecklas. Tycker du som vi så hittar du brevet som du skickar iväg med en knapptryckning här.

 

Annons
AKTUELLT

Fullspäckat scenprogram på Sportfiskemässan

Jakub Vagner och Marko ”Markoolio” Lehtosalo är bara några av de färgstarka personer som kommer att medverka under Sportfiskemässan i Stockholm. Scenprogrammet är nu klart och bjuder på högklassig underhållning under samtliga dagar!

Polisen varnar för båtstölder

En stöldliga härjar nu längs västkusten. ”På en skala 1-10 är det nu 10 i risk för stölder av båtmotorer i väst”, säger polisen Thomas Andersson till SVT Nyheter.

Meterligan 2017 avgjord – Pacholik tog tredje raka

Precis som 2015 och 2016 blev det Hampus Pacholik som skrapade ihop flest antal centimetrar i Fiskejournalens Meterligan. Meterligan deltar du automatiskt i när du fått en anmäld gädda över 100 centimeter godkänd i vår populära Hundraklubben. Hampus som mestadels befinner sig i trollingbåt, men inte heller missar tillfälle att vare sig spinnfiska eller ismeta

Forskare letar läskig mat från havet

Maskar, maneter och taggiga sjöborrar är det nog få som förknippar med en trevlig middag. Men kanske kommer dessa djur att bli vanliga på de svenska matborden. Nu har Göteborgs universitet startat projektet ”Scary Seafood” i hopp om att kunna utveckla framtidens havsmat.

Granater nära badstrand i Vättern

Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.

Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!