Försäljningschef på ABU Garcia säger ifrån om dammar utan nytta

Olle Lidesjö

Olle Lidesjö, försäljningschef på ABU Garcia, ett av Sveriges äldsta och mest kända företag inom sportfiskebranschen, med tillverkning av bland annat den internationella berömda spinnrullen Ambassadeur, är också ivrig sportfiskare sedan barnsben. Nu säger han ifrån om meningslösa smådammar och de allra minsta småskaliga vattenkraftverken.

Sportfiskebranschen har skickat ett öppet brev till näringsminister Mikael Damberg och landsbygdsminister Sven-Olof Bucht. I brevet kräver de att den generella inställningen i samhället måste vara att smådammar som inte används och småskaliga vattenkraftverk som inte är företagsekonomiskt bärkraftiga i första hand ska avvecklas. Detta i kontrast till kravet från en del av ägarna att istället få annorlunda regler som ger lindrigare ekonomiska börda, eftersom de inte har råd med miljökraven som ställs idag.

”Det är ren galenskap strikt samhällsekonomiskt att till varje pris bevara varenda damm och dämme”

– Det är ren galenskap strikt samhällsekonomiskt att till varje pris bevara varenda damm och dämme, trots att de i bästa fall bara fyller funktionen att skapa en spegeldamm för några enskilda boende runt i kring dem, säger Olle Lidesjö.

Branschen menar i brevet till ministrarna att de omsätter minst 4,5 miljarder kronor och sysselsätter åtminstone 600 personer i renodlade sportfiskeverksamheter. De tusen minsta småskaliga vattenkraftverken omsätter ungefär en hundradel av detta, och inte ett enda av dem klarar med sin egen ekonomi att bekosta miljöåtgärderna som krävs enligt svensk lagstiftning.

”Jag är förbryllad. Vår bransch, precis som alla andra, följer miljölagstiftningen. Klarar man inte av det får man avveckla verksamheten, svårare än så är det inte”

– Jag är förbryllad. Vår bransch, precis som alla andra, följer miljölagstiftningen. Klarar man inte av det får man avveckla verksamheten, svårare än så är det inte. Skulle vi bli av med säg några tusen onödiga dammar och merparten av de allra minsta kraftverken, skulle vår näring kunna omsätta och skapa betydligt mer sysselsättning, mycket av den på landsbygden, menar Olle.

Friskare strömvattenmiljöer skulle locka stora mängder sportfiskare till dessa, även internationella gäster. Att det är en potential för landsbygdsutveckling som de flesta politiker inte verkar ta på allvar menar både vi och Olle är alarmerande.

Fiskemedia i Sverige har skapat en kampanj, där vi ställer krav på miljöminister Karolina Skog om lika behandling av alla oavsett storlek, och att de minsta ska kunna avvecklas. Tycker du som vi så hittar du brevet som du skickar iväg med en knapptryckning här.

 

Annons
AKTUELLT

Fiskejournalen – en tidning i medvind!

Nyligen publicerades en sammanställning av hur det går för landets tidskrifter. Många har tappat läsare sedan fjolårets mätning, men det finns undantag. Två lysande exempel är Fiskejournalen och Allt om Flugfiske, som i år har 18 respektive 15 procent fler läsare. Snacka om medvind!

Politiker festar på utrotningshotad art

Den 28 oktober vankas det stort ålagille hos Mjällbymoderaterna. På inbjudan står det att den som inte ”tål eller gillar” ål kan erbjudas ett köttalternativ. Med tanke på att ålen klassas som akut utrotningshotad kanske det även finns andra orsaker till att någon vill avstå.

Sportfiskarna, SLU och WWF summerar höstens fiske efter tonfisk

Årets septembermånad går till den svenska fiskehistorien. Under nio actionfyllda dagar förenades forskare, sportfiskare och märkningsexperter i en gemensam insats i vetenskapens tjänst. Syftet var att öka förståelsen för den blåfenade tonfisken, som gjort en efterlängtad återkomst till den svenska kusten. Resultatet blev fjorton märkta tonfiskar på svenskt vatten. Nu ger tre av projektets huvudaktörer

Livet leker för Ätranlaxen!

Den omfattande fiskevården i Ätran bär frukt. I måndags lyftes lax nummer 1000 över dammen i Nydala. Det är det bästa resultatet sedan 1988!

Sportfiskarna undersöker laxfisk från Vänern

Förra vintern konstaterades att en öringhona av Gullspångsstammen var smittad av den fruktade virussjukdomen infektiös pankreasnekros, IPN. Nu ska Sportfiskarna ta IPN-prover på trollingfångad lax och öring för att undersöka om fler fiskar kan ha smittats.

VINNARNA: Vinn en unik poster med laxflugor

AD:n Anders Wolmar och laxfiskeprofilen Mikael Frödin skapade under slutet av 80-talet en unik poster med klassiska laxmönster. Nu har du chansen att vinna ett nypressat exemplar av skapelsen. Svara på frågan här nedan – kanske blir du en av de tjugo lyckliga! Anders Wolmar hade under flera år eftersökt något snyggt att vila ögonen på i fiskerummet. En sen

Klassiker i ny tungviktsmodell

ABU Garcias atomdrag är för många gäddfiskare en given favorit i betesboxen. Nu kommer det klassiska betet i ett större och tyngre utförande – Atom 55 gram. Antalet gäddor som Atomdraget skördat genom tiderna är svårt att sia om och statistiken lär inte svika nu när nya tungviktaren äntrar marknaden. I butikshyllorna land och rike

Här firar de misstänkta tjuvfiskarna – i morgon väntar åtal

I somras plundrades sydsvenska sjöar på mer än tusen kilo gös, lika mycket kräftor och över hundra kilo gädda. Den olovliga fångsten såldes sedan på fiskmarknader i Stockholm och Göteborg för över 400 000 kronor. Tjuvfiskeligans mobilbilder vittnar om ett metodiskt tjuvfiske och festlig stämning. I morgon lär minerna bli mer ansträngda. Då inleds nämligen den

Musslor släpper ut mängder av metan

Kor beskylls ofta för att släppa ut stora mängder av växthusgasen metan. Nu har forskare från Stockholms universitet upptäckt att även Östersjöns musslor är en betydande producent.
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!